Francuzi w sezonie jedzą na kilogramy. Nie ma lepszego sposobu na wzmocnienie libido

Nasi przodkowie jedli je chętnie, a teraz uważane są za egzotyczny przysmak. Te smaczne i zdrowe owoce mogą być nie tylko pyszną przekąską, ale też ciekawym dodatkiem do różnych dań. Pasują do mięsa, sałatek, a nawet ciast i deserów. Powinni się do nich przekonać zwłaszcza mężczyźni.

Pieczone kasztany to teraz egzotyczny przysmak.
Pieczone kasztany to teraz egzotyczny przysmak.
Źródło zdjęć: © Getty Images | RADsan

17.09.2024 06:04

Kasztan jadalny rośnie w południowej Europie, gdzie osiąga wysokość nawet 30 metrów i może dożyć 500 lat. Starożytni Rzymianie wprowadzili go do wielu regionów Europy Zachodniej, a także Azji Mniejszej i Kaukazu. Owoce kasztana, ukryte w kolczastych łupinach, były niegdyś podstawowym pożywieniem biednych mieszkańców górskich regionów Hiszpanii, Francji i Włoch. Jadano je na surowo, pieczono lub przetwarzano na mąkę używaną do wypieku chleba i ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Został tylko ślad

Kasztany jadalne do dziś cieszą się popularnością na zachodzie Europy. W miastach takich jak Bruksela, Paryż czy Rzym można spotkać stoiska z pieczonymi kasztanami, które cieszą się dużym uznaniem jako przekąska. W Polsce kasztany były kiedyś częściej wykorzystywane w kuchni, czego dowodem są przepisy w dawnych książkach kucharskich, na przykład w "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądko z 1783 r. Przygotowywano z nich m.in. zupy kasztanowe czy nadzienia do drobiu, takie jak gęś.

Święta twierdzi, że są afrodyzjakiem

Kasztany jadalne są skarbnicą substancji odżywczych. Święta Hildegarda z Bingen, XII-wieczna mistyczka, uważała, że kasztany są jednym z najlepiej przyswajalnych produktów naturalnych, a także potężnym afrodyzjakiem. Kasztany dostarczają m.in. błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapewnia uczucie sytości. Są także bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza potasu, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową oraz wspomaga metabolizm węglowodanów i białek. Kasztany są kaloryczne (około 200 kcal w 100 g), ale jednocześnie dostarczają dużo energii, co może być szczególnie korzystne dla mężczyzn.

Najprostszy sposób

Kupując świeże kasztany, warto zwrócić uwagę na ich skórkę, która powinna być lśniąca i pozbawiona przebarwień oraz dziurek. Przed pieczeniem należy naciąć każde z nich na krzyż i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu kasztany obieramy i jemy, gdy są jeszcze ciepłe.

Prosta przekąska

Ze świeżych kasztanów można przygotować łatwą przekąskę. Wystarczy naciąć każdą sztukę na krzyż i piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Kasztany można również ugotować, obrać ze skórek, ostudzić, zmielić i wymieszać z masłem, żółtkami, śmietaną i przyprawami. Otrzymaną masą można nadziać indyka, gęś czy kurczaka, a następnie piec na wolnym ogniu.

Wprost ze sklepu

W sklepach można znaleźć kasztany już ugotowane, które nadają się do bezpośredniego spożycia. Są one nie tylko pyszną przekąską, ale też świetnym dodatkiem do mięs i sałatek. Kasztany dobrze komponują się m.in. z kurczakiem, boczkiem, gruszkami, ananasem oraz białą kapustą. Można z nich zrobić puree i dodać do ciasta lub wykorzystać jako słodki dodatek do dań.

Wybrane dla Ciebie