Ewa Wachowicz pokazała przepis na wyjątkową sałatkę. Jeden składnik zaskoczy wielu Polaków

Jesienna sałatka w wykonaniu Ewy Wachowicz powali na kolana każdego miłośnika prostych, ale zaskakujących połączeń. Nie potrzeba wiele, by stworzyć coś na miarę najlepszych restauracji. Liczy się pomysł, a tych Ewie Wachowicz nie brakuje. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Ewa Wachowicz pokazał, jak zrobić jesienną sałatkę Ewa Wachowicz pokazał, jak zrobić jesienną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: ewawachowicz (screenshot) | Pyszności

Ewa Wachowicz poczęstowała fanów prostą, a nietypową jesienną sałatką. Przepisem podzieliła się w programie "halo tu polsat". Głównym składnikiem specjału jest jesienny rarytas, którym niegdyś zajadaliśmy się, a dzisiaj rzadko kiedy po niego sięgamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jakie kasztany można jeść?

Kasztany, które można spotkać w Polsce pod kasztanowcami na przykład w parkach, nie nadają się do jedzenia, a wręcz mogą być toksyczne. Chociaż owoce kasztanowca jadalnego wyglądają bardzo podobnie do tych pochodzących z kasztanowca zwyczajnego, wyróżniają się nieco mniejszym rozmiarem oraz specyficznym kształtem - z jednej strony półokrągłym, z drugiej zaś płaskim.

Marony są owocami kasztana jadalnego (Castanea sativa) i przez wielu są mylone z kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum). W Polsce kasztan jadalny rośnie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Ze względu na zbyt niskie temperatury roślina ta występuje w naszym kraju sporadycznie, najczęściej w ogrodach botanicznych.

Jadalne kasztany to jesienny przysmak
Jadalne kasztany to jesienny przysmak © Canva | margouillatphotos

Jak przygotować kasztany jadalne?

Przed rozpoczęciem obróbki kasztanów zaleca się zanurzenie ich w zimnej wodzie i odczekanie około pół godziny. W ten sposób można oddzielić dobre owoce od zepsutych - te, które opadną na dno garnka, są odpowiednie do spożycia, natomiast kasztany unoszące się na powierzchni najpewniej są uszkodzone lub robaczywe.

Najpopularniejszą i najszybszą metodą przygotowania kasztanów jadalnych jest ich prażenie. Wystarczy je naciąć, a następnie umieścić na suchej patelni, przykryć i prażyć przez około 10 minut. Alternatywnie można je ugotować - wystarczy 30 minut gotowania w osolonej wodzie. Tak przygotowane mogą stać się składnikiem sałatki. Przepisem na podobny specjał podzieliła się Ewa Wachowicz.

Sałatka z kasztanami. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • różne sałaty (dębowa, lodowa, roszponka, rukola),
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (może być lazur),
  • garść ugotowanych lub upieczonych kasztanów,
  • garść orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku),
  • garść czerwonych pomidorków koktajlowych,
  • garść winogron (bez pestek).

Składniki do sosu:

  • 1 łyżka musztardy z miodem,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • ok. 1/3 szklanki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyj dokładnie i osusz, a następnie ułóż na półmisku.
  2. Pomidorki i winogrona umyj i osusz, a następnie pokrój na pół.
  3. Kasztany podziel na cząstki, a ser pokrój w drobną kostkę.
  4. Przygotowane składniki ułóż na sałacie.
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki na sos: musztardę z miodem, sok z cytryny, oliwę, miód, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw wszystko solą i pieprzem.
  6. Przygotowanym sosem polej sałatkę przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości