Z tanich składników i w kilka chwil. Tą sałatką zajadają się studenci

Znajoma studentka podzieliła się ze mną przepisem na sałatkę, który bije rekordy popularności wśród jej znajomych. Potrzebne składniki można kupić w każdym dyskoncie i nie są drogie. Do tego sałatka jest pyszna i sycąca, a na talerzu znajdzie się po kilku minutach przygotowań. Danie spełnia więc wszystkie oczekiwania uczących się młodych ludzi.

Ta sałatka jest niezwykle sycąca. Ta sałatka jest niezwykle sycąca.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O diecie studentów krąży wiele mitów. Chińskie zupki i konserwy to tylko niektóre z nich. Młodzi ludzie dbają o to, by ich posiłki były pożywne i syciły na długo. Znajoma studentka twierdzi, że wśród jej znajomych królują sałatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Czerwone warzywa dają moc

Sałatki to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Warzywa używane do ich przygotowania są bogate w witaminę C, a także witaminy A i K, które wzmacniają układ odpornościowy. Jednym z najczęściej polecanych składników sałatek jest czerwona papryka, która zawiera aż 166 mg witaminy C na 100 g. To warzywo można jeść na surowo, co dodatkowo podnosi jego wartości odżywcze. Kolejnym ważnym składnikiem są pomidory. Mają witaminy, ale też potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i uczuciu pełności. Sprawia też, że danie syci na długo.

Znane z sushi

Kiedy w przepisie na sałatkę studencką zauważyłam paluszki surimi, zapaliło mi się czerwone światło. To produkt wysoko przetworzony. Jego głównym składnikiem jest zmielone mięso ryb. To popularny składnik sałatek, często wykorzystuje się je też do sushi. Zawsze można mieć je pod ręką w lodówce, bo nadają się do długiego przechowywania. Jednak warto pamiętać, że na co dzień lepiej by sałatki bazowały na warzywach i nabiale. Natomiast wiadomo, czasami trzeba szybko zjeść sałatkę "bardziej bogatą", która nawet zastąpi obiad. W dodatku jej przygotowanie zajmuje chwilę. Wtedy na pewno sprawdzi się ta studencka receptura.

Sałatka studencka

Składniki:

  • 150 g paluszków krabowych surimi,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paluszki surimi w słupki.
  2. Sparz pomidory i obierz ze skórek. Pokrój w cząstki.
  3. Umyj paprykę. Usuń z niej gniazdo nasienne, a potem pokrój w niewielkie słupki.
  4. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kukurydzę.
  6. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Sosem zalej sałatkę i ponownie wymieszaj.


Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie