Wcale nie twaróg. Naleśniki nadziewam jeszcze lepszym białym serem

Muszę przyznać, że klasyczne naleśniki z twarogiem zajmują wysoką pozycję w moim rankingu. Jednak nie jest to jedyny nabiał, który stosuję do farszu. Są nawet przypadki, kiedy znany grecki ser sprawdza się po prostu lepiej.

Grecki ser idealnie sprawdza się do naleśnikówGrecki ser idealnie sprawdza się do naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Naleśniki z twarogiem od razu kojarzymy z ich słodką wersją. To od lat jedno z najpopularniejszych dań jarskich. Są podawane w praktycznie każdym barze mlecznym, często robimy je w domu. Jednak kiedy wybieramy naleśniki w wersji wytrawnej, inny ser sprawdzi się lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Jaki ser sprawdzi się do naleśników?

Chodzi o doskonale znany z kuchni greckiej ser feta. Ma on niepowtarzalny, lekko słony smak. Idealnie komponuje się ze szpinakiem. Na bazie tych dwóch składników można przygotować świetny farsz do naleśników. Powstanie wtedy sycące, odżywcze danie, które sprawdzi się na obiad czy kolację.

Ten ser jest świetny na ciepło

Ser feta najczęściej jemy na zimno i wykorzystujemy do sałatek. Jednak nadaje się on także do dań na ciepło. Kilka lat temu sieć podbił przepis na pomidorki koktajlowe zapiekane z serem feta i ziołami. Można stosować go także do zapiekanek i tart. Idąc tym tropem, warto wykorzystać go do naleśników. Kiedy się roztapia, jego konsystencja zmienia się na kremową.

Co warto wiedzieć o serze feta

Ser feta zawiera dużo białka i wapnia oraz witamin, głównie A i K. Jego probiotyczne właściwości przynoszą korzyści dla układu pokarmowego, wspomagają naturalną florę bakteryjną jelit. Feta pomaga także w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii oraz wzmacnia odporność.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło do smażenia.

Na farsz:

  • 300 g sera feta,
  • 400 g szpinaku, można użyć mrożonego,
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, możesz używać oleju lub masła.
  3. Przygotowanie farszu zacznij od poszatkowaniu szpinaku. Przesmaż go na maśle.
  4. Do szpinaku dodaj czosnek, dopraw go do smaku.
  5. Kiedy szpinak przestygnie, dodaj do niego śmietanę i pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na każdy placek nakładaj farsz szpinakowo-serowy i zwijaj w rulonik.
  7. Można je jeszcze raz delikatnie podsmażyć lub od razu podawać z keczupem lub dowolną sałatką.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne