Francuzi w sezonie jedzą na kilogramy. Nie ma lepszego sposobu na wzmocnienie libido

Nasi przodkowie jedli je chętnie, a teraz uważane są za egzotyczny przysmak. Te smaczne i zdrowe owoce mogą być nie tylko pyszną przekąską, ale też ciekawym dodatkiem do różnych dań. Pasują do mięsa, sałatek, a nawet ciast i deserów. Powinni się do nich przekonać zwłaszcza mężczyźni.

Roasted chestnuts
Roasted chestnuts
RADsan
Cooked, Pre-Packaged Food, Preparing Food, Healthy Eating, No People, Large Group of Objects, Roasted Chestnut, Vegetarian Food, Rustic, Nutrient, Ready-To-Eat, Burlap Sack, Burlap, Paper Bag, Sack, Baked, Chestnut - Food, Grilled, Roasted, Cutting Board, Eating, Wrapping Paper, Cooking, Cracked, Snack, Ingredient, Heat - Temperature, Abundance, Freshness, Enjoyment, Brown, Wood - Material, Canvas, Open, Food And Drink, Horizontal, Nut - Food, Ripe, Autumn, Season, Equipment, Sweet Food, Food, Bag, Container, Nautical Vessel, OctoberPieczone kasztany to teraz egzotyczny przysmak.
Źródło zdjęć: © Getty Images | RADsan

Kasztan jadalny rośnie w południowej Europie, gdzie osiąga wysokość nawet 30 metrów i może dożyć 500 lat. Starożytni Rzymianie wprowadzili go do wielu regionów Europy Zachodniej, a także Azji Mniejszej i Kaukazu. Owoce kasztana, ukryte w kolczastych łupinach, były niegdyś podstawowym pożywieniem biednych mieszkańców górskich regionów Hiszpanii, Francji i Włoch. Jadano je na surowo, pieczono lub przetwarzano na mąkę używaną do wypieku chleba i ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Został tylko ślad

Kasztany jadalne do dziś cieszą się popularnością na zachodzie Europy. W miastach takich jak Bruksela, Paryż czy Rzym można spotkać stoiska z pieczonymi kasztanami, które cieszą się dużym uznaniem jako przekąska. W Polsce kasztany były kiedyś częściej wykorzystywane w kuchni, czego dowodem są przepisy w dawnych książkach kucharskich, na przykład w "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądko z 1783 r. Przygotowywano z nich m.in. zupy kasztanowe czy nadzienia do drobiu, takie jak gęś.

Święta twierdzi, że są afrodyzjakiem

Kasztany jadalne są skarbnicą substancji odżywczych. Święta Hildegarda z Bingen, XII-wieczna mistyczka, uważała, że kasztany są jednym z najlepiej przyswajalnych produktów naturalnych, a także potężnym afrodyzjakiem. Kasztany dostarczają m.in. błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapewnia uczucie sytości. Są także bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza potasu, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową oraz wspomaga metabolizm węglowodanów i białek. Kasztany są kaloryczne (około 200 kcal w 100 g), ale jednocześnie dostarczają dużo energii, co może być szczególnie korzystne dla mężczyzn.

Najprostszy sposób

Kupując świeże kasztany, warto zwrócić uwagę na ich skórkę, która powinna być lśniąca i pozbawiona przebarwień oraz dziurek. Przed pieczeniem należy naciąć każde z nich na krzyż i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu kasztany obieramy i jemy, gdy są jeszcze ciepłe.

Prosta przekąska

Ze świeżych kasztanów można przygotować łatwą przekąskę. Wystarczy naciąć każdą sztukę na krzyż i piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Kasztany można również ugotować, obrać ze skórek, ostudzić, zmielić i wymieszać z masłem, żółtkami, śmietaną i przyprawami. Otrzymaną masą można nadziać indyka, gęś czy kurczaka, a następnie piec na wolnym ogniu.

Wprost ze sklepu

W sklepach można znaleźć kasztany już ugotowane, które nadają się do bezpośredniego spożycia. Są one nie tylko pyszną przekąską, ale też świetnym dodatkiem do mięs i sałatek. Kasztany dobrze komponują się m.in. z kurczakiem, boczkiem, gruszkami, ananasem oraz białą kapustą. Można z nich zrobić puree i dodać do ciasta lub wykorzystać jako słodki dodatek do dań.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej