PrzepisSałatkiEwa Wachowicz pokazała przepis na wyjątkową sałatkę. Jeden składnik zaskoczy wielu Polaków

Ewa Wachowicz pokazała przepis na wyjątkową sałatkę. Jeden składnik zaskoczy wielu Polaków

Ewa Wachowicz pokazał, jak zrobić jesienną sałatkę
Ewa Wachowicz pokazał, jak zrobić jesienną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: ewawachowicz (screenshot) | Pyszności

05.10.2024 11:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesienna sałatka w wykonaniu Ewy Wachowicz powali na kolana każdego miłośnika prostych, ale zaskakujących połączeń. Nie potrzeba wiele, by stworzyć coś na miarę najlepszych restauracji. Liczy się pomysł, a tych Ewie Wachowicz nie brakuje. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Ewa Wachowicz poczęstowała fanów prostą, a nietypową jesienną sałatką. Przepisem podzieliła się w programie "halo tu polsat". Głównym składnikiem specjału jest jesienny rarytas, którym niegdyś zajadaliśmy się, a dzisiaj rzadko kiedy po niego sięgamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie kasztany można jeść?

Kasztany, które można spotkać w Polsce pod kasztanowcami na przykład w parkach, nie nadają się do jedzenia, a wręcz mogą być toksyczne. Chociaż owoce kasztanowca jadalnego wyglądają bardzo podobnie do tych pochodzących z kasztanowca zwyczajnego, wyróżniają się nieco mniejszym rozmiarem oraz specyficznym kształtem - z jednej strony półokrągłym, z drugiej zaś płaskim.

Marony są owocami kasztana jadalnego (Castanea sativa) i przez wielu są mylone z kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum). W Polsce kasztan jadalny rośnie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Ze względu na zbyt niskie temperatury roślina ta występuje w naszym kraju sporadycznie, najczęściej w ogrodach botanicznych.

Jadalne kasztany to jesienny przysmak
Jadalne kasztany to jesienny przysmak© Canva | margouillatphotos

Jak przygotować kasztany jadalne?

Przed rozpoczęciem obróbki kasztanów zaleca się zanurzenie ich w zimnej wodzie i odczekanie około pół godziny. W ten sposób można oddzielić dobre owoce od zepsutych - te, które opadną na dno garnka, są odpowiednie do spożycia, natomiast kasztany unoszące się na powierzchni najpewniej są uszkodzone lub robaczywe.

Najpopularniejszą i najszybszą metodą przygotowania kasztanów jadalnych jest ich prażenie. Wystarczy je naciąć, a następnie umieścić na suchej patelni, przykryć i prażyć przez około 10 minut. Alternatywnie można je ugotować - wystarczy 30 minut gotowania w osolonej wodzie. Tak przygotowane mogą stać się składnikiem sałatki. Przepisem na podobny specjał podzieliła się Ewa Wachowicz.

Sałatka z kasztanami. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • różne sałaty (dębowa, lodowa, roszponka, rukola),
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (może być lazur),
  • garść ugotowanych lub upieczonych kasztanów,
  • garść orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku),
  • garść czerwonych pomidorków koktajlowych,
  • garść winogron (bez pestek).

Składniki do sosu:

  • 1 łyżka musztardy z miodem,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • ok. 1/3 szklanki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyj dokładnie i osusz, a następnie ułóż na półmisku.
  2. Pomidorki i winogrona umyj i osusz, a następnie pokrój na pół.
  3. Kasztany podziel na cząstki, a ser pokrój w drobną kostkę.
  4. Przygotowane składniki ułóż na sałacie.
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki na sos: musztardę z miodem, sok z cytryny, oliwę, miód, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw wszystko solą i pieprzem.
  6. Przygotowanym sosem polej sałatkę przed podaniem.
ewa wachowiczjadalne kasztanyprzepis