Zamiast nudnej pasty, robię z jajek ekspresową sałatkę. Idealna na śniadanie

Śniadania z jajkami w roli głównej należą do moich ulubionych. Często przygotowuję je na miękko, smażę jajecznicę czy omlet. Jednak to dopiero początek możliwości. Oprócz klasycznych dań ciągle pojawia się też coś nowego. Ostatnio przygotowałam prostą sałatkę.

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadania z jajkami zajmują więcej czasu niż przygotowanie kanapek? Lepiej poczekać z nimi do weekendu? Niekoniecznie. W przypadku tej sałatki na pewno się to nie sprawdza. Wystarczy wieczorem ugotować jajka, a rano dodać do nich kilka składników. To wcale nie zabiera dużo czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Przygotuj wcześniej

Jajka możesz nie tylko wcześniej ugotować, ale nawet obrać i drobno pokroić. Rano dodaj do nich drobno pokrojonego ogórka kiszonego, szynkę i poszatkowany szczypiorek lub koperek. Na koniec dopraw majonezem, posól i popieprz. Sałatka gotowa, a jej przygotowanie jest wprost ekspresowe. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Dlaczego warto zjeść jajka na śniadanie?

Dietetycy twierdzą, że warto sięgać po jajka o każdej porze dnia, ale właśnie rano działają na nas szczególnie. Dostarczają nam wtedy sporej porcji białka, która dodaje energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów.

Ekspresowa sałatka jajeczna na śniadanie

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • roszponka lub rukola do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz ze skorupek, niezbyt drobno posiekaj.
  2. Ogórki pokrój w drobną kostkę.
  3. Do jajek i ogórków dodaj koperek oraz majonez. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z rukolą lub roszponką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej