Wcale nie twaróg. Naleśniki nadziewam jeszcze lepszym białym serem
Muszę przyznać, że klasyczne naleśniki z twarogiem zajmują wysoką pozycję w moim rankingu. Jednak nie jest to jedyny nabiał, który stosuję do farszu. Są nawet przypadki, kiedy znany grecki ser sprawdza się po prostu lepiej.
Naleśniki z twarogiem od razu kojarzymy z ich słodką wersją. To od lat jedno z najpopularniejszych dań jarskich. Są podawane w praktycznie każdym barze mlecznym, często robimy je w domu. Jednak kiedy wybieramy naleśniki w wersji wytrawnej, inny ser sprawdzi się lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Jaki ser sprawdzi się do naleśników?
Chodzi o doskonale znany z kuchni greckiej ser feta. Ma on niepowtarzalny, lekko słony smak. Idealnie komponuje się ze szpinakiem. Na bazie tych dwóch składników można przygotować świetny farsz do naleśników. Powstanie wtedy sycące, odżywcze danie, które sprawdzi się na obiad czy kolację.
Ten ser jest świetny na ciepło
Ser feta najczęściej jemy na zimno i wykorzystujemy do sałatek. Jednak nadaje się on także do dań na ciepło. Kilka lat temu sieć podbił przepis na pomidorki koktajlowe zapiekane z serem feta i ziołami. Można stosować go także do zapiekanek i tart. Idąc tym tropem, warto wykorzystać go do naleśników. Kiedy się roztapia, jego konsystencja zmienia się na kremową.
Co warto wiedzieć o serze feta
Ser feta zawiera dużo białka i wapnia oraz witamin, głównie A i K. Jego probiotyczne właściwości przynoszą korzyści dla układu pokarmowego, wspomagają naturalną florę bakteryjną jelit. Feta pomaga także w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii oraz wzmacnia odporność.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej lub masło do smażenia.
Na farsz:
- 300 g sera feta,
- 400 g szpinaku, można użyć mrożonego,
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, możesz używać oleju lub masła.
- Przygotowanie farszu zacznij od poszatkowaniu szpinaku. Przesmaż go na maśle.
- Do szpinaku dodaj czosnek, dopraw go do smaku.
- Kiedy szpinak przestygnie, dodaj do niego śmietanę i pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na każdy placek nakładaj farsz szpinakowo-serowy i zwijaj w rulonik.
- Można je jeszcze raz delikatnie podsmażyć lub od razu podawać z keczupem lub dowolną sałatką.