Ekspresowa sałatka śledziowa. Podam ją w tym roku na Wszystkich Świętych

Sałatka śledziowa ze słoika to pomysł na szybkie, postne danie. Szczególnie, że w tym roku uroczystość Wszystkich Świętych przypada w piątek. Składniki do przygotowania przepisu możesz przygotować dzień wcześniej, a w piątek tylko je połączyć i podać rodzinie.

Sałatka śledziowa ze słoika to pomysł na Wszystkich ŚwiętychSałatka śledziowa ze słoika to pomysł na Wszystkich Świętych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Śledzie, a z pewnością filety śledziowe dostępne w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, to sposób na bazę do szybkiej sałatki śledziowej. Można też je kupić wcześniej, bez obaw, że zepsują się bez leżenia w solance. W połączeniu z odpowiednimi składnikami zrobisz z nich naprawdę szybką, sycącą i pyszną sałatkę. Idealną na postne dania np. przy okazji 1 listopada.

Jakie dodatki lubią śledzie?

Śledzie same w sobie są produktem, który może być przez wielu określany jako charakterystyczny. Szczególnie kiedy mowa o produkcie, który wymaga dodatkowego moczenia w mleku, aby zniwelować nadmiar soli z solanki. Nie musisz jednak ograniczać się w wyborze dodatków do sałatki śledziowej i bazować tylko na bezpiecznych, neutralnych ziemniakach czy sosie jogurtowo-majonezowym. Kapary, czerwona cebula czy ogórki (kiszony lub korniszon) to doskonałe składniki, z którymi po przegryzieniu sałatka będzie smakować idealnie. Co ważne, ziemniaki oraz jajka możesz ugotować wcześniej (ale maksymalnie dobę przed podaniem) i odpowiednio je przechować, a potem dodać do ryby i sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Sałatka śledziowa z ziemniakami i cebulą

Robotę w tym przepisie robi forma połączenia składników. Po prostu pokrojone produkty zalej w słoiku sosem, zamknij i lekko potrząśnij. W stylu popularnej, viralowej sałatki z ogórków łączonej właśnie w takim naczyniu. Sałatka śledziowa zajmie dosłownie kilka chwil.

Składniki:

  • 500 g śledzi a la matias,
  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 1 średnia cebula czerwona,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Również możesz zrobić to dzień wcześniej, aby nabrał mocy smaku. Czosnek rozgnieć i połącz z jogurtem oraz majonezem i musztardą.
  2. Śledzie pokrój w kostkę, podobnie jak ugotowane ziemniaki i kiszone ogórki.
  3. Jajka obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z sosem. Jeśli jest za gęsty, dodaj jeszcze majonezu i jogurtu.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Produkty przełóż do słoików lub np. zamykanego szklanego pojemnika, zalej sosem, dopraw pieprzem i potrząśnij do połączenia składników. Serwuj od razu lub po 15-20 minutach w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯