Koleżanka z pracy poczęstowała mnie sałatką paseczkową. Od razu zapisałam przepis

Co może zaskoczyć w sałatce? Oczywiście smak, użyte składniki, a czasami także forma. Nazwa "sałatka paseczkowa" wzięła się właśnie od sposobu pokrojenia składników. Wygląda trochę inaczej niż inne sałatki, a smakuje wybornie.

Sałatka paseczkowa wygląda i smakuje wybornieSałatka paseczkowa wygląda i smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | johannes guggenberger
Dorota Gepert

Kiedy czytasz przepisy na sałatki, składniki bywają różne, ale jest coś, co je łączy. To zalecenie, by pokroić je w drobną kosteczkę. Tak przygotowujemy także ulubioną i najbardziej popularną sałatkę jarzynową. W przypadku sałatki paseczkowej jest zupełnie inaczej. Otóż wszystkie składniki kroi się na wąskie paseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Liczy się sposób krojenia

Kiedy koleżanka przyniosła do pracy tę sałatkę, wszyscy byli zachwyceni smakiem, ale też jej wyglądem. Koleżanka stwierdziła, że krojenie w paseczki wcale nie jest trudniejsze i nie wymaga więcej pracy niż tradycyjnie w kosteczkę.

Taki sposób krojenia nawiązuje do popularnej wśród mistrzów kuchni "julienki". Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa, która polega na krojeniu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Podobny sposób znany jest też w tradycyjnej kuchni chińskiej. W przypadku sałatki paseczkowej składniki nie muszą być tak perfekcyjnie pokrojone, jak w profesjonalnej kuchni. Chodzi o to, by trzymać się kształtu.

Sałatka paseczkowa

Składniki:

  • 130 g sera żółtego, np. gouda,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 200 g rzodkiewek,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty i szynkę konserwową pokrój w paseczki.
  2. Z rzodkiewek odetnij ogonki, a potem pokrój je na paseczki. Podobnie przygotuj ogórki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  4. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  5. Sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj.
  6. Całość posyp szczypiorkiem.
  7. Sałatkę paseczkową najlepiej schłodzić przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯