Teść robi najlepszą sałatkę z ogórkiem kiszonym. Jest hitem w rodzinie
W każdej rodzinie są takie potrawy, których znaczenie urosło do rangi tradycji. Co to oznacza? U mnie na przykład to, że na każdej rodzinnej nasiadówce jest sałatka, w której główne role odgrywają ogórki kiszone i tuńczyk. Przepis to na pozór totalna prościzna, aczkolwiek dobra receptura odgrywa tu ważną rolę.
05.10.2024 19:56
Autorem takiej sałatki jest w mojej rodzinie teść. Jak już wspominałem, ta potrawa zyskała sobie u nas reputację czegoś kultowego, dlatego jest ona obecna na każdym rodzinnym zjeździe. Teść, dumny ze swojego dokonania, przez długi czas traktował recepturę jak skarb i trzymał ją w ścisłej tajemnicy. Ja jednak w końcu doprosiłem się go o dokładny przepis i teraz mogę tworzyć to kulinarne dzieło sztuki również bez żadnej okazji. I robię to, bo ta sałatka to istny majstersztyk, który sprawdza się także podczas leniwego wieczoru spędzonego przed telewizorem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Teoretycznie jest to klasyka gatunku, ale postępuj zgodnie z instrukcją z przepisu, a wkrótce dowiesz się, że szczegóły mają tu duże znaczenie. Na koniec czeka na ciebie salaterka pełna przepysznej sałatki, która – kto wie? – może już wkrótce stanie się kultową pozycją imprezową również w twoim domu.
Sałatka z ogórków kiszonych i tuńczyka
Składniki:
- 3-4 ogórki kiszone,
- 3 jajka,
- 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym lub w oleju,
- 1 biała cebula (można zastąpić porem),
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz,
- koperek do podania.
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Cebulę obierz z łupiny i poszatkuj.
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce.
- Ogórki kiszone pokrój w niezbyt małą kostkę albo również zetrzyj.
- Wszystkie składniki umieść w salaterce. Dodaj jogurt naturalny i majonez.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Ozdób koperkiem. Twoja sałatka jest już gotowa. Smacznego!