InspiracjeDodaj do jajecznicy. Reguluje ciśnienie i pomaga uporać się z jesienną infekcją

Dodaj do jajecznicy. Reguluje ciśnienie i pomaga uporać się z jesienną infekcją

Obrany bambus
Obrany bambus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2024 12:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Większości kojarzą się one z kuchnią azjatycką i wszelakimi daniami z pobliskiego baru chińskiego. Mają jednak smak, który sprawdzi się nie tylko przy kulinarnych eksperymentach, ale również do urozmaicenia codziennych potraw. Gdy spotkasz je w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Pędy bambusa obowiązkowo lądują w klasykach dań kuchni azjatyckiej, jak stir fry czy wszelakiej maści kurczaki w sosach z warzywami i ryżem. Sprawdzą się również w bardziej codziennych odsłonach, na przykład w jajecznicy. Są zdrowe i smaczne, więc warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bambus w kuchni

Bambus jest tropikalną rośliną, która wyróżnia się szybkim wzrostem, osiągającym nawet 80 cm na dobę. W azjatyckiej kuchni pełni funkcję warzywa już od stuleci. Istnieje ponad 1500 gatunków bambusa, z czego ponad 100 jest jadalnych.

Bambus świetnie sprawdzi się w kuchni - Pyszności
Bambus świetnie sprawdzi się w kuchni - Pyszności© Adobe Stock

Jadalne są młode pędy bambusa, które ścina się przed osiągnięciem przez nie 30 cm. Mają one subtelny, lekko słodki, ale również nieco gorzkawy smak. Na surowo pędy są ciężkostrawne, dlatego należy je gotować przez około 30 minut. W Europie natomiast dostępne są przetworzone pędy w słoikach czy puszkach, co eliminuje konieczność obróbki.

Czy pędy bambusa są zdrowe?

Bambus wyróżnia się wysoką zawartością potasu, którego obecność w diecie jest kluczowa dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz zdrowego funkcjonowania układu krwionośnego. Pędy zawierają także witaminy A, B6, E oraz liczne inne mikroelementy takie jak magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo.

Zupa z dodatkiem bambusa
Zupa z dodatkiem bambusa© Adobe Stock | BUPPHA WUTTIFERY

Pędy bambusa zawierają związki fitochemiczne, które wspierają walkę z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Naturalne lignany obecne w bambusie przyczyniają się do zwalczania tych zagrożeń, a kwasy fenolowe mają właściwości przeciwzapalne.

Jak wykorzystać bambus w kuchni?

Dodaj kiełki do warzyw stir-fry wraz z innymi składnikami, takimi jak marchewka, cebula, papryka i mięso lub tofu. Wzbogacą również smak azjatyckich zup, sałatek makaronowych czy azjatyckich pierożków. Kiełki bambusa mają delikatny smak, więc dobrze komponują się z innymi intensywnymi smakami, takimi jak czosnek, imbir czy sos sojowy.

Dorzucić je możesz również do królowej polskich śniadań na ciepło - jajecznicy. Będzie zdrowo, ciekawie i przepysznie.