Dodaj do jajecznicy. Reguluje ciśnienie i pomaga uporać się z jesienną infekcją

Większości kojarzą się one z kuchnią azjatycką i wszelakimi daniami z pobliskiego baru chińskiego. Mają jednak smak, który sprawdzi się nie tylko przy kulinarnych eksperymentach, ale również do urozmaicenia codziennych potraw. Gdy spotkasz je w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Obrany bambusObrany bambus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pędy bambusa obowiązkowo lądują w klasykach dań kuchni azjatyckiej, jak stir fry czy wszelakiej maści kurczaki w sosach z warzywami i ryżem. Sprawdzą się również w bardziej codziennych odsłonach, na przykład w jajecznicy. Są zdrowe i smaczne, więc warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Bambus w kuchni

Bambus jest tropikalną rośliną, która wyróżnia się szybkim wzrostem, osiągającym nawet 80 cm na dobę. W azjatyckiej kuchni pełni funkcję warzywa już od stuleci. Istnieje ponad 1500 gatunków bambusa, z czego ponad 100 jest jadalnych.

Bambus świetnie sprawdzi się w kuchni - Pyszności
Bambus świetnie sprawdzi się w kuchni - Pyszności © Adobe Stock

Jadalne są młode pędy bambusa, które ścina się przed osiągnięciem przez nie 30 cm. Mają one subtelny, lekko słodki, ale również nieco gorzkawy smak. Na surowo pędy są ciężkostrawne, dlatego należy je gotować przez około 30 minut. W Europie natomiast dostępne są przetworzone pędy w słoikach czy puszkach, co eliminuje konieczność obróbki.

Czy pędy bambusa są zdrowe?

Bambus wyróżnia się wysoką zawartością potasu, którego obecność w diecie jest kluczowa dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz zdrowego funkcjonowania układu krwionośnego. Pędy zawierają także witaminy A, B6, E oraz liczne inne mikroelementy takie jak magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo.

Zupa z dodatkiem bambusa
Zupa z dodatkiem bambusa © Adobe Stock | BUPPHA WUTTIFERY

Pędy bambusa zawierają związki fitochemiczne, które wspierają walkę z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Naturalne lignany obecne w bambusie przyczyniają się do zwalczania tych zagrożeń, a kwasy fenolowe mają właściwości przeciwzapalne.

Jak wykorzystać bambus w kuchni?

Dodaj kiełki do warzyw stir-fry wraz z innymi składnikami, takimi jak marchewka, cebula, papryka i mięso lub tofu. Wzbogacą również smak azjatyckich zup, sałatek makaronowych czy azjatyckich pierożków. Kiełki bambusa mają delikatny smak, więc dobrze komponują się z innymi intensywnymi smakami, takimi jak czosnek, imbir czy sos sojowy.

Dorzucić je możesz również do królowej polskich śniadań na ciepło - jajecznicy. Będzie zdrowo, ciekawie i przepysznie.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥