Koleżanka z pracy poczęstowała mnie sałatką paseczkową. Od razu zapisałam przepis

Co może zaskoczyć w sałatce? Oczywiście smak, użyte składniki, a czasami także forma. Nazwa "sałatka paseczkowa" wzięła się właśnie od sposobu pokrojenia składników. Wygląda trochę inaczej niż inne sałatki, a smakuje wybornie.

Sałatka paseczkowa wygląda i smakuje wybornieSałatka paseczkowa wygląda i smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | johannes guggenberger
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Kiedy czytasz przepisy na sałatki, składniki bywają różne, ale jest coś, co je łączy. To zalecenie, by pokroić je w drobną kosteczkę. Tak przygotowujemy także ulubioną i najbardziej popularną sałatkę jarzynową. W przypadku sałatki paseczkowej jest zupełnie inaczej. Otóż wszystkie składniki kroi się na wąskie paseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Liczy się sposób krojenia

Kiedy koleżanka przyniosła do pracy tę sałatkę, wszyscy byli zachwyceni smakiem, ale też jej wyglądem. Koleżanka stwierdziła, że krojenie w paseczki wcale nie jest trudniejsze i nie wymaga więcej pracy niż tradycyjnie w kosteczkę.

Taki sposób krojenia nawiązuje do popularnej wśród mistrzów kuchni "julienki". Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa, która polega na krojeniu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Podobny sposób znany jest też w tradycyjnej kuchni chińskiej. W przypadku sałatki paseczkowej składniki nie muszą być tak perfekcyjnie pokrojone, jak w profesjonalnej kuchni. Chodzi o to, by trzymać się kształtu.

Sałatka paseczkowa

Składniki:

  • 130 g sera żółtego, np. gouda,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 200 g rzodkiewek,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty i szynkę konserwową pokrój w paseczki.
  2. Z rzodkiewek odetnij ogonki, a potem pokrój je na paseczki. Podobnie przygotuj ogórki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  4. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  5. Sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj.
  6. Całość posyp szczypiorkiem.
  7. Sałatkę paseczkową najlepiej schłodzić przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza