Sałatka ze śledzi, która nie odrzuca zapachem. Robię zawsze na imprezki

Sałatka śledziowa, która ładnie pachnie, doskonale wygląda i pysznie smakuje? Brzmi jak coś, co warto przygotować na rodzinny zjazd. Ten przepis rzeczywiście się sprawdza i wcielałem go w życie już nieraz. Dzisiaj chcę go polecić również tobie.

Sałatka śledziowa z buraczkamiSałatka śledziowa z buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Przygotowane z dodatkiem śledzi sałatki mają to do siebie, że często świetnie smakują, ale niespecjalnie dobrze wyglądają. A pachną jeszcze gorzej. Obroną przed tym zjawiskiem jest układanie składników jedno po drugim i tworzenie za ich pomocą tak zwanych pięterek. To estetyczny zabieg, ale – będę z tobą zupełnie szczery – nigdy do mnie nie przemawiał. Nad przyczynami nie będę się jednak rozwodził, żeby nie urazić nikogo, kto takie sałatki przygotowuje regularnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Tak czy inaczej, stanąłem przed wyzwaniem skomponowania sałatki śledziowej, która po pierwsze będzie smaczna, po drugie – będzie ładnie wyglądała, ale nie będzie układana piętrami, a po trzecie – nie będzie odrzucała zapachem. Z pomocą przyszła mi receptura prosto od naszych wschodnich sąsiadów. W Ukrainie sałatkę śledziową (zwaną tam sałatką lwowską) przyrządza się z dodatkiem buraka. Ten prosty składnik okazuje się rozwiązywać każdy z wymienianych wcześniej problemów. Ta sałatka jest po prostu idealna. I tobie również polecam zapoznać się z tym przepisem!

Sałatka śledziowa z burakiem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 4 buraki,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namaczam w mleku przez półtorej godziny.
  2. Następnie delikatnie osuszam je na ręczniku papierowym i kroję w kostkę.
  3. Doprawiam pieprzem i skrapiam olejem.
  4. Buraki i ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie bez obierania. Tę czynność wykonuję dopiero po ich wyjęciu.
  5. Teraz kroję warzywa w kostkę. To samo robię z ugotowanymi oddzielnie jajkami.
  6. Rozdrabniam również ogórki kiszone, a cebulę siekam. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski.
  7. Oddzielnie mieszam majonez z musztardą, śmietaną, sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki, mieszam i odstawiam na 45 minut. Dopiero po tym czasie doprawiam solą. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥