Tak uratujesz suche mięso. Rodzina będzie się zajadać
Pierwszego dnia świat już możemy zrobić krótkie podsumowanie. Wiemy, które dania wyszły świetnie, ale także gdzie przytrafiły się kulinarne wpadki. W przypadku tych drugich, jeszcze nie wszystko stracone. Podpowiadamy, jak uratować przesuszoną pieczeń.
Na święta tradycyjnie przygotowujemy mięsne pieczenie. Aromatyczne kawałki schabu, szynki czy boczku podawane z chrzanem czy sosem tatarskim to ulubione zimne przystawki. Choć pieczenie często gotowe są już 24 grudnia, wtedy ich nie jemy, bo większość z nas zachowuje post. Czekają na pierwszy dzień Bożego Narodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie analizuj, działaj
Często już po wyjęciu z piekarnika, wiemy, że z pieczenią cos jest nie tak. Od razu widać, kiedy jest przesuszona, a nawet lekko przypalona. W ferworze świątecznych przygotowań to po prostu może się zdarzyć. Nastawiamy zbyt długi czas, zapominamy wyjąć o określonym czasie pieczeni z piekarnika, albo nie polewamy jej w trakcie pieczenia. Zresztą powodów może być naprawdę dużo. Nie ma co ich analizować, lepiej pomyśleć jak uratować przesuszone mięso.
Kilka sposobów do wypróbowania
- Kawałki przesuszonego mięsa można nasycić wilgocią w prosty sposób. Wystarczy położyć je na sitku i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez kilkanaście minut.
- W takich przypadkach można też liczyć na masło, które szybko się wchłonie. Pokrój wysuszone na kawałki i polej bulionem z masłem. Wstaw je do piekarnika na 10 minut, temperatura nie może być zbyt wysoka. Wystarczy 120 stopni Celsjusza.
- Pieczeń można też przełożyć do dużego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Gotuj je przez ponad godzinę na małej mocy palnika, a potem pozostaw je w wodzie, aż wystygnie.
A może nowe danie
Dobrym sposobem może być też przerobienie przesuszonej pieczeni na inne danie. Trzeba ściąć przypieczoną skórkę, a potem pokroić je na małe kawałki. Wtedy są gotowe do użycia do zapiekanek, bigosu, zupy czy sosu.
Pieczone mięso w sosie
Składniki:
- ok. 300-400 g pieczonego mięsa,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki śmietany lub serka mascarpone
- puszka pomidorów,
- cebula, marchewka, pietruszka, dowolne warzywa, opcjonalnie,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Pieczeń pokrój na małe kawałki.
- Wybrane warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na małe kawałki.
- Rozgrzej olej i przesmaż warzywa. Potem dodaj mięso.
- Następnie dołóż puszkę pomidorów, wymieszaj.
- Całość dopraw sosem sojowym.
- Na koniec dodaj śmietanę lub serek mascarpone.
- Sos podawaj posypany drobno posiekaną natką pietruszki.