To najlepszy miód na przeziębienie. Tylko nie popełnij błędu, by właściwie zadziałał

Kaszel, katar, grypa... Mimo że zima jest wyjątkowo łagodna, to infekcje szaleją. Kiedy chcemy szybko poprawić odporność i złagodzić objawy przeziębienia, ratujemy się także sposobami naturalnymi. Pierwszym wyborem jest najczęściej miód.

Jak spożywać miód spadziowy, aby pomógł zwalczyć infekcję?Jak spożywać miód spadziowy, aby pomógł zwalczyć infekcję?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Miód jest ceniony od wieków za swoje właściwości prozdrowotne. Jednak kiedy chcemy, by pomógł przy konkretnej dolegliwości, warto wybrać jego odpowiedni rodzaj. Właściwości miodów mogą trochę się różnić. Przy przeziębieniach specjaliści często polecają miód spadziowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Co wyróżnia miód spadziowy?

Miód spadziowy często nazywany jest "królewskim". Wyróżnia go to, że powstaje nie z nektaru kwiatowego, ale ze spadzi. To lepka wydzielina, która produkowana jest przez mszyce i inne owady żerujące na drzewach iglastych lub liściastych. Dzięki temu ten miód ma niepowtarzalny smak i aromat, a także właściwości.

Można go poznać po kolorze, bo jest dość ciemny. Barwa zależy od tego, czy powstał ze spadzi iglastej, czy liściastej. Taki miód jest też droższy niż inne miody.

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy jest szczególnie ceniony za wysoką zawartość biopierwiastków i składników odżywczych. W porównaniu do miodów nektarowych posiada znacznie więcej łatwo przyswajalnych związków mineralnych, tj. miedź, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez oraz kobalt. Polecany jest zwłaszcza podczas choroby, bo wzmacnia odporność i pomaga w szybszej regeneracji organizmu.

Miód ze spadzi ma także kwasy organiczne, flawonoidy, substancje białkowe oraz enzymy, które wpływają na jego działanie przeciwbakteryjne. Dlatego jest on tak pomocny przy infekcji dróg oddechowych oraz przyspiesza regenerację organizmu po chorobach. Znany jest też z właściwości wykrztuśnych, co ma istotne znaczenie przy zapaleniu oskrzeli czy przeziębieniach.

Jak jeść miód spadziowy?

Miód spadziowy pysznie smakuje na kanapkach, na przykład na twarogu. Jednak by czerpać z niego jak najwięcej wartości zdrowotnych, lepiej rozcieńczać go w wodzie, bo to potęguje jego antybiotyczne działanie.

Według badań aktywność antybiotyczna miodu spadziowego w wodzie wzrasta nawet od 6 do 220 razy w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Gdy chcesz zastosować taką kurację, bardzo ważna jest temperatura wody. Miód zachowa wszystkie swoje właściwości lecznicze, gdy użyjesz wody letniej — zalecane jest 40 stopni Celsjusza (wyższa temperatura sprawi, że miód straci większość swoich właściwości!).

Jest jeszcze jeden bardzo dobry sposób na wykorzystanie dobroci, jakie daje miód spadziowy. Wystarczy, że zalejesz go zimną wodą i odstawisz na noc. Rano do szklanki z rozpuszczonym miodem dolej nieco ciepłej wody, a następnie wypij. Od takiego napoju warto zaczynać dzień.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości