Co roku na Dzień Dziadka robię pieczeń w glazurze. Jej smak jest nie do podrobienia

Co zrobić na rodzinny obiad z okazji Dnia Dziadka? Już się nie zastanawiam i nie wymyślam nic nowego. Od kilku lat stawiam na pieczeń w glazurze i rodzina jest zachwycona. Mnie podoba się także to, że jej przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Pieczeń zawsze się sprawdza na rodzinny obiadPieczeń zawsze się sprawdza na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Dorota Gepert

Pieczeń z wieprzowiny to danie, które zawsze robi wrażenie na gościach. Można je pięknie podać, pasuje do niej wiele dodatków i sosów. Dzięki temu porcja na każdym talerzu może wyglądać nieco inaczej. Nie ma osoby, która byłaby niezadowolona, ale wiadomo, że tego dnia najważniejsi są dziadkowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Najlepsze mięso na pieczeń

Na pieczeń nadaje się większość gatunków mięsa, ale do glazury idealnie pasuje wieprzowina. Warto wybrać jak najwyższej jakości łopatkę lub szynkę wieprzową. Przyprawy również pełnią ważną rolę, a do wieprzowiny najbardziej pasuje czosnek, tymianek i majeranek, bo podkreślają jej naturalny smak. Mięso nacieram przyprawami i marynuje już dzień wcześniej, wtedy jego aromat jest najlepszy.

Marynata, która zapewnia chrupkość

Do marynaty, którą przygotowuję do wieprzowiny, dodaję brązowy cukier. Dzięki temu mięso po upieczeniu na pyszną, chrupiącą skórkę. Aby mięso w środku było soczyste, polewam je wytworzonym sosem w trakcie pieczenia.

Zalecana temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza, pod koniec dobrze ją trochę powiększyć, by skórka była ładnie zarumieniona. Obok pieczeni można upiec też warzywa, dzięki temu czas przygotowania obiadu znacznie się skraca.

Pieczeń w glazurze

Składniki:

  • 2 kg szynki lub łopatki wieprzowej,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku,
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier wymieszaj. Dodaj ocet balsamiczny i koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaj oliwę lub olej.
  2. Dokładnie natrzyj umytą i osuszoną szynkę przygotowaną marynatą. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
  3. Natłuść formę do zapiekania i ułóż na dnie ziela angielskie i liście laurowe. Na nich połóż mięso. Dodaj szklankę wody.
  4. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 2 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj szynkę sosem z formy.
  5. Przez ostatnie 15 minut piecz mięso bez przykrycia, by glazura mogła się skarmelizować.
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥