Dla Polaków warzywo drugiej kategorii. W Norwegii jedzą zamiast ziemniaków

Brukiew? Kto ją ostatnio widział na talerzu? Raczej nieliczni z nas. Nie cieszy się dużą popularnością i uznaniem, zupełnie inaczej niż w Norwegii. Jest wiele powodów, by wrócić do tego zapomnianego warzywa.

Brukiew to warzywo, o którym często zapominamyBrukiew to warzywo, o którym często zapominamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Reflexpixel
Dorota Gepert

Brukiew, choć niedroga i łatwa w uprawie, jest warzywem często niedocenianym w Polsce. Uważana za pożywienie "dla ubogich", częściej gości w korycie dla zwierząt niż na naszych stołach. Tymczasem w Skandynawii, brukiew jest ceniona za swój smak i wartości odżywcze. Na Północy potrafią wyczarować z niej wiele pysznych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Co się kryje w brukwi

Brukiew jest kompletnie niedoceniana, a ma wiele cennych składników odżywczych. To doskonałe źródło witamin, przede wszystkim A, C i K. Zawiera także minerały, których potrzebujemy na co dzień, takie jak wapń, cynk, żelazo czy potas. Należy do warzyw niskokalorycznych, dlatego jest wskazana przy odchudzaniu. Jej kolejną zaletą jest duża zawartość błonnika, daje więc uczucie sytości na długo.

Jak wykorzystać brukiew w kuchni

Brukiew to warzywo zimowe. Świetnie smakuje po ugotowaniu czy duszeniu, dlatego nadaje się do zup, gulaszy czy potraw jednogarnkowych. Można ją także smażyć lub piec.

Brukiew jest spożywana na wiele różnych sposobów
Brukiew jest spożywana na wiele różnych sposobów © Canva | MarenWischnewski

W Norwegii popularna jest zapiekanka bazująca na brukwi. Przepis na nią zamieściła na swoim blogu Renia Hannolainen, bogerka, która od kilka lat mieszka w Skandynawii, pisze o niej tutaj: Skandynawska kuchnia – hipsterska zapiekanka z brukwi – Blog parentingowy Ronja.pl

Norweska zapiekanka z brukwi

Składniki:

  • 1,5 kg brukwi,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżki tahini,
  • pół szklanki syropu klonowego,
  • pół szklanki wywaru z gotowania brukwi,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • czarny pieprz (sporo) i sól (według uznania),
  • kilka łyżek oliwy,
  • natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Brukiew obierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 20-25 minut). Brukiew zmieni kolor na pomarańczowy. Odcedź ją i zachowaj pół szklanki wywaru.
  2. Odsyp ¼ szklanki bułki tartej na później. Resztę, czyli ½ szklanki wymieszaj z mlekiem (1 ½ szklanki) i pozostawić na jakiś czas, aby bułka nasiąkła.
  3. Ugotowaną brukiew ugnieć na purée. Dodaj bułkę z mlekiem, tahini, syrop klonowy, przyprawy i około pół szklanki wywaru z gotowania brukwi (masa powinna być dość rzadka, ale nie płynna).
  4. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Przełóż masę do naczynia, wyrównaj powierzchnię i posyp bułką tartą.
  5. Zapiekankę piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około godzinę.
  6. Udekoruj ją natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ta zapiekanka raczej nie wejdzie do kanonu dań, które jemy kilka razy w miesiącu. Niemniej warto jej spróbować – chociażby z ciekawości czym zajadają się mieszkańcy krajów skandynawskich na co dzień i od święta napisała Renia w swoim wpisie.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy