Prababcia robiła na obiad, kiedy spiżarnia świeciła pustkami. Dziś mało kto nawet spojrzy na takie danie

Lubelszczyzna słynie z prostych i pysznych dań. Od razu przywołują one wspomnienia z rodzinnego domu. Warto do nich wracać, szczególnie gdy chcemy przygotować coś smacznego bez zbytniego obciążania budżetu.

LemieszkaLubelszczyzna słynie z prostych i pysznych dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Jednym z takich pysznych i tanich dań jest trawnicka lemieszka, którą przygotowywała moja prababcia. To danie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii: gotowe dania i potrawy. Jednak wciąż niewiele osób je zna, poza Lubelszczyzną oczywiście. Danie pochodzi właśnie z tego regionu, z miejscowości Trawniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Proste i tanie dania

Trawnicka lemieszka to nie pierwsza potrawa z Lubelszczyzny, która trafiła na Listę Produktów Regionalnych. Ten rejon słynie z prostych dań, które często bazują na ziemniakach. W tej typowo rolniczej części Polski nigdy ich nie brakowało. Najstarsi mieszkańcy miejscowości wspominają, że lemieszka najlepiej smakowała na przednówku. Wtedy inne warzywa już się kończyły, a zapas ziemniaków zawsze był.

Tak trzeba ugotować ziemniaki

Trawnicka lemieszka to bardzo proste danie. Można śmiało powiedzieć, że teraz rzadko tak jemy. To po prostu utłuczone ziemniaki, dziś określamy je mianem purée i podane z boczkiem i cebulą przesmażoną na tłuszczu. Jednak sposób na gotowanie ziemniaków używanych do tej potrawy jest szczególny. Kiedy warzywa są już miękkie, odlewa się z nich większą część wody i dodaje mąkę pszenną. Gotuje się je dalej, aż mąka straci surowy smak. Gotowe ziemniaki trzeba odparować, lekko doprawić solą i pieprzem, a potem ugnieść tłuczkiem. Tak przygotowana lemieszka ma delikatną, kremową wręcz konsystencję. Podaje się z ją z przesmażoną boczkiem i cebulą.

Prosty przepis na lemieszkę

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól do osolenia wody.

Do podania:

  • 100 g boczku wędzonego,
  • cebula,
  • łyżka smalcu lub oleju,
  • sól i pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmniejsz moc palnika, odlej większość wody. Wsyp mąkę, przemieszaj całość i gotuj pod przykryciem przez kilka minut, do utraty surowości.
  3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Boczek również pokrój w drobną kostkę. Przesmaż je do zarumienienia na tłuszczu.
  4. Ziemniaki utłucz tłuczkiem na jednolitą masę.
  5. Ziemniaki podawaj z przesmażonym boczkiem i cebulą.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej