Rosną w Polsce, ale sezon się kończy. Jedne z najzdrowszych, a my wciąż nie doceniamy

Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią regulować poziom cukru we krwi.

Wykorzystaj do końca sezon na śliwki.Wykorzystaj do końca sezon na śliwki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Zielone śliwki mają wpływ na zdrowie i ogólną kondycję. Witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty potrafią zrobić wiele dobrego. Do tego te owoce są niskokaloryczne, sycącą na długo. Polecane są więc na diecie. Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć, zanim sezon się skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Nie tylko witaminy

Zielone śliwki zawierają dużo witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy kondycji skóry i przyspieszenia procesu gojenia się ran. Mają też witaminy z grupy B wspierają układ metaboliczny oraz układ nerwowy. Dodatkowo, śliwki dostarczają potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę mięśni i układ nerwowy oraz żelaza, które jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek.

Dobre dla sylwetki

Dzięki zawartości antocyjanów i innych związków fenolowych zielone śliwki działają jako silne antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To z kolei zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Ponadto ich niska kaloryczność sprawia, że są one idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Śliwki mają dużo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Na słodko i wytrawnie

Zielone śliwki to wdzięczny składnik kulinarny. Pyszne są na surowo, idealnie nadają się na przekąskę, można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych. Sprawdzą się także w wersji wytrawnej jako chutney do mięs i serów. O tym, że są świetne do przetworów, jak dżemy i konfitury, nawet nie trzeba wspominać. To wspólna cecha wszystkich śliwek.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości