Zamiast nudnej pasty, robię z jajek ekspresową sałatkę. Idealna na śniadanie
Śniadania z jajkami w roli głównej należą do moich ulubionych. Często przygotowuję je na miękko, smażę jajecznicę czy omlet. Jednak to dopiero początek możliwości. Oprócz klasycznych dań ciągle pojawia się też coś nowego. Ostatnio przygotowałam prostą sałatkę.
08.10.2024 19:01
Śniadania z jajkami zajmują więcej czasu niż przygotowanie kanapek? Lepiej poczekać z nimi do weekendu? Niekoniecznie. W przypadku tej sałatki na pewno się to nie sprawdza. Wystarczy wieczorem ugotować jajka, a rano dodać do nich kilka składników. To wcale nie zabiera dużo czasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj wcześniej
Jajka możesz nie tylko wcześniej ugotować, ale nawet obrać i drobno pokroić. Rano dodaj do nich drobno pokrojonego ogórka kiszonego, szynkę i poszatkowany szczypiorek lub koperek. Na koniec dopraw majonezem, posól i popieprz. Sałatka gotowa, a jej przygotowanie jest wprost ekspresowe. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Dlaczego warto zjeść jajka na śniadanie?
Dietetycy twierdzą, że warto sięgać po jajka o każdej porze dnia, ale właśnie rano działają na nas szczególnie. Dostarczają nam wtedy sporej porcji białka, która dodaje energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów.
Ekspresowa sałatka jajeczna na śniadanie
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 2 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz,
- roszponka lub rukola do podania.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz ze skorupek, niezbyt drobno posiekaj.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Do jajek i ogórków dodaj koperek oraz majonez. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z rukolą lub roszponką.