Warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na kolor. Wspiera serce i koi nerwy

Czarnej marchwi nie znajdziesz na straganie, ale można się na nią natknąć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest też dostępna w wersji sproszkowanej. Co warto o niej wiedzieć?

Czarna marchewCzarna marchew nie jest dobrze znana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Czarna marchew, nazywana także fioletową, u nas jest kompletnie nieznana. Nie jest to jednak warzywo nowe, pochodzi z Azji i uprawiano ją tam od starożytności. Do Europy przybyła już w XIII wieku, uprawiono ją przez kilka wieków. Jednak potem wyparła ją odmiana pomarańczowa, którą wyhodowano w Holandii. Pomarańczowa marchew szybko stała się znacznie popularniejsza i tak jest do tej pory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z marchewką i imbirem

Co wyróżnia czarną marchew

Czarną marchew wyróżnia nie tylko intensywny kolor, ale mnóstwo wartości odżywczych. Jej skład jest niezwykle bogaty. Przede wszystkim zawiera cenne antyoksydanty oraz witaminy A, C, E, K i z grupy B. Ma też dużo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i selen. Wszystkie te składniki sprawiają, że czarna marchew wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Może też mieć wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Pomocne przy odchudzaniu

To warzywo może też pomóc podczas odchudzania. Nie tylko zawiera mnóstwo błonnika, który przyspiesza trawienie i wspomaga metabolizm. Ma też niewiele kalorii i właściwości regulujące poziom glukozy. Jest idealna do surówek, ale można ją także piec czy smażyć.

Nie tylko pomarańczowa i czarna

Najbardziej znana jest marchew pomarańczowa, ale rodzajów tego warzywa jest kilka. Oprócz czarnej jest także czerwona. Charakteryzuje ją to, że zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz, który znamy przede wszystkim z pomidorów. Ma on działanie przeciwzapalne, a także wzmacnia układ odpornościowy. Jednak to czarna marchew, w porównaniu do czerwonej i pomarańczowej, ma więcej składników odżywczych. Dlatego często zalicza się ją do superfoods.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje