Uważaj ze świątecznymi pierogami. Prosty błąd może kosztować cię zdrowie

Patrzysz z lekkim przerażeniem, ile zostało pierogów i uszek po Wigilii? Pierwszy pomysł to oczywiście: trzeba je spakować i zamrozić. Jednak nie zawsze się on sprawdza. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Pierogi najlepiej przygotować obliczając ich ilość na osobęPierogi najlepiej przygotować obliczając ich ilość na osobę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Uwielbiamy uszka i pierogi, dlatego zawsze nam się wydaje, że zjemy ich dużo więcej. W efekcie już po wigilijnej kolacji widać, jak duży ich zapas pozostał. Trzeba działać szybko, bo wymagają one sporo pracy i nie można doprowadzić do tego, że wylądują w koszu. O tym nawet nie można myśleć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Ważna zasada mrożenia

Pierogi i uszka są pracochłonne, dlatego często przygotowujemy je przed świętami i mrozimy. Te mączne potrawy świetnie się potem odgrzewają, nie trzeba ich rozmrażać. I tu właśnie łatwo o błąd. Trzeba pamiętać o tym, że potrawy, które już raz były zamrożone, nie powinny tego procesu przechodzić ponownie. Dotyczy to wszystkich innych potraw, a także surowego mięsa czy warzyw.

To grozi zatruciem

Pierogi czy uszka, które były wcześniej zamrożone, trzeba jak najszybciej zjeść i nawet nie myśleć o tym, żeby z powrotem zapakować je do zamrażarki. Niskie temperatury zapobiegają rozwijaniu się wszelkich mikroorganizmów. Są one jednak tylko uśpienie. Po rozmrożeniu, kiedy temperatura jest znacznie wyższa, drobnoustroje zaczynają być ponownie aktywne i szybko się namnażają. Dlatego ponownie zamrożony produkt ma znacznie więcej mikroorganizmów. Zjedzenie takich produktów może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Jest różnica

Jeśli twoje pierogi czy uszka zostały przygotowane "na świeżo" możesz je zamrozić. Nadają się do tego zarówno te surowe, jak i ugotowane, ale i tutaj może czaić się błąd. Surowe pierogi nadają się do dłuższego przechowywania w zamrażarce, nawet do trzech miesięcy. Natomiast te, które zostały ugotowane, najlepiej zjeść w ciągu kilku tygodni.

Co jeszcze możesz szybko zamrozić po świętach?

Chleb. Włóż go do zamykanych torebek, a wytrzyma nawet kilka miesięcy. Chleb tostowy możesz opiekać bez wcześniejszego rozmrażania.

Zupy i sosy. Trzeba uważać jedynie na te, które zawierają duże ilości śmietany czy jogurtu, bo ich smak po rozmrożeniu może się zmienić.

Zioła. Kupiłeś za dużo natki czy koperku? Możesz je od razu drobno posiekać i zamrozić w pojemniku lub cały pęczek rozłożyć na tacce.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat