Rosną w Polsce, ale sezon się kończy. Jedne z najzdrowszych, a my wciąż nie doceniamy

Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią regulować poziom cukru we krwi.

Wykorzystaj do końca sezon na śliwki.Wykorzystaj do końca sezon na śliwki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Zielone śliwki mają wpływ na zdrowie i ogólną kondycję. Witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty potrafią zrobić wiele dobrego. Do tego te owoce są niskokaloryczne, sycącą na długo. Polecane są więc na diecie. Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć, zanim sezon się skończy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Nie tylko witaminy

Zielone śliwki zawierają dużo witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy kondycji skóry i przyspieszenia procesu gojenia się ran. Mają też witaminy z grupy B wspierają układ metaboliczny oraz układ nerwowy. Dodatkowo, śliwki dostarczają potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę mięśni i układ nerwowy oraz żelaza, które jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek.

Dobre dla sylwetki

Dzięki zawartości antocyjanów i innych związków fenolowych zielone śliwki działają jako silne antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To z kolei zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Ponadto ich niska kaloryczność sprawia, że są one idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Śliwki mają dużo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Na słodko i wytrawnie

Zielone śliwki to wdzięczny składnik kulinarny. Pyszne są na surowo, idealnie nadają się na przekąskę, można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych. Sprawdzą się także w wersji wytrawnej jako chutney do mięs i serów. O tym, że są świetne do przetworów, jak dżemy i konfitury, nawet nie trzeba wspominać. To wspólna cecha wszystkich śliwek.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć