Ekspresowa sałatka śledziowa. Podam ją w tym roku na Wszystkich Świętych

Sałatka śledziowa ze słoika to pomysł na szybkie, postne danie. Szczególnie, że w tym roku uroczystość Wszystkich Świętych przypada w piątek. Składniki do przygotowania przepisu możesz przygotować dzień wcześniej, a w piątek tylko je połączyć i podać rodzinie.

Sałatka śledziowa ze słoika to pomysł na Wszystkich ŚwiętychSałatka śledziowa ze słoika to pomysł na Wszystkich Świętych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Śledzie, a z pewnością filety śledziowe dostępne w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, to sposób na bazę do szybkiej sałatki śledziowej. Można też je kupić wcześniej, bez obaw, że zepsują się bez leżenia w solance. W połączeniu z odpowiednimi składnikami zrobisz z nich naprawdę szybką, sycącą i pyszną sałatkę. Idealną na postne dania np. przy okazji 1 listopada.

Jakie dodatki lubią śledzie?

Śledzie same w sobie są produktem, który może być przez wielu określany jako charakterystyczny. Szczególnie kiedy mowa o produkcie, który wymaga dodatkowego moczenia w mleku, aby zniwelować nadmiar soli z solanki. Nie musisz jednak ograniczać się w wyborze dodatków do sałatki śledziowej i bazować tylko na bezpiecznych, neutralnych ziemniakach czy sosie jogurtowo-majonezowym. Kapary, czerwona cebula czy ogórki (kiszony lub korniszon) to doskonałe składniki, z którymi po przegryzieniu sałatka będzie smakować idealnie. Co ważne, ziemniaki oraz jajka możesz ugotować wcześniej (ale maksymalnie dobę przed podaniem) i odpowiednio je przechować, a potem dodać do ryby i sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Sałatka śledziowa z ziemniakami i cebulą

Robotę w tym przepisie robi forma połączenia składników. Po prostu pokrojone produkty zalej w słoiku sosem, zamknij i lekko potrząśnij. W stylu popularnej, viralowej sałatki z ogórków łączonej właśnie w takim naczyniu. Sałatka śledziowa zajmie dosłownie kilka chwil.

Składniki:

  • 500 g śledzi a la matias,
  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 1 średnia cebula czerwona,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Również możesz zrobić to dzień wcześniej, aby nabrał mocy smaku. Czosnek rozgnieć i połącz z jogurtem oraz majonezem i musztardą.
  2. Śledzie pokrój w kostkę, podobnie jak ugotowane ziemniaki i kiszone ogórki.
  3. Jajka obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z sosem. Jeśli jest za gęsty, dodaj jeszcze majonezu i jogurtu.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Produkty przełóż do słoików lub np. zamykanego szklanego pojemnika, zalej sosem, dopraw pieprzem i potrząśnij do połączenia składników. Serwuj od razu lub po 15-20 minutach w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość