Strzelczyk ugotował starodawną zupę. Przed laty każdy jadł ze smakiem, dziś zupełnie zapomniana

Tomasz Strzelczyk bardzo ceni stare przepisy. Ostatnio ugotował rosół z 1905 roku, a teraz zupę ogonową. Kucharz zdaje sobie sprawę, że jej główny składnik budzi kontrowersje, ale przekonywał, że naprawdę warto spróbować.

Tomasz Strzelczyk jest fanem zupy ogonowejTomasz Strzelczyk jest fanem zupy ogonowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z 4. edycji "MasterChef Polska", prowadzi na YouTube kanał zatytułowany "Oddasz fartucha". W ostatnim filmiku pokazał, jak przygotować zupę ogonową. Kiedyś była to bardzo popularna potrawa, dziś mało kto ją jada

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Nasi przodkowie się zajadali

Zupa na ogonach? Od razu wiele osób stwierdzi "to nie dla mnie". Kucharz zdaje sobie sprawę, że ogony mogą budzić kontrowersję, a nawet lekkie obrzydzenie. Jednak dzieje się tak tylko dlatego, że nie znamy ich smaku. Kiedyś zupę na ogonach wołowych gotowano bardzo często. Była popularna zwłaszcza na wsiach. Co prawda mięsa na ogonach nie ma zbyt wiele, ale na zupę nadają się idealnie. Teraz jednak wcale nie tak łatwo je kupić. Jeśli się uda, warto spróbować dania według receptury Tomasza Strzelczyka.

Składniki na zupę ogonową

  • 1 ogon wołowy, ok. 1 kg,
  • 3 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • włoszczyzna
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • masło do smażenia.

Jak przygotować zupę ogonową?

Przygotowanie zupy na ogonach nie jest skomplikowane. Wystarczy zalać je zimną wodą, dorzucić warzywa i dość długo gotować. Ogony miękną po około 1,5 godziny. Do wywaru Strzelczyk dodaje te same warzywa, co do rosołu. W zupie koniecznie musi znaleźć się opalona cebula. Pod koniec gotowania kucharz dorzuca jeszcze ziemniaki. Zestaw przypraw jest również dobrze znany: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Ważne są też suszone grzyby dla smaku i aromatu, to stały element tradycyjnych przepisów.

Zasmażka zagęści zupę

Aby zupa była odpowiednio gęsta i pikantna, należy do niej przygotować odpowiednią zasmażkę. Tomasz Strzelczyk drobno kroi cebulę, dodaje czosnek i przesmaża. Kucharz przestrzega, by nie przypalić czosnku, bo smak będzie gorzki. Do tak przygotowanych warzyw dodaje koncentrat, przecier pomidorowy i przyprawy. Tutaj musi być sporo papryki, zarówno ostrej, jak i pikantnej. Zupa powinna mieć zdecydowany charakter. Ale ważne są również majeranek, oregano i cukier. Do zasmażki Strzelczyk dodaje trochę wywaru, miesza i wlewa do garnka.

Zupa ma niezwykły aromat

Tomasz Strzelczyk nałożył sobie porządną porcję zupy, posypał ją świeżą natką. Od razu pochwalił jej smak, a potem obgryzł ogon. Kto jest gotowy na takie doświadczenia? Kucharz bardzo zachęca do powrotu do starych receptur, a zwłaszcza do gotowania zup, które są tak charakterystyczne dla polskiej kuchni. Przygotowanie takich potraw nie jest skomplikowane, gorzej może być ze zdobyciem niektórych składników. W każdym razie zupa na ogonach jest niezwykle aromatyczna, ma głęboki smak i jest lekko pikantna -Tomaszowi Strzelczykowi na pewno warto wierzyć.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza