Te warzywa tracą wartości odżywcze w lodówce. Znajdź dla nich inne miejsce

Po powrocie z zakupów owoce i warzywa z reguły chowamy do lodówki. Wydaje się nam, że tam dłużej zachowują świeżość i na pewno się nie popsują. To jednak zawsze się nie sprawdza. Podpowiadamy, które owoce i warzywa źle znoszą chłód, a nawet tracą w nim wartości odżywcze.

Dzięki folii, warzywa i owoce zachowają świeżość na dłużejNie wszystkie warzywa powinny być przechowywane w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O tej porze roku ceny niektórych owoców czy warzyw mogą nawet szokować. Dlatego, gdy je kupujemy, nie chcemy dopuścić do ich popsucia. Jak więc je bezpiecznie przechowywać? Wydaje się, że najlepiej w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Te owoce i warzywa lubią chłód

Lodówka to nasz pierwszy wybór, gdy chodzi o przechowywanie warzyw i owoców. Z reguły się sprawdza, a czasami jest to jedyne dobre rozwiązanie. Powinny tam trafić przede wszystkim produkty nietrwałe, a także te miękkie i mocno dojrzałe. Niska temperatura pomoże uchronić je przed zepsuciem, rozwojem pleśni. Dlatego warto tam schować na przykład dojrzałe awokado czy mango. To dobre miejsce także dla borówek, malin czy truskawek, choć o tej porze roku kupujemy je rzadziej. W chłodzie też najlepiej przechowywać takie warzywa jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuł, sałata, rukola, por. Zawsze trzeba pamiętać, by wyjąć je z plastikowych opakowań. Dużo lepiej sprawdzają się papierowe torby czy szklane pojemniki.

Zimno im nie służy

Jakich warzyw i owoców lepiej nie wkładać do lodówki? Okazuje się, że jest ich całkiem sporo. Przede wszystkim soczyste i mięsiste warzywa znacznie lepiej czują się w temperaturze pokojowej. Można "ratować" je w lodówce tylko gdy są bardzo miękkie. Ciepło służy też owocom i to wcale nie tylko tym egzotycznym. Na kuchennym blacie również lepiej zostawić świeże zioła. Będą miały więcej smaku i aromatu. Jednak gdy kupimy je na zapas lub nie wykorzystamy szybko, wtedy można włożyć je do lodówki.

Nie wkładaj do lodówki!

Pomidorów. W chłodzie ich proces dojrzewania jest zaburzony, co ma zły wpływ na smak i konsystencję. Stają się mączyste, mało słodkie, wręcz cierpkie.

Ziemniaków. W niskiej temperaturze zawarta w nich skrobia zmienia się w cukry. Dlatego po ugotowaniu są słodkie, zmienia się też ich konsystencja. Te warzywa potrzebują chłodnego, suchego i ciemnego miejsca.

Cebuli. W lodówce szybko stanie się miękka i wilgotna. Cebula musi być w miejscu suchym i przewiewnym.

Czosnku. Potrzebuje dobrej wentylacji. W lodówce szybko pleśnieje.

Ogórków. Wyjątkowo źle znoszą niskie temperatury, ich konsystencja zmienia się na wodnistą i znacznie szybciej się psują. Najlepiej nie kupować ich na zapas i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Cytrusów. Tracą smak, aromat i wartości odżywcze. Służy im temperatura pokojowa.

Jabłek i gruszek. W chłodzie szybciej się psują.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa