Kojarzony z koktajlami fit, choć w kuchni polskiej obecny od wieków. Ratuje zdrowie

Kiedy zobaczysz w sklepie, nie omijaj i nie prychaj z pogardą, a kup jak najwięcej. To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, co może być szczególnie istotne teraz, jesienią, kiedy sezon na wiele owoców i warzyw dobiegł końca. Zobacz, dlaczego i jak włączyć jarmuż do diety.

Jarmuż to doskonały element zdrowej diety, zwłaszcza zimą Jarmuż to doskonały element zdrowej diety, zwłaszcza zimą
Źródło zdjęć: © Canva | AndyVernum1

Jarmuż kojarzony jest zwykle z zielonymi koktajlami "odchudzającymi", niespecjalnie smacznymi, za to gwarantującymi efekty widoczne w lustrze. Jarmuż rzeczywiście może wspomóc utratę kilogramów, ale nie trzeba katować się czymś, co trudno przełknąć. Istnieje bowiem wiele zastosowań jarmużu w kuchni, a świadczyć o tym może fakt, że w kuchni polskiej liście te obecne były już wieki temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy na stole pojawia się ta pizza, słychać tylko brzdęk talerzy. Spód przygotowano z warzywa

Jarmuż jest odmianą kapusty i pochodzi z terenów europejskich. Zielone karbowane liście znano już w starożytnej Grecji i Rzymie, a do Polski dotarły pod koniec XIV wieku. Jarmuż w Polsce uprawiany jest na zbiór późnojesienny oraz zimowy i może pozostawać w gruncie ze względu na jego mrozoodporność.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że jarmuż należy do warzyw o najwyższej wartości odżywczej, ze względu na dużą zawartość ważnych witamin i substancji czynnych, co sprawia, że ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.

"Mimo że jarmuż był warzywem znanym już w starożytnej Grecji i Rzymie, a do Polski dotarł pod koniec XIV wieku, najciekawsza historia z nim związana przenosi nas do XX-wiecznej Japonii. W czasie II wojny światowej, kiedy ludność zmagała się z problemem głodu, japoński lekarz wojskowy Niro Endo urozmaicał ubogą dietę swojej rodziny sokami własnej produkcji, których składnikami były zielone liście rzodkwi, bataty, bakłażany i inne warzywa, traktowane ówcześnie jako odpadki. Tak narodził się aojiru – japoński napój roślinny pity po dziś dzień. Po stwierdzeniu korzystnego wpływu przygotowywanego soku na zdrowie rodziny, doktor Endo rozpoczął badania nad jego składem i dowiódł, że najbardziej wartościowym składnikiem, jakiego używał, był jarmuż. Przez całe swoje życie uczony opublikował około 40 książek i artykułów na temat korzystnego działania tej rośliny. Umarł w wieku 92 lat, a badania kontynuuje jego syn, Jiro" - wskazuje opracowanie naukowe opublikowane na stronie czytelniamedyczna.pl.

NCEZ wyjaśnia, że jarmuż charakteryzuje się znaczną ilością beta-karotenu, wynoszącą ponad 5 mg na 100 g, oraz witaminy C w stężeniu 120 mg na 100 g. Dodatkowo znajduje się w nim sporo folianów. Zalety tego warzywa to także wysoka zawartość potasu, wynosząca 530 mg na 100 g, oraz wapnia, który stanowi 157 mg na 100 g. Ponadto jarmuż zawiera sulforafan, substancję o właściwościach przeciwnowotworowych, która działa także antybakteryjnie, eliminując bakterie Helicobacter pylori. Wstępne badania wskazują, że w przypadku rozwiniętych nowotworów sulforafan może hamować ich rozwój oraz powstawanie przerzutów.

Jarmuż - antyrakowy mocarz

Jarmuż jest ceniony za swoje właściwości, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie tego warzywa wiąże się z mniejszym ryzykiem raka przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka i jelita grubego. Ponadto jego konsumpcja może znacząco zmniejszać ryzyko raka odbytu, gruczołu krokowego oraz pęcherza moczowego.

Jarmuż, podobnie jak inne ciemnozielone i ciemnopomarańczowe warzywa, może obniżać ryzyko rozwinięcia się raka płuc u byłych palaczy. Zawiera on również flawonoidy, które są przeciwutleniaczami pomocnymi w zapobieganiu procesom starzenia, oraz polisacharydy i polifenole wykorzystywane w leczeniu alergii.

Jarmuż to bardzo cenne warzywo
Jarmuż to bardzo cenne warzywo © Canva | monikabaechler

Jarmuż w kuchni. Co zrobić z jarmużu?

Jarmuż można jeść na surowo oraz po obróbce cieplnej. Surowy najlepiej posiekać i dodać do sałatki lub wrzucić do blendera i przygotować zdrowy zielony koktajl. Spokojnie, to niejedyne sposoby na włączenie jarmużu do diety. Jarmuż można dusić na patelni w towarzystwie cebuli, czosnki i śmietanki (jak szpinak), by stworzyć aromatyczny dodatek do obiadu lub sos do makaronu.

Z jarmużu można przygotować aromatyczną zupę krem, a także... lazanię. Między warstwami beszamelu, sosu mięsnego i makaronu warto włożyć po kilka dusznych liści jarmużu zaromatyzowanych smażonym czosnkiem. Doda to zapiekance koloru i smaku.

Jak jeszcze przygotować jarmuż? Oto inne propozycje:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie