Sałatka ze śledzi, która nie odrzuca zapachem. Robię zawsze na imprezki
Sałatka śledziowa, która ładnie pachnie, doskonale wygląda i pysznie smakuje? Brzmi jak coś, co warto przygotować na rodzinny zjazd. Ten przepis rzeczywiście się sprawdza i wcielałem go w życie już nieraz. Dzisiaj chcę go polecić również tobie.
Przygotowane z dodatkiem śledzi sałatki mają to do siebie, że często świetnie smakują, ale niespecjalnie dobrze wyglądają. A pachną jeszcze gorzej. Obroną przed tym zjawiskiem jest układanie składników jedno po drugim i tworzenie za ich pomocą tak zwanych pięterek. To estetyczny zabieg, ale – będę z tobą zupełnie szczery – nigdy do mnie nie przemawiał. Nad przyczynami nie będę się jednak rozwodził, żeby nie urazić nikogo, kto takie sałatki przygotowuje regularnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
Tak czy inaczej, stanąłem przed wyzwaniem skomponowania sałatki śledziowej, która po pierwsze będzie smaczna, po drugie – będzie ładnie wyglądała, ale nie będzie układana piętrami, a po trzecie – nie będzie odrzucała zapachem. Z pomocą przyszła mi receptura prosto od naszych wschodnich sąsiadów. W Ukrainie sałatkę śledziową (zwaną tam sałatką lwowską) przyrządza się z dodatkiem buraka. Ten prosty składnik okazuje się rozwiązywać każdy z wymienianych wcześniej problemów. Ta sałatka jest po prostu idealna. I tobie również polecam zapoznać się z tym przepisem!
Sałatka śledziowa z burakiem
Składniki:
- 6 filetów śledziowych,
- 4 buraki,
- 4 ziemniaki,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namaczam w mleku przez półtorej godziny.
- Następnie delikatnie osuszam je na ręczniku papierowym i kroję w kostkę.
- Doprawiam pieprzem i skrapiam olejem.
- Buraki i ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie bez obierania. Tę czynność wykonuję dopiero po ich wyjęciu.
- Teraz kroję warzywa w kostkę. To samo robię z ugotowanymi oddzielnie jajkami.
- Rozdrabniam również ogórki kiszone, a cebulę siekam. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski.
- Oddzielnie mieszam majonez z musztardą, śmietaną, sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki, mieszam i odstawiam na 45 minut. Dopiero po tym czasie doprawiam solą. Smacznego!