Czy śledzie zawsze trzeba moczyć przed przyrządzeniem? Odpowiedź nie jest oczywista

Śledzie to przysmak, który lubimy spożywać nie tylko podczas Wigilii, ale również na różnych imprezach, spotkaniach lub tak po prosty, gdy najdzie nas na nie ochota. Aby smakowały jak najlepiej, przed przyrządzeniem należy je wymoczyć. Jednak, czy moczenie śledzi, zawsze jest wskazane i zalecane?

ObrazekMoczenie śledzi - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak

Moczenie śledzi przed przyrządzeniem - co warto o tym wiedzieć?

Moczyć czy nie moczyć? Oto jest pytanie. Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Należy sobie przede wszystkim zdać sprawę, że moczenie śledzi jest szczególnie ważne, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru soli, która jest obecna zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ryby. Pamiętaj, że w przypadku moczenia, wszystko jest uzależnione od rodzaju i ilości soli. Sam proces jest czasochłonny i przyjmuje się, że powinno to być nawet kilkanaście godzin.

Obrazek
Śledzie w majeranku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma

Są też zwolennicy nieco innego rozwiązania, którzy decydują się na energiczne przepłukanie filetów śledziowych pod bieżącą wodą. My jednak polecamy Wam moczenie. Pamiętaj, że czas namaczania może zostać skrócony, jeśli wybierzemy śledzie już wypatroszone. Śledzie w płatach moczymy zaledwie przez 45 minut. Ryby z ośćmi należy moczyć przez 16 godzin. Wodę należy wymienić tu dwa razy. Po tym czasie przepłukujemy śledzie i wyjmujemy ości. Oprócz wody świetnie sprawdzi się tu również mleko. Śledzie staną się delikatniejsze i kruche, a moczenie śledzi zajmie 2 godziny.

Jak moczyć filety śledziowe a'la matias?

Śledzie
Śledzie - Pyszności; Foto Canva.com

Nie ulega żadnej wątpliwości, że podczas zakupów, najczęściej decydujemy się na filety śledziowe a'la matias. W takim przypadku, moczenie śledzi odbywa się na nieco innych zasadach. Jako że posiadają one mniejsze ilości soli, to zaleca się przepłukać je pod kranem lub moczyć w wodzie przez 15 minut. Aby uzyskać delikatniejszy smak, matiasy można namoczyć również w mleku. W tej sytuacji również wystarczy zaledwie kilkanaście minut. Miłośnicy śledzi marynowanych, do moczenia mogą z kolei wykorzystać maślankę, która dodaje kruchości i delikatności.

A co powiesz na galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟