Sąsiadka na parapetówce podała sałatkę z tuńczykiem. Każdy się zajadał i pytał o przepis
Na imprezach miski z sałatkami zajmują honorowe miejsca na stole. Każdy z chęcią po nie sięga i nakłada sobie porcję. Zamiast robić oklepaną jarzynową czy gyrosówkę, przygotuj prostą i smaczną sałatkę z tuńczykiem.
19.08.2024 13:22
Sałatki mogą być nie tylko zwykłą przekąską, ale całkiem sycącym daniem na zimno. Tak jest w tym przypadku, gdzie poza tuńczykiem i warzywami w misce wylądował również makaron. Ta sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko jako imprezowa przystawka, ale również smaczna kolacja dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Kiedy spróbowałam jej po raz pierwszy na parapetówce u sąsiadki, od razu wzięłam przepis. Nie byłam jedna, bo miska z sałatką bardzo szybko stała się pusta. Od tej pory to pozycja obowiązkowa, gdy wpaść mają znajomi na spotkanie przy dobrym jedzeniu. To pyszna odmiana od sałatek, które często goszczą na imprezach, a przygotowanie jest bardzo proste.
Kiedy nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw, ale chcesz uraczyć gości czymś smacznym, sięgnij po ten przepis. Sałatkę z tuńczykiem przygotujesz w kilka minut, bez zbędnego bałaganu. Jeśli chcesz ją nieco odchudzić, zamień majonez na gęsty jogurt naturalny. Wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu - sprawdzi się penne, fusilli czy też kolanka.
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu,
- ok. 170 g tuńczyka w oleju roślinnym,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół puszki kukurydzy,
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go dokładnie i przełóż do miski.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ogórki pokrój w kostkę.
- Do miski z makaronem dodaj pomidorki, ogórki, posiekany szczypiorek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.
- Odsącz tuńczyka z oleju i dodaj do sałatki.
- Do sałatki dodaj majonez lub jogurt naturalny, musztardę oraz sól i pieprz do smaku.
Całość możesz posypać dodatkowo podprażonymi na patelni pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego!