Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować pomarańcze. Istotny jest "pępuszek"

Mdłe, przesuszone i wcale nie słodkie... Komu nie zdarzyło się kupić właśnie takich pomarańczy? Na szczęście Katarzyna Bosacka śpieszy z pomocą. Nagrała filmik, w którym radzi, jak wybierać w sklepie najlepsze cytrusy.

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić najlepsze pomarańczeKatarzyna Bosacka radzi, jak kupić najlepsze pomarańcze
Źródło zdjęć: © Instagram | @katarzynabosacka
Dorota Gepert

O tej porze roku wyjątkowo chętnie jemy pomarańcze. Wybór świeżych owoców nie jest zbyt duży, a cytrusy słyną z dużej zawartości witaminy C. Ta z kolei ma świetny wpływ na odporność. Bardzo ważnym argumentem jest też smak. Mało kto nie lubi tych soczystych i niezwykle aromatycznych owoców, a dzięki radom Katarzyny Bosackiej kupisz najlepsze okazy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jak wybrać najlepsze pomarańcze?

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i influencerka, od lat doradza, jak mądrze robić zakupy spożywcze i nie tracić pieniędzy. Swoimi przemyśleniami dzieli się z Polakami w internecie. Ostatnio nagrała filmik, w którym opowiedziała, na co zwracać uwagę, kiedy wybiera się pomarańcze.

Pierwsza istotna sprawa to waga. Pomarańcza nie może być zbyt lekka, bo to świadczy o tym, że jest mało soczysta. Druga kwestia to jej skórka i kolor. Dobra pomarańcza jest jędrna, zawsze ładnie wybarwiona, ma intensywną barwę bez plam i przebarwień. Ponadto świeża pomarańcza pachnie intensywnie i cytrusowo.

Ekspertka zachęca również do przyjrzenia się "pępuszkowi".

- Jeśli chcemy, by pomarańcza nie miała pestek, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na pępek. Taki oto pępuszek świadczy o tym, że w środku tych pestek nie będzie. Jest to odmiana navelina, która wsysa wszystkie pestki do środka - tłumaczy Katarzyna Bosacka i na dowód tego przekrawa pomarańczę, w której nie ma pestek.

Na koniec dodaje, by kupować pomarańcze deserowe klasy 1. I oczywiście te europejskie, bo takie są dostępne w okresie jesienno-zimowym.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

To wyjątkowe owoce, które zachwycają słodko-kwaśnym smakiem oraz bogactwem witamin i minerałów. Szczególnie wyróżniają się zawartością witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Pomarańcze są także doskonałym źródłem potasu — ma on wpływ na regulację ciśnienia krwi. W ich składzie znajdują się również witaminy z grupy B, istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Trudno nie wspomnieć o błonniku, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz poprawy funkcjonowania jelit.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami