Dodaj kilka do porannej kawy i odstaw na 2 minuty. Metabolizm ruszy z kopyta
Mleko i cukier już dawno przestały być jedynymi dodatkami do kawy. Ich lista wciąż się wydłuża i jest na niej sporo przypraw. Chcesz poprawić trawienie? Podpowiadamy, co dodać do małej czarnej.
Proste rozwiązania sprawdzają się najlepiej. Czasami wystarczy zajrzeć do kuchennej szafki, by znaleźć tanie i skuteczne sposoby na wiele dolegliwości. Zależy ci, by usprawnić trawienie? Postaw na kawę z goździkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój
Goździki nie tylko do pierników
Goździki to przyprawa korzenna, która cieszy się szczególną popularnością w okresie Bożego Narodzenia. Ma duży wpływ na unikalny zapach pierników. Jednak warto o niej pamiętać przez cały rok. Goździki mają dobry wpływ na trawienie, łagodzą bóle brzucha i wspierają funkcjonowanie żołądka. Stymulują działanie enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie i zapobiega uczuciu ciężkości po posiłkach. Za prozdrowotne właściwości tej przyprawy odpowiada przede wszystkim eugenol, który działa przeciwzapalnie i antyseptycznie.
Ważne!
Goździki mają także wpływ na poprawę odporności, łagodzą bóle migrenowe, a także bóle zębów. Goździki zawierają sporo witamin, takich jak A, K, E, D, C, a także tych z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, sód, kwas foliowy, selen, magnez.
Kiedy sprawdzi się kawa z goździkami
Goździkom trzeba dać kilka minut, by uwolniły swój aromat. Do kawy można dodawać je w całości, wystarczą 3 do kubka gorącej kawy. Potem trzeba go przykryć i po 2-3 minutach napój można pić. Sprawdzą się też mielone goździki. Można wtedy szczyptę przyprawy dodać do napoju lub do zmielonej kawy. Najskuteczniejszy będzie napar bez cukru. Kawa zyska głęboki, korzenny aromat i szybko złagodzi dolegliwości trawienne. Warto ją także pić podczas przeziębienia.