Lubisz raffaello? Przygotuj te naleśniki, a zapomnisz o innych deserach

Okazuje się, że białe, delikatne pralinki obsypane wiórkami kokosowymi z migdałem w środku mogą być świetną inspiracją. Znamy już ciasta o smaku raffaello, często jest on też odtwarzany w lodach, a teraz czas na naleśniki.

Naleśniki z kokosowym nadzieniem robią furoręNaleśniki z kokosowym nadzieniem robią furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Lubisz naleśniki i raffaello? Ten deser spełni wszystkie twoje oczekiwania. Naleśniki z kokosowym nadzieniem są na pewno bardziej sycące niż delikatne pralinki, ale ich smak jest perfekcyjnie odtworzony. Kokosowej i migdałowej nuty w nich nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jak przygotować nadzienie raffaello?

Praliny raffaello pojawiły się w 1990 roku i od tego czasu wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Kojarzą się z lekkim jak chmurka, delikatnym deserem. Takie skojarzenie budzi też ich biały kolor. Kuleczka z cieniutkiego wafelka wypełniona jest mlecznym kremem z migdałem w środku, a całość obsypana wiórkami kokosowymi. Ten smak został odtworzony w wielu popularnych ciastach. Krem do nich przygotowuje się na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Taka receptura idealnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników.

Najważniejsze składniki nadzienia

Naleśniki z nadzieniem na bazie sera to nic nowego. To danie jest świetnie znane. Używa się do niego twarogu, który doprawia się cynamonem i wanilią. Do naleśników raffaello stosuje się włoski serek mascarpne, który jest niezwykle kremowy. W połączeniu ze śmietanką kremówką tworzy delikatny, mleczny farsz podobny do tego, który znajduje się w pralinkach. Oczywiście dodaje się do niego wiórki kokosowe i starte migdały, by uzyskać charakterystyczny posmak dla raffaello.

Sposób na perfekcyjne naleśniki

Żeby nie popsuć efektu tego delikatnego deseru, trzeba przyłożyć do smażenia naleśników. Powinny być cieniutkie, biszkoptowe, a przede wszystkim nieprzesiąknięte tłuszczem. Pamiętajmy, że one pełnią funkcję wafelka z pralinki. Dlatego ciasto na naleśniki warto zrobić wcześniej i odstawić je na jakiś czas. Polecamy użyć mąki tortowej i dodać do ciasta śmietanki kremówki. Najlepiej usmażyć je na suchej patelni. Będą wtedy idealną podstawą tego wykwintnego deseru.

Naleśnik w stylu raffaello

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki roztopionego masła do ciasta,
  • masło do smażenia.

Na farsz:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 150 g mascarpone,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka startych migdałów, opcjonalnie.

Dekoracja:

  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania naleśników. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól.
  2. Do mąki dodaj mleko, śmietankę, wodę i jajka, które wcześniej ubij. Zmiksuj całość na gładką masę za pomocą miksera na wysokich obrotach, stopniowo dodając roztopione masło. Odstaw ciasto na pół godziny.
  3. Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem za pomocą pędzelka.
  4. Na gorącą patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  5. Aby przygotować farsz, zimną śmietankę zmiksuj na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj mascarpone.
  6. Pod koniec ubijania dodaj wiórki kokosowe i migdały. Wymieszaj całość.
  7. Porcję farszu nakładaj na naleśniki i zwijaj w rulony lub składaj w koperty.
  8. Podawaj naleśniki z porcją bitej śmietany, pasują też świeże owoce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej