Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować pomarańcze. Istotny jest "pępuszek"

Mdłe, przesuszone i wcale nie słodkie... Komu nie zdarzyło się kupić właśnie takich pomarańczy? Na szczęście Katarzyna Bosacka śpieszy z pomocą. Nagrała filmik, w którym radzi, jak wybierać w sklepie najlepsze cytrusy.

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić najlepsze pomarańczeKatarzyna Bosacka radzi, jak kupić najlepsze pomarańcze
Źródło zdjęć: © Instagram | @katarzynabosacka
Dorota Gepert

O tej porze roku wyjątkowo chętnie jemy pomarańcze. Wybór świeżych owoców nie jest zbyt duży, a cytrusy słyną z dużej zawartości witaminy C. Ta z kolei ma świetny wpływ na odporność. Bardzo ważnym argumentem jest też smak. Mało kto nie lubi tych soczystych i niezwykle aromatycznych owoców, a dzięki radom Katarzyny Bosackiej kupisz najlepsze okazy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jak wybrać najlepsze pomarańcze?

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i influencerka, od lat doradza, jak mądrze robić zakupy spożywcze i nie tracić pieniędzy. Swoimi przemyśleniami dzieli się z Polakami w internecie. Ostatnio nagrała filmik, w którym opowiedziała, na co zwracać uwagę, kiedy wybiera się pomarańcze.

Pierwsza istotna sprawa to waga. Pomarańcza nie może być zbyt lekka, bo to świadczy o tym, że jest mało soczysta. Druga kwestia to jej skórka i kolor. Dobra pomarańcza jest jędrna, zawsze ładnie wybarwiona, ma intensywną barwę bez plam i przebarwień. Ponadto świeża pomarańcza pachnie intensywnie i cytrusowo.

Ekspertka zachęca również do przyjrzenia się "pępuszkowi".

- Jeśli chcemy, by pomarańcza nie miała pestek, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na pępek. Taki oto pępuszek świadczy o tym, że w środku tych pestek nie będzie. Jest to odmiana navelina, która wsysa wszystkie pestki do środka - tłumaczy Katarzyna Bosacka i na dowód tego przekrawa pomarańczę, w której nie ma pestek.

Na koniec dodaje, by kupować pomarańcze deserowe klasy 1. I oczywiście te europejskie, bo takie są dostępne w okresie jesienno-zimowym.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

To wyjątkowe owoce, które zachwycają słodko-kwaśnym smakiem oraz bogactwem witamin i minerałów. Szczególnie wyróżniają się zawartością witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Pomarańcze są także doskonałym źródłem potasu — ma on wpływ na regulację ciśnienia krwi. W ich składzie znajdują się również witaminy z grupy B, istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Trudno nie wspomnieć o błonniku, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz poprawy funkcjonowania jelit.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem