Teść robi najlepszą sałatkę z ogórkiem kiszonym. Jest hitem w rodzinie

W każdej rodzinie są takie potrawy, których znaczenie urosło do rangi tradycji. Co to oznacza? U mnie na przykład to, że na każdej rodzinnej nasiadówce jest sałatka, w której główne role odgrywają ogórki kiszone i tuńczyk. Przepis to na pozór totalna prościzna, aczkolwiek dobra receptura odgrywa tu ważną rolę.

Sałatka z ogórka kiszonego, jajek i tuńczykaSałatka z ogórka kiszonego, jajek i tuńczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chudo2307

Autorem takiej sałatki jest w mojej rodzinie teść. Jak już wspominałem, ta potrawa zyskała sobie u nas reputację czegoś kultowego, dlatego jest ona obecna na każdym rodzinnym zjeździe. Teść, dumny ze swojego dokonania, przez długi czas traktował recepturę jak skarb i trzymał ją w ścisłej tajemnicy. Ja jednak w końcu doprosiłem się go o dokładny przepis i teraz mogę tworzyć to kulinarne dzieło sztuki również bez żadnej okazji. I robię to, bo ta sałatka to istny majstersztyk, który sprawdza się także podczas leniwego wieczoru spędzonego przed telewizorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Teoretycznie jest to klasyka gatunku, ale postępuj zgodnie z instrukcją z przepisu, a wkrótce dowiesz się, że szczegóły mają tu duże znaczenie. Na koniec czeka na ciebie salaterka pełna przepysznej sałatki, która – kto wie? – może już wkrótce stanie się kultową pozycją imprezową również w twoim domu.

Sałatka z ogórków kiszonych i tuńczyka

Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym lub w oleju,
  • 1 biała cebula (można zastąpić porem),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odsącz z zalewy.
  2. Cebulę obierz z łupiny i poszatkuj.
  3. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce.
  4. Ogórki kiszone pokrój w niezbyt małą kostkę albo również zetrzyj.
  5. Wszystkie składniki umieść w salaterce. Dodaj jogurt naturalny i majonez.
  6. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Ozdób koperkiem. Twoja sałatka jest już gotowa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione