W ten weekend piekę pyszne ciasto. Moja rodzina nie może się doczekać

Obłędnie aromatyczne owoce i dużo maślanej kruszonki, a to wszystko na mięciutkim cieście. Moja rodzina cały tydzień czekała na ten deser i odliczała dni do weekendu. To zdecydowanie numer jeden wśród wypieków ze śliwkami. Kto ma ochotę spróbować? U mnie pewnie nie zostanie nawet okruszek.

Domowe ciasto ze śliwkamiDomowe ciasto ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasta ze śliwkami to jesienna klasyka. Choć jeszcze możemy cieszyć się słonecznymi dniami, jednak takie skojarzenia są nieuchronne. Taki słodki wypiek może nas lepiej nastroić do zmian w pogodzie, a także będzie świetnym pretekstem do spotkań ze znajomymi i rodziną wciąż na świeżym powietrzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jakie śliwki są najlepsze do ciasta?

Do wypieków najlepiej nadają się śliwki typu węgierki. Są soczyste, ale ich miąższ jest zwarty. Nie rozpadają się podczas pieczenia, ani nie zatapiają w cieście, tylko zostają na wierzchu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby rozkładać je przekrojoną stroną do góry, by sok nie spływał do ciasta. Ponadto dzięki temu owoce nie stracą go zbyt dużo i pozostaną miękkie.

Do ciasta użyj oleju, do kruszonki masła

Dlaczego to ciasto jest takie pulchne i wilgotne? Całym sekretem jest tłuszcz. Masła używam tylko do kruszonki, natomiast do ciasta dolewam oleju. Dzięki temu znacznie skraca czas przygotowania, a ciasto nie jest przesuszone. Drugi ważny składnik to jogurt naturalny. Sprawia, że wypiek ma delikatny, śmietankowy posmak. Ma także dobry wpływ na wilgotność. To rodzaj ciasta ucieranego, więc trzeba pamiętać, by składniki dodawać w odpowiedniej kolejności. Powinny one być także w temperaturze pokojowej.

Z kolei masło na kruszonkę powinno być zimne, wprost z lodówki. Od tego dodatku najlepiej zacząć przygotowanie ciasta. Rozetrzyj wszystkie składniki na okruchy i wstaw przygotowaną kruszonkę do lodówki. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 400 g śliwek.

Na kruszonkę:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 90 g zimnego masła,
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przelej jogurt, dodaj jajka i olej. Wymieszaj rózgą do połączenia się składników, nie trzeba używać miksera.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Układaj na nim umyte, osuszone i wypestkowane śliwki, skórką do dołu.
  6. Na koniec posyp ciasto kruszonką.
  7. Piecz je w temperaturze 180 stopni C (najlepiej z temoobiegiem) przez ok. 50 minut.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia