Warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na kolor. Wspiera serce i koi nerwy

Czarnej marchwi nie znajdziesz na straganie, ale można się na nią natknąć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest też dostępna w wersji sproszkowanej. Co warto o niej wiedzieć?

Czarna marchew nie jest dobrze znana
Czarna marchew nie jest dobrze znana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czarna marchew, nazywana także fioletową, u nas jest kompletnie nieznana. Nie jest to jednak warzywo nowe, pochodzi z Azji i uprawiano ją tam od starożytności. Do Europy przybyła już w XIII wieku, uprawiono ją przez kilka wieków. Jednak potem wyparła ją odmiana pomarańczowa, którą wyhodowano w Holandii. Pomarańczowa marchew szybko stała się znacznie popularniejsza i tak jest do tej pory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z marchewką i imbirem

Co wyróżnia czarną marchew

Czarną marchew wyróżnia nie tylko intensywny kolor, ale mnóstwo wartości odżywczych. Jej skład jest niezwykle bogaty. Przede wszystkim zawiera cenne antyoksydanty oraz witaminy A, C, E, K i z grupy B. Ma też dużo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i selen. Wszystkie te składniki sprawiają, że czarna marchew wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Może też mieć wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Pomocne przy odchudzaniu

To warzywo może też pomóc podczas odchudzania. Nie tylko zawiera mnóstwo błonnika, który przyspiesza trawienie i wspomaga metabolizm. Ma też niewiele kalorii i właściwości regulujące poziom glukozy. Jest idealna do surówek, ale można ją także piec czy smażyć.

Nie tylko pomarańczowa i czarna

Najbardziej znana jest marchew pomarańczowa, ale rodzajów tego warzywa jest kilka. Oprócz czarnej jest także czerwona. Charakteryzuje ją to, że zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz, który znamy przede wszystkim z pomidorów. Ma on działanie przeciwzapalne, a także wzmacnia układ odpornościowy. Jednak to czarna marchew, w porównaniu do czerwonej i pomarańczowej, ma więcej składników odżywczych. Dlatego często zalicza się ją do superfoods.

Wybrane dla Ciebie