PrzepisCiastaW ten weekend piekę pyszne ciasto. Moja rodzina nie może się doczekać

W ten weekend piekę pyszne ciasto. Moja rodzina nie może się doczekać

Domowe ciasto ze śliwkami
Domowe ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2024 08:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obłędnie aromatyczne owoce i dużo maślanej kruszonki, a to wszystko na mięciutkim cieście. Moja rodzina cały tydzień czekała na ten deser i odliczała dni do weekendu. To zdecydowanie numer jeden wśród wypieków ze śliwkami. Kto ma ochotę spróbować? U mnie pewnie nie zostanie nawet okruszek.

Ciasta ze śliwkami to jesienna klasyka. Choć jeszcze możemy cieszyć się słonecznymi dniami, jednak takie skojarzenia są nieuchronne. Taki słodki wypiek może nas lepiej nastroić do zmian w pogodzie, a także będzie świetnym pretekstem do spotkań ze znajomymi i rodziną wciąż na świeżym powietrzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie śliwki są najlepsze do ciasta?

Do wypieków najlepiej nadają się śliwki typu węgierki. Są soczyste, ale ich miąższ jest zwarty. Nie rozpadają się podczas pieczenia, ani nie zatapiają w cieście, tylko zostają na wierzchu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby rozkładać je przekrojoną stroną do góry, by sok nie spływał do ciasta. Ponadto dzięki temu owoce nie stracą go zbyt dużo i pozostaną miękkie.

Do ciasta użyj oleju, do kruszonki masła

Dlaczego to ciasto jest takie pulchne i wilgotne? Całym sekretem jest tłuszcz. Masła używam tylko do kruszonki, natomiast do ciasta dolewam oleju. Dzięki temu znacznie skraca czas przygotowania, a ciasto nie jest przesuszone. Drugi ważny składnik to jogurt naturalny. Sprawia, że wypiek ma delikatny, śmietankowy posmak. Ma także dobry wpływ na wilgotność. To rodzaj ciasta ucieranego, więc trzeba pamiętać, by składniki dodawać w odpowiedniej kolejności. Powinny one być także w temperaturze pokojowej.

Z kolei masło na kruszonkę powinno być zimne, wprost z lodówki. Od tego dodatku najlepiej zacząć przygotowanie ciasta. Rozetrzyj wszystkie składniki na okruchy i wstaw przygotowaną kruszonkę do lodówki. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 400 g śliwek.

Na kruszonkę:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 90 g zimnego masła,
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przelej jogurt, dodaj jajka i olej. Wymieszaj rózgą do połączenia się składników, nie trzeba używać miksera.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Układaj na nim umyte, osuszone i wypestkowane śliwki, skórką do dołu.
  6. Na koniec posyp ciasto kruszonką.
  7. Piecz je w temperaturze 180 stopni C (najlepiej z temoobiegiem) przez ok. 50 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także