Prababcia robiła na obiad, kiedy spiżarnia świeciła pustkami. Dziś mało kto nawet spojrzy na takie danie
Lubelszczyzna słynie z prostych i pysznych dań. Od razu przywołują one wspomnienia z rodzinnego domu. Warto do nich wracać, szczególnie gdy chcemy przygotować coś smacznego bez zbytniego obciążania budżetu.
Jednym z takich pysznych i tanich dań jest trawnicka lemieszka, którą przygotowywała moja prababcia. To danie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii: gotowe dania i potrawy. Jednak wciąż niewiele osób je zna, poza Lubelszczyzną oczywiście. Danie pochodzi właśnie z tego regionu, z miejscowości Trawniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Proste i tanie dania
Trawnicka lemieszka to nie pierwsza potrawa z Lubelszczyzny, która trafiła na Listę Produktów Regionalnych. Ten rejon słynie z prostych dań, które często bazują na ziemniakach. W tej typowo rolniczej części Polski nigdy ich nie brakowało. Najstarsi mieszkańcy miejscowości wspominają, że lemieszka najlepiej smakowała na przednówku. Wtedy inne warzywa już się kończyły, a zapas ziemniaków zawsze był.
Tak trzeba ugotować ziemniaki
Trawnicka lemieszka to bardzo proste danie. Można śmiało powiedzieć, że teraz rzadko tak jemy. To po prostu utłuczone ziemniaki, dziś określamy je mianem purée i podane z boczkiem i cebulą przesmażoną na tłuszczu. Jednak sposób na gotowanie ziemniaków używanych do tej potrawy jest szczególny. Kiedy warzywa są już miękkie, odlewa się z nich większą część wody i dodaje mąkę pszenną. Gotuje się je dalej, aż mąka straci surowy smak. Gotowe ziemniaki trzeba odparować, lekko doprawić solą i pieprzem, a potem ugnieść tłuczkiem. Tak przygotowana lemieszka ma delikatną, kremową wręcz konsystencję. Podaje się z ją z przesmażoną boczkiem i cebulą.
Prosty przepis na lemieszkę
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól do osolenia wody.
Do podania:
- 100 g boczku wędzonego,
- cebula,
- łyżka smalcu lub oleju,
- sól i pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, zmniejsz moc palnika, odlej większość wody. Wsyp mąkę, przemieszaj całość i gotuj pod przykryciem przez kilka minut, do utraty surowości.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Boczek również pokrój w drobną kostkę. Przesmaż je do zarumienienia na tłuszczu.
- Ziemniaki utłucz tłuczkiem na jednolitą masę.
- Ziemniaki podawaj z przesmażonym boczkiem i cebulą.