PrzepisSałatkiSałatka ze śledzi, która nie odrzuca zapachem. Robię zawsze na imprezki

Sałatka ze śledzi, która nie odrzuca zapachem. Robię zawsze na imprezki

Sałatka śledziowa, która ładnie pachnie, doskonale wygląda i pysznie smakuje? Brzmi jak coś, co warto przygotować na rodzinny zjazd. Ten przepis rzeczywiście się sprawdza i wcielałem go w życie już nieraz. Dzisiaj chcę go polecić również tobie.

Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Przygotowane z dodatkiem śledzi sałatki mają to do siebie, że często świetnie smakują, ale niespecjalnie dobrze wyglądają. A pachną jeszcze gorzej. Obroną przed tym zjawiskiem jest układanie składników jedno po drugim i tworzenie za ich pomocą tak zwanych pięterek. To estetyczny zabieg, ale – będę z tobą zupełnie szczery – nigdy do mnie nie przemawiał. Nad przyczynami nie będę się jednak rozwodził, żeby nie urazić nikogo, kto takie sałatki przygotowuje regularnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Tak czy inaczej, stanąłem przed wyzwaniem skomponowania sałatki śledziowej, która po pierwsze będzie smaczna, po drugie – będzie ładnie wyglądała, ale nie będzie układana piętrami, a po trzecie – nie będzie odrzucała zapachem. Z pomocą przyszła mi receptura prosto od naszych wschodnich sąsiadów. W Ukrainie sałatkę śledziową (zwaną tam sałatką lwowską) przyrządza się z dodatkiem buraka. Ten prosty składnik okazuje się rozwiązywać każdy z wymienianych wcześniej problemów. Ta sałatka jest po prostu idealna. I tobie również polecam zapoznać się z tym przepisem!

Sałatka śledziowa z burakiem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 4 buraki,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namaczam w mleku przez półtorej godziny.
  2. Następnie delikatnie osuszam je na ręczniku papierowym i kroję w kostkę.
  3. Doprawiam pieprzem i skrapiam olejem.
  4. Buraki i ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie bez obierania. Tę czynność wykonuję dopiero po ich wyjęciu.
  5. Teraz kroję warzywa w kostkę. To samo robię z ugotowanymi oddzielnie jajkami.
  6. Rozdrabniam również ogórki kiszone, a cebulę siekam. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski.
  7. Oddzielnie mieszam majonez z musztardą, śmietaną, sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki, mieszam i odstawiam na 45 minut. Dopiero po tym czasie doprawiam solą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie