Czy śledzie zawsze trzeba moczyć przed przyrządzeniem? Odpowiedź nie jest oczywista

Śledzie to przysmak, który lubimy spożywać nie tylko podczas Wigilii, ale również na różnych imprezach, spotkaniach lub tak po prosty, gdy najdzie nas na nie ochota. Aby smakowały jak najlepiej, przed przyrządzeniem należy je wymoczyć. Jednak, czy moczenie śledzi, zawsze jest wskazane i zalecane?

Czy śledzie zawsze trzeba moczyć przed przyrządzeniem? Odpowiedź nie jest oczywistaMoczenie śledzi - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Moczenie śledzi przed przyrządzeniem - co warto o tym wiedzieć?

Moczyć czy nie moczyć? Oto jest pytanie. Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Należy sobie przede wszystkim zdać sprawę, że moczenie śledzi jest szczególnie ważne, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru soli, która jest obecna zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ryby. Pamiętaj, że w przypadku moczenia, wszystko jest uzależnione od rodzaju i ilości soli. Sam proces jest czasochłonny i przyjmuje się, że powinno to być nawet kilkanaście godzin.

Śledzie w majeranku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma
Śledzie w majeranku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma

Są też zwolennicy nieco innego rozwiązania, którzy decydują się na energiczne przepłukanie filetów śledziowych pod bieżącą wodą. My jednak polecamy Wam moczenie. Pamiętaj, że czas namaczania może zostać skrócony, jeśli wybierzemy śledzie już wypatroszone. Śledzie w płatach moczymy zaledwie przez 45 minut. Ryby z ośćmi należy moczyć przez 16 godzin. Wodę należy wymienić tu dwa razy. Po tym czasie przepłukujemy śledzie i wyjmujemy ości. Oprócz wody świetnie sprawdzi się tu również mleko. Śledzie staną się delikatniejsze i kruche, a moczenie śledzi zajmie 2 godziny.

Jak moczyć filety śledziowe a'la matias?

Śledzie - Pyszności; Foto Canva.com
Śledzie - Pyszności; Foto Canva.com

Nie ulega żadnej wątpliwości, że podczas zakupów, najczęściej decydujemy się na filety śledziowe a'la matias. W takim przypadku, moczenie śledzi odbywa się na nieco innych zasadach. Jako że posiadają one mniejsze ilości soli, to zaleca się przepłukać je pod kranem lub moczyć w wodzie przez 15 minut. Aby uzyskać delikatniejszy smak, matiasy można namoczyć również w mleku. W tej sytuacji również wystarczy zaledwie kilkanaście minut. Miłośnicy śledzi marynowanych, do moczenia mogą z kolei wykorzystać maślankę, która dodaje kruchości i delikatności.

A co powiesz na galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie