Wystarczy dodać odrobinę do lasagne. Każdy będzie prosić cię o przepis
Każdy, kto zdecyduje się przygotować to danie, zawoła "O, mamma mia, jakie to dobre!". Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem to jeden z przysmaków kuchni włoskiej. Sprawdź, jak przygotować to pięknie wyglądające i pachnące pomidorami i ziołami danie.
02.11.2022 11:46
Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem - włoski przysmak w polskim domu
Nie ulega żadnej wątpliwości, że dania kuchni włoskiej, obok kuchni polskiej, są jednymi z najchętniej przygotowywanych dań w wielu polskich domach. Robimy makarony pod różną postacią, pieczemy pizzę lub właśnie - lasagne z mięsem mielonym i beszamelem. Jest to na pewno sycące i jednocześnie proste w przygotowaniu danie. Podstawą są tu odpowiednie makaronowe płaty, które można kupić w każdym sklepie, pachnące pomidory z puszki, beszamel i przede wszystkim - świeże mięso mielone wieprzowe. Gotowi? To możemy przystąpić do przygotowania naszego włoskiego dania.
Jak przygotować lasagne z mięsem mielonym i beszamelem?
Lasagne z tego dania będzie idealna, a jej smak na pewno zapamiętacie na długo. Przeplatają się tu niemal wszystkie aromaty i to jest właśnie główny atut lasagne z mięsem mielonym. Ogromny wpływ na smak ma nawet niewielka szczypta szafranu, który można dodać do sosu beszamelowego - do czego zdecydowanie zachęcamy.
Składniki:
- makaron lasagne - ilość płatków jest uzależniona od wielkości naczynia, w którym przygotujemy naszą lasagne;
- około 700-800 g mięsa mielonego wieprzowego (można wykorzystać również mięso drobiowe)
- cebula
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- zioła prowansalskie
- około 200-300 g tartej mozzarelli lub żółtego sera.
Składniki na sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- dobrze jest dodać tu również szczyptę szafranu lub 2 liście laurowe, co wzbogaci smak naszego sosu beszamelowego.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od przygotowania bazy, czyli naszego pomidorowego sosu, który wykorzystamy do lasagne z mięsem mielonym. Cebulę kroimy w kostkę i doprowadzamy do jej zeszklenia na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. W chwili, gdy mięso odpowiednio się podsmaży, wrzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos jest już gotowy, więc przechodzimy do kolejnych zadań.
A jednym z nich będzie przygotowanie sosu beszamelowego. Rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie powoli dolewamy mleko, ale robimy to bardzo powoli i ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika i przyprawiamy. Nasz beszamel jest już gotowy, więc pora na ostatni etap przygotowania lasagne z mięsem mielonym.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pierwszą warstwę makaronu. Wykładamy na niego beszamel, następnie sos z mięsem. Wszystko wyrównujemy i posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu i postępujemy analogicznie, do momentu wyczerpania się naszych składników. Ostatnia warstwa powinna się składać z makaronu, beszamelu i tartego sera.
Nasze danie kuchni włoskiej wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35 minut. Smacznego!
Lasagne i spaghetti w jednym? To jest możliwe! Zobacz film na naszym kanale YouTube: