Lubisz raffaello? Przygotuj te naleśniki, a zapomnisz o innych deserach
Okazuje się, że białe, delikatne pralinki obsypane wiórkami kokosowymi z migdałem w środku mogą być świetną inspiracją. Znamy już ciasta o smaku raffaello, często jest on też odtwarzany w lodach, a teraz czas na naleśniki.
Lubisz naleśniki i raffaello? Ten deser spełni wszystkie twoje oczekiwania. Naleśniki z kokosowym nadzieniem są na pewno bardziej sycące niż delikatne pralinki, ale ich smak jest perfekcyjnie odtworzony. Kokosowej i migdałowej nuty w nich nie brakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Jak przygotować nadzienie raffaello?
Praliny raffaello pojawiły się w 1990 roku i od tego czasu wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Kojarzą się z lekkim jak chmurka, delikatnym deserem. Takie skojarzenie budzi też ich biały kolor. Kuleczka z cieniutkiego wafelka wypełniona jest mlecznym kremem z migdałem w środku, a całość obsypana wiórkami kokosowymi. Ten smak został odtworzony w wielu popularnych ciastach. Krem do nich przygotowuje się na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Taka receptura idealnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników.
Najważniejsze składniki nadzienia
Naleśniki z nadzieniem na bazie sera to nic nowego. To danie jest świetnie znane. Używa się do niego twarogu, który doprawia się cynamonem i wanilią. Do naleśników raffaello stosuje się włoski serek mascarpne, który jest niezwykle kremowy. W połączeniu ze śmietanką kremówką tworzy delikatny, mleczny farsz podobny do tego, który znajduje się w pralinkach. Oczywiście dodaje się do niego wiórki kokosowe i starte migdały, by uzyskać charakterystyczny posmak dla raffaello.
Sposób na perfekcyjne naleśniki
Żeby nie popsuć efektu tego delikatnego deseru, trzeba przyłożyć do smażenia naleśników. Powinny być cieniutkie, biszkoptowe, a przede wszystkim nieprzesiąknięte tłuszczem. Pamiętajmy, że one pełnią funkcję wafelka z pralinki. Dlatego ciasto na naleśniki warto zrobić wcześniej i odstawić je na jakiś czas. Polecamy użyć mąki tortowej i dodać do ciasta śmietanki kremówki. Najlepiej usmażyć je na suchej patelni. Będą wtedy idealną podstawą tego wykwintnego deseru.
Naleśnik w stylu raffaello
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- szczypta soli,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- 3 łyżki roztopionego masła do ciasta,
- masło do smażenia.
Na farsz:
- 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 łyżka startych migdałów, opcjonalnie.
Dekoracja:
- bita śmietana.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania naleśników. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól.
- Do mąki dodaj mleko, śmietankę, wodę i jajka, które wcześniej ubij. Zmiksuj całość na gładką masę za pomocą miksera na wysokich obrotach, stopniowo dodając roztopione masło. Odstaw ciasto na pół godziny.
- Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem za pomocą pędzelka.
- Na gorącą patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Aby przygotować farsz, zimną śmietankę zmiksuj na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj mascarpone.
- Pod koniec ubijania dodaj wiórki kokosowe i migdały. Wymieszaj całość.
- Porcję farszu nakładaj na naleśniki i zwijaj w rulony lub składaj w koperty.
- Podawaj naleśniki z porcją bitej śmietany, pasują też świeże owoce.