Z tanich składników i w kilka chwil. Tą sałatką zajadają się studenci
Znajoma studentka podzieliła się ze mną przepisem na sałatkę, który bije rekordy popularności wśród jej znajomych. Potrzebne składniki można kupić w każdym dyskoncie i nie są drogie. Do tego sałatka jest pyszna i sycąca, a na talerzu znajdzie się po kilku minutach przygotowań. Danie spełnia więc wszystkie oczekiwania uczących się młodych ludzi.
18.10.2024 | aktual.: 18.10.2024 07:40
O diecie studentów krąży wiele mitów. Chińskie zupki i konserwy to tylko niektóre z nich. Młodzi ludzie dbają o to, by ich posiłki były pożywne i syciły na długo. Znajoma studentka twierdzi, że wśród jej znajomych królują sałatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwone warzywa dają moc
Sałatki to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Warzywa używane do ich przygotowania są bogate w witaminę C, a także witaminy A i K, które wzmacniają układ odpornościowy. Jednym z najczęściej polecanych składników sałatek jest czerwona papryka, która zawiera aż 166 mg witaminy C na 100 g. To warzywo można jeść na surowo, co dodatkowo podnosi jego wartości odżywcze. Kolejnym ważnym składnikiem są pomidory. Mają witaminy, ale też potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i uczuciu pełności. Sprawia też, że danie syci na długo.
Znane z sushi
Kiedy w przepisie na sałatkę studencką zauważyłam paluszki surimi, zapaliło mi się czerwone światło. To produkt wysoko przetworzony. Jego głównym składnikiem jest zmielone mięso ryb. To popularny składnik sałatek, często wykorzystuje się je też do sushi. Zawsze można mieć je pod ręką w lodówce, bo nadają się do długiego przechowywania. Jednak warto pamiętać, że na co dzień lepiej by sałatki bazowały na warzywach i nabiale. Natomiast wiadomo, czasami trzeba szybko zjeść sałatkę "bardziej bogatą", która nawet zastąpi obiad. W dodatku jej przygotowanie zajmuje chwilę. Wtedy na pewno sprawdzi się ta studencka receptura.
Sałatka studencka
Składniki:
- 150 g paluszków krabowych surimi,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g żółtego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pokrój paluszki surimi w słupki.
- Sparz pomidory i obierz ze skórek. Pokrój w cząstki.
- Umyj paprykę. Usuń z niej gniazdo nasienne, a potem pokrój w niewielkie słupki.
- Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kukurydzę.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sosem zalej sałatkę i ponownie wymieszaj.