WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Koleżanka z pracy poczęstowała mnie sałatką paseczkową. Od razu zapisałam przepis

Co może zaskoczyć w sałatce? Oczywiście smak, użyte składniki, a czasami także forma. Nazwa "sałatka paseczkowa" wzięła się właśnie od sposobu pokrojenia składników. Wygląda trochę inaczej niż inne sałatki, a smakuje wybornie.

Sałatka paseczkowa wygląda i smakuje wybornieSałatka paseczkowa wygląda i smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | johannes guggenberger
Dorota Gepert

Kiedy czytasz przepisy na sałatki, składniki bywają różne, ale jest coś, co je łączy. To zalecenie, by pokroić je w drobną kosteczkę. Tak przygotowujemy także ulubioną i najbardziej popularną sałatkę jarzynową. W przypadku sałatki paseczkowej jest zupełnie inaczej. Otóż wszystkie składniki kroi się na wąskie paseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Liczy się sposób krojenia

Kiedy koleżanka przyniosła do pracy tę sałatkę, wszyscy byli zachwyceni smakiem, ale też jej wyglądem. Koleżanka stwierdziła, że krojenie w paseczki wcale nie jest trudniejsze i nie wymaga więcej pracy niż tradycyjnie w kosteczkę.

Taki sposób krojenia nawiązuje do popularnej wśród mistrzów kuchni "julienki". Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa, która polega na krojeniu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Podobny sposób znany jest też w tradycyjnej kuchni chińskiej. W przypadku sałatki paseczkowej składniki nie muszą być tak perfekcyjnie pokrojone, jak w profesjonalnej kuchni. Chodzi o to, by trzymać się kształtu.

Sałatka paseczkowa

Składniki:

  • 130 g sera żółtego, np. gouda,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 200 g rzodkiewek,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty i szynkę konserwową pokrój w paseczki.
  2. Z rzodkiewek odetnij ogonki, a potem pokrój je na paseczki. Podobnie przygotuj ogórki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  4. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  5. Sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj.
  6. Całość posyp szczypiorkiem.
  7. Sałatkę paseczkową najlepiej schłodzić przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat