Koleżanka z pracy poczęstowała mnie sałatką paseczkową. Od razu zapisałam przepis
Co może zaskoczyć w sałatce? Oczywiście smak, użyte składniki, a czasami także forma. Nazwa "sałatka paseczkowa" wzięła się właśnie od sposobu pokrojenia składników. Wygląda trochę inaczej niż inne sałatki, a smakuje wybornie.
30.10.2024 14:34
Kiedy czytasz przepisy na sałatki, składniki bywają różne, ale jest coś, co je łączy. To zalecenie, by pokroić je w drobną kosteczkę. Tak przygotowujemy także ulubioną i najbardziej popularną sałatkę jarzynową. W przypadku sałatki paseczkowej jest zupełnie inaczej. Otóż wszystkie składniki kroi się na wąskie paseczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Liczy się sposób krojenia
Kiedy koleżanka przyniosła do pracy tę sałatkę, wszyscy byli zachwyceni smakiem, ale też jej wyglądem. Koleżanka stwierdziła, że krojenie w paseczki wcale nie jest trudniejsze i nie wymaga więcej pracy niż tradycyjnie w kosteczkę.
Taki sposób krojenia nawiązuje do popularnej wśród mistrzów kuchni "julienki". Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa, która polega na krojeniu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Podobny sposób znany jest też w tradycyjnej kuchni chińskiej. W przypadku sałatki paseczkowej składniki nie muszą być tak perfekcyjnie pokrojone, jak w profesjonalnej kuchni. Chodzi o to, by trzymać się kształtu.
Sałatka paseczkowa
Składniki:
- 130 g sera żółtego, np. gouda,
- 150 g szynki konserwowej,
- 200 g rzodkiewek,
- 2-3 ogórki konserwowe,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ser żółty i szynkę konserwową pokrój w paseczki.
- Z rzodkiewek odetnij ogonki, a potem pokrój je na paseczki. Podobnie przygotuj ogórki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj.
- Całość posyp szczypiorkiem.
- Sałatkę paseczkową najlepiej schłodzić przed podaniem.