Tak uratujesz suche mięso. Rodzina będzie się zajadać

Pierwszego dnia świat już możemy zrobić krótkie podsumowanie. Wiemy, które dania wyszły świetnie, ale także gdzie przytrafiły się kulinarne wpadki. W przypadku tych drugich, jeszcze nie wszystko stracone. Podpowiadamy, jak uratować przesuszoną pieczeń.

Z przesuszonego mięsa może powstać pyszny obiadZ przesuszonego mięsa może powstać pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Na święta tradycyjnie przygotowujemy mięsne pieczenie. Aromatyczne kawałki schabu, szynki czy boczku podawane z chrzanem czy sosem tatarskim to ulubione zimne przystawki. Choć pieczenie często gotowe są już 24 grudnia, wtedy ich nie jemy, bo większość z nas zachowuje post. Czekają na pierwszy dzień Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Nie analizuj, działaj

Często już po wyjęciu z piekarnika, wiemy, że z pieczenią cos jest nie tak. Od razu widać, kiedy jest przesuszona, a nawet lekko przypalona. W ferworze świątecznych przygotowań to po prostu może się zdarzyć. Nastawiamy zbyt długi czas, zapominamy wyjąć o określonym czasie pieczeni z piekarnika, albo nie polewamy jej w trakcie pieczenia. Zresztą powodów może być naprawdę dużo. Nie ma co ich analizować, lepiej pomyśleć jak uratować przesuszone mięso.

Kilka sposobów do wypróbowania

  1. Kawałki przesuszonego mięsa można nasycić wilgocią w prosty sposób. Wystarczy położyć je na sitku i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  2. W takich przypadkach można też liczyć na masło, które szybko się wchłonie. Pokrój wysuszone na kawałki i polej bulionem z masłem. Wstaw je do piekarnika na 10 minut, temperatura nie może być zbyt wysoka. Wystarczy 120 stopni Celsjusza.
  3. Pieczeń można też przełożyć do dużego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Gotuj je przez ponad godzinę na małej mocy palnika, a potem pozostaw je w wodzie, aż wystygnie.

A może nowe danie

Dobrym sposobem może być też przerobienie przesuszonej pieczeni na inne danie. Trzeba ściąć przypieczoną skórkę, a potem pokroić je na małe kawałki. Wtedy są gotowe do użycia do zapiekanek, bigosu, zupy czy sosu.

Pieczone mięso w sosie

Składniki:

  • ok. 300-400 g pieczonego mięsa,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki śmietany lub serka mascarpone
  • puszka pomidorów,
  • cebula, marchewka, pietruszka, dowolne warzywa, opcjonalnie,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczeń pokrój na małe kawałki.
  2. Wybrane warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na małe kawałki.
  3. Rozgrzej olej i przesmaż warzywa. Potem dodaj mięso.
  4. Następnie dołóż puszkę pomidorów, wymieszaj.
  5. Całość dopraw sosem sojowym.
  6. Na koniec dodaj śmietanę lub serek mascarpone.
  7. Sos podawaj posypany drobno posiekaną natką pietruszki.


Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka