PoradyKatarzyna Bosacka radzi, jak kupować pomarańcze. Istotny jest "pępuszek"

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować pomarańcze. Istotny jest "pępuszek"

Mdłe, przesuszone i wcale nie słodkie... Komu nie zdarzyło się kupić właśnie takich pomarańczy? Na szczęście Katarzyna Bosacka śpieszy z pomocą. Nagrała filmik, w którym radzi, jak wybierać w sklepie najlepsze cytrusy.

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić najlepsze pomarańcze
Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić najlepsze pomarańcze
Źródło zdjęć: © Instagram | @katarzynabosacka

O tej porze roku wyjątkowo chętnie jemy pomarańcze. Wybór świeżych owoców nie jest zbyt duży, a cytrusy słyną z dużej zawartości witaminy C. Ta z kolei ma świetny wpływ na odporność. Bardzo ważnym argumentem jest też smak. Mało kto nie lubi tych soczystych i niezwykle aromatycznych owoców, a dzięki radom Katarzyny Bosackiej kupisz najlepsze okazy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jak wybrać najlepsze pomarańcze?

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i influencerka, od lat doradza, jak mądrze robić zakupy spożywcze i nie tracić pieniędzy. Swoimi przemyśleniami dzieli się z Polakami w internecie. Ostatnio nagrała filmik, w którym opowiedziała, na co zwracać uwagę, kiedy wybiera się pomarańcze.

Pierwsza istotna sprawa to waga. Pomarańcza nie może być zbyt lekka, bo to świadczy o tym, że jest mało soczysta. Druga kwestia to jej skórka i kolor. Dobra pomarańcza jest jędrna, zawsze ładnie wybarwiona, ma intensywną barwę bez plam i przebarwień. Ponadto świeża pomarańcza pachnie intensywnie i cytrusowo.

Ekspertka zachęca również do przyjrzenia się "pępuszkowi".

- Jeśli chcemy, by pomarańcza nie miała pestek, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na pępek. Taki oto pępuszek świadczy o tym, że w środku tych pestek nie będzie. Jest to odmiana navelina, która wsysa wszystkie pestki do środka - tłumaczy Katarzyna Bosacka i na dowód tego przekrawa pomarańczę, w której nie ma pestek.

Na koniec dodaje, by kupować pomarańcze deserowe klasy 1. I oczywiście te europejskie, bo takie są dostępne w okresie jesienno-zimowym.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

To wyjątkowe owoce, które zachwycają słodko-kwaśnym smakiem oraz bogactwem witamin i minerałów. Szczególnie wyróżniają się zawartością witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Pomarańcze są także doskonałym źródłem potasu — ma on wpływ na regulację ciśnienia krwi. W ich składzie znajdują się również witaminy z grupy B, istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Trudno nie wspomnieć o błonniku, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz poprawy funkcjonowania jelit.

pomarańczekatarzyna bosackaporady

Wybrane dla Ciebie