Dodaj kilka do porannej kawy i odstaw na 2 minuty. Metabolizm ruszy z kopyta

Mleko i cukier już dawno przestały być jedynymi dodatkami do kawy. Ich lista wciąż się wydłuża i jest na niej sporo przypraw. Chcesz poprawić trawienie? Podpowiadamy, co dodać do małej czarnej.

Kawa z tym dodatkiem usprawnia trawienieKawa z tym dodatkiem usprawnia trawienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Proste rozwiązania sprawdzają się najlepiej. Czasami wystarczy zajrzeć do kuchennej szafki, by znaleźć tanie i skuteczne sposoby na wiele dolegliwości. Zależy ci, by usprawnić trawienie? Postaw na kawę z goździkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Goździki nie tylko do pierników

Goździki to przyprawa korzenna, która cieszy się szczególną popularnością w okresie Bożego Narodzenia. Ma duży wpływ na unikalny zapach pierników. Jednak warto o niej pamiętać przez cały rok. Goździki mają dobry wpływ na trawienie, łagodzą bóle brzucha i wspierają funkcjonowanie żołądka. Stymulują działanie enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie i zapobiega uczuciu ciężkości po posiłkach. Za prozdrowotne właściwości tej przyprawy odpowiada przede wszystkim eugenol, który działa przeciwzapalnie i antyseptycznie.

Ważne!

Goździki mają także wpływ na poprawę odporności, łagodzą bóle migrenowe, a także bóle zębów. Goździki zawierają sporo witamin, takich jak A, K, E, D, C, a także tych z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, sód, kwas foliowy, selen, magnez.

Kiedy sprawdzi się kawa z goździkami

Goździkom trzeba dać kilka minut, by uwolniły swój aromat. Do kawy można dodawać je w całości, wystarczą 3 do kubka gorącej kawy. Potem trzeba go przykryć i po 2-3 minutach napój można pić. Sprawdzą się też mielone goździki. Można wtedy szczyptę przyprawy dodać do napoju lub do zmielonej kawy. Najskuteczniejszy będzie napar bez cukru. Kawa zyska głęboki, korzenny aromat i szybko złagodzi dolegliwości trawienne. Warto ją także pić podczas przeziębienia.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje