Robię przecieraki, gdy lodówka świeci pustkami. Wystarczą 3 proste składniki i sól

Każdy z nas ma w swoim repertuarze dania, które zbytnio nie nadszarpną budżetu. A można powiedzieć wprost, że są po prostu tanie i pyszne. Kluski przecieraki idealnie wpisują się w to założenie.

Przecieraki to tzw. szare kluski z ziemniakówPrzecieraki to tzw. szare kluski z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | " Darius Dzinnik"
Dorota Gepert

Przecieraki to kluski ziemniaczane, które są szczególnie dobrze znane na Mazowszu. Połączenie mąki i ziemniaków jest popularne w kuchni polskiej i bazuje na nim wiele przepisów na kluski. Można je spotkać praktycznie w każdym rejonie kraju. Przecieraki należą do tych zdecydowanie najprostszych i łatwych do zrobienia nawet dla tych, którzy nie specjalizują się w tego typu potrawach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Z czego powstają przecieraki?

Przecieraki to kluski ziemniaczane, które powstają na bazie surowych ziemniaków ze sporą domieszką mąki. Ponieważ mąki w przepisie jest sporo i dobrze zagęszcza ona masę, można do klusek wykorzystać każdego rodzaju ziemniaki. To jest właśnie ich wielka zaleta, nawet nie trzeba wybierać się na zakupy, by je przygotować. Wystarczą ziemniaki, które najczęściej mamy w domu oraz mąka i jajka.

Przecieraki nazywa się też kluskami szarymi. Ciasto na nie przygotowuje się od razu po tym, jak starte ziemniaki obcieknął z nadmiaru wody. Jednak mimo to kluski mogą lekko zszarzeć, stąd ta nazwa.

Prosty przepis na kluski

Przygotowanie przecieraków zaczyna się od starcia ziemniaków na tarce o małych oczkach. Potem należy przełożyć je na sito, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę i wyrabia ciasto.

Kluski nie wymagają szczególnego formowania. Ciasto po prostu nabiera się łyżką i gotuje. Takie kluski to kwintesencja prostej, domowej kuchni.

Z czym podawać przecieraki?

Najbardziej budżetowa wersja to przecieraki podane z przesmażoną na tłuszczu cebulą i boczkiem. Nadają się wtedy na sycącą kolację. Tanim dodatkiem do nich może być utarte i lekko przesmażone jabłko. Pasuje też śmietana, rozpuszczone masło z cynamonem czy makiem. Kluski zawsze dają dużo możliwości. Dobrze sprawdzą się także w bogatszych daniach, na przykład podane z gulaszem czy pieczenią.

Przecieraki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Przełóż masę na gęste sito i odsącz nadmiar wody.
  3. Dodaj mąkę, skrobię, jajka i sól.
  4. Wymieszaj dokładnie, tak by powstało jednolite ciasto.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę.
  6. Kluski formuj łyżką i wrzucaj do wrzątku małymi porcjami.
  7. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je ok. 4 minut.
  8. Odcedź kluski i podawaj na ciepło z wybranymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu