Ewa Wachowicz pokazała przepis na wyjątkową sałatkę. Jeden składnik zaskoczy wielu Polaków
Jesienna sałatka w wykonaniu Ewy Wachowicz powali na kolana każdego miłośnika prostych, ale zaskakujących połączeń. Nie potrzeba wiele, by stworzyć coś na miarę najlepszych restauracji. Liczy się pomysł, a tych Ewie Wachowicz nie brakuje. Koniecznie sprawdź ten przepis.
05.10.2024 11:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ewa Wachowicz poczęstowała fanów prostą, a nietypową jesienną sałatką. Przepisem podzieliła się w programie "halo tu polsat". Głównym składnikiem specjału jest jesienny rarytas, którym niegdyś zajadaliśmy się, a dzisiaj rzadko kiedy po niego sięgamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie kasztany można jeść?
Kasztany, które można spotkać w Polsce pod kasztanowcami na przykład w parkach, nie nadają się do jedzenia, a wręcz mogą być toksyczne. Chociaż owoce kasztanowca jadalnego wyglądają bardzo podobnie do tych pochodzących z kasztanowca zwyczajnego, wyróżniają się nieco mniejszym rozmiarem oraz specyficznym kształtem - z jednej strony półokrągłym, z drugiej zaś płaskim.
Marony są owocami kasztana jadalnego (Castanea sativa) i przez wielu są mylone z kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum). W Polsce kasztan jadalny rośnie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Ze względu na zbyt niskie temperatury roślina ta występuje w naszym kraju sporadycznie, najczęściej w ogrodach botanicznych.
Jak przygotować kasztany jadalne?
Przed rozpoczęciem obróbki kasztanów zaleca się zanurzenie ich w zimnej wodzie i odczekanie około pół godziny. W ten sposób można oddzielić dobre owoce od zepsutych - te, które opadną na dno garnka, są odpowiednie do spożycia, natomiast kasztany unoszące się na powierzchni najpewniej są uszkodzone lub robaczywe.
Najpopularniejszą i najszybszą metodą przygotowania kasztanów jadalnych jest ich prażenie. Wystarczy je naciąć, a następnie umieścić na suchej patelni, przykryć i prażyć przez około 10 minut. Alternatywnie można je ugotować - wystarczy 30 minut gotowania w osolonej wodzie. Tak przygotowane mogą stać się składnikiem sałatki. Przepisem na podobny specjał podzieliła się Ewa Wachowicz.
Sałatka z kasztanami. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- różne sałaty (dębowa, lodowa, roszponka, rukola),
- 150 g sera z niebieską pleśnią (może być lazur),
- garść ugotowanych lub upieczonych kasztanów,
- garść orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku),
- garść czerwonych pomidorków koktajlowych,
- garść winogron (bez pestek).
Składniki do sosu:
- 1 łyżka musztardy z miodem,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- pieprz do smaku,
- ok. 1/3 szklanki oliwy.
Przygotowanie:
- Sałatę umyj dokładnie i osusz, a następnie ułóż na półmisku.
- Pomidorki i winogrona umyj i osusz, a następnie pokrój na pół.
- Kasztany podziel na cząstki, a ser pokrój w drobną kostkę.
- Przygotowane składniki ułóż na sałacie.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki na sos: musztardę z miodem, sok z cytryny, oliwę, miód, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Przygotowanym sosem polej sałatkę przed podaniem.