Dodaj do jajecznicy. Reguluje ciśnienie i pomaga uporać się z jesienną infekcją

Większości kojarzą się one z kuchnią azjatycką i wszelakimi daniami z pobliskiego baru chińskiego. Mają jednak smak, który sprawdzi się nie tylko przy kulinarnych eksperymentach, ale również do urozmaicenia codziennych potraw. Gdy spotkasz je w sklepie, bez wahania wrzuć do koszyka.

Obrany bambusObrany bambus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pędy bambusa obowiązkowo lądują w klasykach dań kuchni azjatyckiej, jak stir fry czy wszelakiej maści kurczaki w sosach z warzywami i ryżem. Sprawdzą się również w bardziej codziennych odsłonach, na przykład w jajecznicy. Są zdrowe i smaczne, więc warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Bambus w kuchni

Bambus jest tropikalną rośliną, która wyróżnia się szybkim wzrostem, osiągającym nawet 80 cm na dobę. W azjatyckiej kuchni pełni funkcję warzywa już od stuleci. Istnieje ponad 1500 gatunków bambusa, z czego ponad 100 jest jadalnych.

Bambus świetnie sprawdzi się w kuchni - Pyszności
Bambus świetnie sprawdzi się w kuchni - Pyszności © Adobe Stock

Jadalne są młode pędy bambusa, które ścina się przed osiągnięciem przez nie 30 cm. Mają one subtelny, lekko słodki, ale również nieco gorzkawy smak. Na surowo pędy są ciężkostrawne, dlatego należy je gotować przez około 30 minut. W Europie natomiast dostępne są przetworzone pędy w słoikach czy puszkach, co eliminuje konieczność obróbki.

Czy pędy bambusa są zdrowe?

Bambus wyróżnia się wysoką zawartością potasu, którego obecność w diecie jest kluczowa dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz zdrowego funkcjonowania układu krwionośnego. Pędy zawierają także witaminy A, B6, E oraz liczne inne mikroelementy takie jak magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo.

Zupa z dodatkiem bambusa
Zupa z dodatkiem bambusa © Adobe Stock | BUPPHA WUTTIFERY

Pędy bambusa zawierają związki fitochemiczne, które wspierają walkę z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Naturalne lignany obecne w bambusie przyczyniają się do zwalczania tych zagrożeń, a kwasy fenolowe mają właściwości przeciwzapalne.

Jak wykorzystać bambus w kuchni?

Dodaj kiełki do warzyw stir-fry wraz z innymi składnikami, takimi jak marchewka, cebula, papryka i mięso lub tofu. Wzbogacą również smak azjatyckich zup, sałatek makaronowych czy azjatyckich pierożków. Kiełki bambusa mają delikatny smak, więc dobrze komponują się z innymi intensywnymi smakami, takimi jak czosnek, imbir czy sos sojowy.

Dorzucić je możesz również do królowej polskich śniadań na ciepło - jajecznicy. Będzie zdrowo, ciekawie i przepysznie.

Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol