Sałatka ze śledzi, która nie odrzuca zapachem. Robię zawsze na imprezki

Sałatka śledziowa, która ładnie pachnie, doskonale wygląda i pysznie smakuje? Brzmi jak coś, co warto przygotować na rodzinny zjazd. Ten przepis rzeczywiście się sprawdza i wcielałem go w życie już nieraz. Dzisiaj chcę go polecić również tobie.

Sałatka śledziowa z buraczkamiSałatka śledziowa z buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Przygotowane z dodatkiem śledzi sałatki mają to do siebie, że często świetnie smakują, ale niespecjalnie dobrze wyglądają. A pachną jeszcze gorzej. Obroną przed tym zjawiskiem jest układanie składników jedno po drugim i tworzenie za ich pomocą tak zwanych pięterek. To estetyczny zabieg, ale – będę z tobą zupełnie szczery – nigdy do mnie nie przemawiał. Nad przyczynami nie będę się jednak rozwodził, żeby nie urazić nikogo, kto takie sałatki przygotowuje regularnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Tak czy inaczej, stanąłem przed wyzwaniem skomponowania sałatki śledziowej, która po pierwsze będzie smaczna, po drugie – będzie ładnie wyglądała, ale nie będzie układana piętrami, a po trzecie – nie będzie odrzucała zapachem. Z pomocą przyszła mi receptura prosto od naszych wschodnich sąsiadów. W Ukrainie sałatkę śledziową (zwaną tam sałatką lwowską) przyrządza się z dodatkiem buraka. Ten prosty składnik okazuje się rozwiązywać każdy z wymienianych wcześniej problemów. Ta sałatka jest po prostu idealna. I tobie również polecam zapoznać się z tym przepisem!

Sałatka śledziowa z burakiem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 4 buraki,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namaczam w mleku przez półtorej godziny.
  2. Następnie delikatnie osuszam je na ręczniku papierowym i kroję w kostkę.
  3. Doprawiam pieprzem i skrapiam olejem.
  4. Buraki i ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie bez obierania. Tę czynność wykonuję dopiero po ich wyjęciu.
  5. Teraz kroję warzywa w kostkę. To samo robię z ugotowanymi oddzielnie jajkami.
  6. Rozdrabniam również ogórki kiszone, a cebulę siekam. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski.
  7. Oddzielnie mieszam majonez z musztardą, śmietaną, sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki, mieszam i odstawiam na 45 minut. Dopiero po tym czasie doprawiam solą. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej