Koleżanka z pracy poczęstowała mnie sałatką paseczkową. Od razu zapisałam przepis
Co może zaskoczyć w sałatce? Oczywiście smak, użyte składniki, a czasami także forma. Nazwa "sałatka paseczkowa" wzięła się właśnie od sposobu pokrojenia składników. Wygląda trochę inaczej niż inne sałatki, a smakuje wybornie.
Kiedy czytasz przepisy na sałatki, składniki bywają różne, ale jest coś, co je łączy. To zalecenie, by pokroić je w drobną kosteczkę. Tak przygotowujemy także ulubioną i najbardziej popularną sałatkę jarzynową. W przypadku sałatki paseczkowej jest zupełnie inaczej. Otóż wszystkie składniki kroi się na wąskie paseczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Liczy się sposób krojenia
Kiedy koleżanka przyniosła do pracy tę sałatkę, wszyscy byli zachwyceni smakiem, ale też jej wyglądem. Koleżanka stwierdziła, że krojenie w paseczki wcale nie jest trudniejsze i nie wymaga więcej pracy niż tradycyjnie w kosteczkę.
Taki sposób krojenia nawiązuje do popularnej wśród mistrzów kuchni "julienki". Julienne to technika krojenia warzyw lub mięsa, która polega na krojeniu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Podobny sposób znany jest też w tradycyjnej kuchni chińskiej. W przypadku sałatki paseczkowej składniki nie muszą być tak perfekcyjnie pokrojone, jak w profesjonalnej kuchni. Chodzi o to, by trzymać się kształtu.
Sałatka paseczkowa
Składniki:
- 130 g sera żółtego, np. gouda,
- 150 g szynki konserwowej,
- 200 g rzodkiewek,
- 2-3 ogórki konserwowe,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ser żółty i szynkę konserwową pokrój w paseczki.
- Z rzodkiewek odetnij ogonki, a potem pokrój je na paseczki. Podobnie przygotuj ogórki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj.
- Całość posyp szczypiorkiem.
- Sałatkę paseczkową najlepiej schłodzić przed podaniem.