Zamiast gołąbków, robię naleśniki z mięsem mielonym. Niebo w gębie

Uwielbiam naleśniki w wersji na słodko z owocami lub twarogiem, ale muszę przyznać, że te z mięsem skradły moje serce. Są pyszne i niezwykle sycące. Spokojnie można przygotować je na obiad. Wszyscy będą zadowoleni.

Naleśniki z mięsem to dobra propozycja na obiadNaleśniki z mięsem to dobra propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katya
Dorota Gepert

Naleśniki kojarzą ci się z lekkim daniem na słodko? Te proste placki dają znacznie więcej możliwości. Kiedy przygotujesz do nich wytrawny farsz, szybko zmienią się w samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. A kiedy podasz je z sosem pomidorowym, rodzina nie będzie tak często dopominać się o gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Naleśniki są idealne na obiad

Co wyróżnia tę potrawę? Jej przygotowanie można rozłożyć nawet na dwa dni. Sprawdza się taka metoda, zwłaszcza w ciągu tygodnia, kiedy mamy mniej czasu na gotowanie. Naleśniki najlepiej usmażyć dzień wcześniej wieczorem. Bardzo dobrze znoszą one przechowywanie w lodówce. Następnego dnia zostanie przygotowanie farszu z mięsa mielonego, zwinięcie naleśników i zapieczenie.

Jak zrobić ciasto na naleśniki, aby wyszły elastyczne?

Warto przyłożyć się do przygotowania ciasta i smażenia naleśników. Kiedy będą się rozrywać czy będą mało elastyczne, trudno będzie je faszerować. Duże znaczenie ma gęstość ciasta — zbyt gęste będzie trudne do rozprowadzenia i może przywierać do patelni. Jeśli zauważysz, że ciasto nie rozlewa się płynnie po patelni, dodaj odrobinę mleka lub wody, aby je rozrzedzić. Dzięki temu bez problemu usmażysz idealne naleśniki i będą się łatwo przewracać.

Naleśniki z mięsem mielonym

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło do smażenia.

Na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 350 g mięsa mielonego, np. szynki wieprzowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka słodka i ostra do smaku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • połowa puszki pomidorów,
  • oregano, sól i pieprz do smaku,
  • 100 g żółtego sera,
  • posiekana natka pietruszka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, możesz używać oleju lub masła.
  3. Przygotowanie farszu zacznij od przesmażenia na oleju drobno posiekanej cebuli, potem dodaj startą na tarce marchewkę. Przesmaż warzywa, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj mięso, wymieszaj całość. Przesmażaj przez kilka minut, dopraw do smaku przyprawami.
  5. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Podduś jeszcze kilka minut. Spróbuj farszu, może wymagać doprawienia.
  6. Pomidory z puszki wymieszaj z przyprawami.
  7. Na każdego naleśnika nakładaj po 2 łyżki farszu, zwijaj naleśniki w rulony i przekładaj do naczynia żaroodpornego.
  8. Wierzch naleśników posyp żółtym serem. Polej doprawionym sosem pomidorowym.
  9. Naleśniki zapiekaj około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  10. Podawaj posypane natką.

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak