Prababcia robiła na obiad, kiedy spiżarnia świeciła pustkami. Dziś mało kto nawet spojrzy na takie danie

Lubelszczyzna słynie z prostych i pysznych dań. Od razu przywołują one wspomnienia z rodzinnego domu. Warto do nich wracać, szczególnie gdy chcemy przygotować coś smacznego bez zbytniego obciążania budżetu.

LemieszkaLubelszczyzna słynie z prostych i pysznych dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Jednym z takich pysznych i tanich dań jest trawnicka lemieszka, którą przygotowywała moja prababcia. To danie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii: gotowe dania i potrawy. Jednak wciąż niewiele osób je zna, poza Lubelszczyzną oczywiście. Danie pochodzi właśnie z tego regionu, z miejscowości Trawniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Proste i tanie dania

Trawnicka lemieszka to nie pierwsza potrawa z Lubelszczyzny, która trafiła na Listę Produktów Regionalnych. Ten rejon słynie z prostych dań, które często bazują na ziemniakach. W tej typowo rolniczej części Polski nigdy ich nie brakowało. Najstarsi mieszkańcy miejscowości wspominają, że lemieszka najlepiej smakowała na przednówku. Wtedy inne warzywa już się kończyły, a zapas ziemniaków zawsze był.

Tak trzeba ugotować ziemniaki

Trawnicka lemieszka to bardzo proste danie. Można śmiało powiedzieć, że teraz rzadko tak jemy. To po prostu utłuczone ziemniaki, dziś określamy je mianem purée i podane z boczkiem i cebulą przesmażoną na tłuszczu. Jednak sposób na gotowanie ziemniaków używanych do tej potrawy jest szczególny. Kiedy warzywa są już miękkie, odlewa się z nich większą część wody i dodaje mąkę pszenną. Gotuje się je dalej, aż mąka straci surowy smak. Gotowe ziemniaki trzeba odparować, lekko doprawić solą i pieprzem, a potem ugnieść tłuczkiem. Tak przygotowana lemieszka ma delikatną, kremową wręcz konsystencję. Podaje się z ją z przesmażoną boczkiem i cebulą.

Prosty przepis na lemieszkę

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól do osolenia wody.

Do podania:

  • 100 g boczku wędzonego,
  • cebula,
  • łyżka smalcu lub oleju,
  • sól i pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmniejsz moc palnika, odlej większość wody. Wsyp mąkę, przemieszaj całość i gotuj pod przykryciem przez kilka minut, do utraty surowości.
  3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Boczek również pokrój w drobną kostkę. Przesmaż je do zarumienienia na tłuszczu.
  4. Ziemniaki utłucz tłuczkiem na jednolitą masę.
  5. Ziemniaki podawaj z przesmażonym boczkiem i cebulą.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯