Zamiast gołąbków, robię naleśniki z mięsem mielonym. Niebo w gębie
Uwielbiam naleśniki w wersji na słodko z owocami lub twarogiem, ale muszę przyznać, że te z mięsem skradły moje serce. Są pyszne i niezwykle sycące. Spokojnie można przygotować je na obiad. Wszyscy będą zadowoleni.
Naleśniki kojarzą ci się z lekkim daniem na słodko? Te proste placki dają znacznie więcej możliwości. Kiedy przygotujesz do nich wytrawny farsz, szybko zmienią się w samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. A kiedy podasz je z sosem pomidorowym, rodzina nie będzie tak często dopominać się o gołąbki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Naleśniki są idealne na obiad
Co wyróżnia tę potrawę? Jej przygotowanie można rozłożyć nawet na dwa dni. Sprawdza się taka metoda, zwłaszcza w ciągu tygodnia, kiedy mamy mniej czasu na gotowanie. Naleśniki najlepiej usmażyć dzień wcześniej wieczorem. Bardzo dobrze znoszą one przechowywanie w lodówce. Następnego dnia zostanie przygotowanie farszu z mięsa mielonego, zwinięcie naleśników i zapieczenie.
Jak zrobić ciasto na naleśniki, aby wyszły elastyczne?
Warto przyłożyć się do przygotowania ciasta i smażenia naleśników. Kiedy będą się rozrywać czy będą mało elastyczne, trudno będzie je faszerować. Duże znaczenie ma gęstość ciasta — zbyt gęste będzie trudne do rozprowadzenia i może przywierać do patelni. Jeśli zauważysz, że ciasto nie rozlewa się płynnie po patelni, dodaj odrobinę mleka lub wody, aby je rozrzedzić. Dzięki temu bez problemu usmażysz idealne naleśniki i będą się łatwo przewracać.
Naleśniki z mięsem mielonym
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej lub masło do smażenia.
Na farsz:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 350 g mięsa mielonego, np. szynki wieprzowej,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka i ostra do smaku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- połowa puszki pomidorów,
- oregano, sól i pieprz do smaku,
- 100 g żółtego sera,
- posiekana natka pietruszka do podania.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, możesz używać oleju lub masła.
- Przygotowanie farszu zacznij od przesmażenia na oleju drobno posiekanej cebuli, potem dodaj startą na tarce marchewkę. Przesmaż warzywa, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj mięso, wymieszaj całość. Przesmażaj przez kilka minut, dopraw do smaku przyprawami.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Podduś jeszcze kilka minut. Spróbuj farszu, może wymagać doprawienia.
- Pomidory z puszki wymieszaj z przyprawami.
- Na każdego naleśnika nakładaj po 2 łyżki farszu, zwijaj naleśniki w rulony i przekładaj do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch naleśników posyp żółtym serem. Polej doprawionym sosem pomidorowym.
- Naleśniki zapiekaj około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Podawaj posypane natką.