Ekspresowa sałatka śledziowa. Podam ją w tym roku na Wszystkich Świętych
Sałatka śledziowa ze słoika to pomysł na szybkie, postne danie. Szczególnie, że w tym roku uroczystość Wszystkich Świętych przypada w piątek. Składniki do przygotowania przepisu możesz przygotować dzień wcześniej, a w piątek tylko je połączyć i podać rodzinie.
30.10.2024 12:25
Śledzie, a z pewnością filety śledziowe dostępne w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, to sposób na bazę do szybkiej sałatki śledziowej. Można też je kupić wcześniej, bez obaw, że zepsują się bez leżenia w solance. W połączeniu z odpowiednimi składnikami zrobisz z nich naprawdę szybką, sycącą i pyszną sałatkę. Idealną na postne dania np. przy okazji 1 listopada.
Jakie dodatki lubią śledzie?
Śledzie same w sobie są produktem, który może być przez wielu określany jako charakterystyczny. Szczególnie kiedy mowa o produkcie, który wymaga dodatkowego moczenia w mleku, aby zniwelować nadmiar soli z solanki. Nie musisz jednak ograniczać się w wyborze dodatków do sałatki śledziowej i bazować tylko na bezpiecznych, neutralnych ziemniakach czy sosie jogurtowo-majonezowym. Kapary, czerwona cebula czy ogórki (kiszony lub korniszon) to doskonałe składniki, z którymi po przegryzieniu sałatka będzie smakować idealnie. Co ważne, ziemniaki oraz jajka możesz ugotować wcześniej (ale maksymalnie dobę przed podaniem) i odpowiednio je przechować, a potem dodać do ryby i sosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka śledziowa z ziemniakami i cebulą
Robotę w tym przepisie robi forma połączenia składników. Po prostu pokrojone produkty zalej w słoiku sosem, zamknij i lekko potrząśnij. W stylu popularnej, viralowej sałatki z ogórków łączonej właśnie w takim naczyniu. Sałatka śledziowa zajmie dosłownie kilka chwil.
Składniki:
- 500 g śledzi a la matias,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 2 ugotowane jajka,
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
- 1 średnia cebula czerwona,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu. Również możesz zrobić to dzień wcześniej, aby nabrał mocy smaku. Czosnek rozgnieć i połącz z jogurtem oraz majonezem i musztardą.
- Śledzie pokrój w kostkę, podobnie jak ugotowane ziemniaki i kiszone ogórki.
- Jajka obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z sosem. Jeśli jest za gęsty, dodaj jeszcze majonezu i jogurtu.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Produkty przełóż do słoików lub np. zamykanego szklanego pojemnika, zalej sosem, dopraw pieprzem i potrząśnij do połączenia składników. Serwuj od razu lub po 15-20 minutach w lodówce.