Rosną w Polsce, ale sezon się kończy. Jedne z najzdrowszych, a my wciąż nie doceniamy
Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią regulować poziom cukru we krwi.
19.08.2024 08:26
Zielone śliwki mają wpływ na zdrowie i ogólną kondycję. Witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty potrafią zrobić wiele dobrego. Do tego te owoce są niskokaloryczne, sycącą na długo. Polecane są więc na diecie. Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć, zanim sezon się skończy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko witaminy
Zielone śliwki zawierają dużo witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy kondycji skóry i przyspieszenia procesu gojenia się ran. Mają też witaminy z grupy B wspierają układ metaboliczny oraz układ nerwowy. Dodatkowo, śliwki dostarczają potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę mięśni i układ nerwowy oraz żelaza, które jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek.
Dobre dla sylwetki
Dzięki zawartości antocyjanów i innych związków fenolowych zielone śliwki działają jako silne antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To z kolei zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Ponadto ich niska kaloryczność sprawia, że są one idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Śliwki mają dużo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Na słodko i wytrawnie
Zielone śliwki to wdzięczny składnik kulinarny. Pyszne są na surowo, idealnie nadają się na przekąskę, można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych. Sprawdzą się także w wersji wytrawnej jako chutney do mięs i serów. O tym, że są świetne do przetworów, jak dżemy i konfitury, nawet nie trzeba wspominać. To wspólna cecha wszystkich śliwek.