PoradyRosną w Polsce, ale sezon się kończy. Jedne z najzdrowszych, a my wciąż nie doceniamy

Rosną w Polsce, ale sezon się kończy. Jedne z najzdrowszych, a my wciąż nie doceniamy

Wykorzystaj do końca sezon na śliwki.
Wykorzystaj do końca sezon na śliwki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 08:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią regulować poziom cukru we krwi.

Zielone śliwki mają wpływ na zdrowie i ogólną kondycję. Witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty potrafią zrobić wiele dobrego. Do tego te owoce są niskokaloryczne, sycącą na długo. Polecane są więc na diecie. Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć, zanim sezon się skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko witaminy

Zielone śliwki zawierają dużo witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy kondycji skóry i przyspieszenia procesu gojenia się ran. Mają też witaminy z grupy B wspierają układ metaboliczny oraz układ nerwowy. Dodatkowo, śliwki dostarczają potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę mięśni i układ nerwowy oraz żelaza, które jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek.

Dobre dla sylwetki

Dzięki zawartości antocyjanów i innych związków fenolowych zielone śliwki działają jako silne antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To z kolei zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Ponadto ich niska kaloryczność sprawia, że są one idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Śliwki mają dużo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Na słodko i wytrawnie

Zielone śliwki to wdzięczny składnik kulinarny. Pyszne są na surowo, idealnie nadają się na przekąskę, można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych. Sprawdzą się także w wersji wytrawnej jako chutney do mięs i serów. O tym, że są świetne do przetworów, jak dżemy i konfitury, nawet nie trzeba wspominać. To wspólna cecha wszystkich śliwek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także