Została ci sałatka jarzynowa? Możesz ją zamrozić, ale pod jednym warunkiem

Sałatka jarzynowa to klasyk na świątecznym stole. Niestety, wzbogacona solidną porcją majonezu, nie jest zbyt dobra do przechowywania. Co zrobić, gdy zrobiliśmy jej za dużo, a nie chcemy wyrzucać?

Zaczyna się sezon na sałatkę jarzynową.
Zaczyna się sezon na sałatkę jarzynową.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa to danie którego wprost nie sposób zrobić w sam raz. Kiedy zaczynamy kroić warzywa, często trudno skończyć je dodawać. Potem jeszcze dokładamy jajka, czasami jabłka czy grzybki i nagle mamy pełną miskę sałatki. Nie zawsze udaje się ją zjeść w ciągu kilku dni. Stąd pytanie, czy można ją zamrozić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszystko przez majonez

Sałatka jarzynowa nie nadaje się do długiego przechowywania. Powinna być zjedzona w ciągu 1-2 dni po przygotowaniu. Składniki, które zdecydowanie skracają jej trwałość to jajka, cebula i oczywiście majonez. Zwłaszcza ten ostatni dodatek sprawia, że trzeba szybko ją zjadać. Wtedy najlepiej zaprosić znajomych, bo taka sałatka długo w lodówce nie postoi i zdecydowanie nie należy jej mrozić.

Taką sałatkę można mrozić

Dlatego coraz częściej przygotowujemy sałatkę bez majonezu. Każdy dodaje sobie potem porcję tego sosu już na talerzu. To też sprawia, że sałatka dłużej zachowuje świeżość. I tak przygotowaną sałatkę bez majonezu można również zamrozić, gdy jest taka potrzeba. Jednak wtedy w jej składzie nie powinno też być ogórków kiszonych, jajek czy cebuli. Te produkty po odmrożeniu nie będą ani smakowały dobrze, ani pachniały, sałatka nie będzie nadawała się do jedzenia. Ugotowana, pokrojona w kostkę marchew, wymieszana z kukurydzą, groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i selerem lub korzeniem pietruszki to idealna baza sałatki jarzynowej, którą można mrozić.

Nic się nie zmarnuje

Pokrojone i wymieszane warzywa wystarczy przełożyć do woreczka strunowego lub pojemnika do mrożenia i zamknąć szczelnie. W zamrażalniku taką mieszankę warzyw można przechowywać nawet dwa tygodnie. Dobrze mrozić je w małych porcjach na raz – dzięki temu sałatka szybciej się odmrozi. Po wyjęciu woreczka z zamrażalnika należy przełożyć mieszankę warzyw do lodówki, wystarczy kilka godzin. Potem można dodać drobno pokrojonego kiszonego ogórka oraz ugotowane na twardo jajko i wymieszać z majonezem.

sałatkasałatka jarzynowamrożenie

Wybrane dla Ciebie