Czy śledzie zawsze trzeba moczyć przed przyrządzeniem? Odpowiedź nie jest oczywista

Śledzie to przysmak, który lubimy spożywać nie tylko podczas Wigilii, ale również na różnych imprezach, spotkaniach lub tak po prosty, gdy najdzie nas na nie ochota. Aby smakowały jak najlepiej, przed przyrządzeniem należy je wymoczyć. Jednak, czy moczenie śledzi, zawsze jest wskazane i zalecane?

ObrazekMoczenie śledzi - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak

Moczenie śledzi przed przyrządzeniem - co warto o tym wiedzieć?

Moczyć czy nie moczyć? Oto jest pytanie. Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Należy sobie przede wszystkim zdać sprawę, że moczenie śledzi jest szczególnie ważne, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru soli, która jest obecna zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ryby. Pamiętaj, że w przypadku moczenia, wszystko jest uzależnione od rodzaju i ilości soli. Sam proces jest czasochłonny i przyjmuje się, że powinno to być nawet kilkanaście godzin.

Obrazek
Śledzie w majeranku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma

Są też zwolennicy nieco innego rozwiązania, którzy decydują się na energiczne przepłukanie filetów śledziowych pod bieżącą wodą. My jednak polecamy Wam moczenie. Pamiętaj, że czas namaczania może zostać skrócony, jeśli wybierzemy śledzie już wypatroszone. Śledzie w płatach moczymy zaledwie przez 45 minut. Ryby z ośćmi należy moczyć przez 16 godzin. Wodę należy wymienić tu dwa razy. Po tym czasie przepłukujemy śledzie i wyjmujemy ości. Oprócz wody świetnie sprawdzi się tu również mleko. Śledzie staną się delikatniejsze i kruche, a moczenie śledzi zajmie 2 godziny.

Jak moczyć filety śledziowe a'la matias?

Śledzie
Śledzie - Pyszności; Foto Canva.com

Nie ulega żadnej wątpliwości, że podczas zakupów, najczęściej decydujemy się na filety śledziowe a'la matias. W takim przypadku, moczenie śledzi odbywa się na nieco innych zasadach. Jako że posiadają one mniejsze ilości soli, to zaleca się przepłukać je pod kranem lub moczyć w wodzie przez 15 minut. Aby uzyskać delikatniejszy smak, matiasy można namoczyć również w mleku. W tej sytuacji również wystarczy zaledwie kilkanaście minut. Miłośnicy śledzi marynowanych, do moczenia mogą z kolei wykorzystać maślankę, która dodaje kruchości i delikatności.

A co powiesz na galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę