Ciasta, których nie zmarnujesz. Jak je przechowywać, jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać?
Marnowanie żywności to problem, którego wszyscy staramy się uniknąć. Czy mimo tendencji do kupowania na zapas i przyrządzania więcej jedzenia niż potrzeba, jest sposób na to, by nie zmarnować zgromadzonej żywności? Co zrobić, gdy nie damy rady wszystkiego zjeść? Na pewno nie wyrzucajmy!
Są okazje, które wymagają przygotowania wielu potraw. Dobrze przyrządzone przystawki i smaczne dania obiadowe zazwyczaj niemal w całości znikają z talerzy. Często jednak, po sycącym obiedzie, nie zostaje w żołądku zbyt wiele miejsca na deser. Po przyjęciu zostają różnego rodzaju ciasta, których nie będziemy w stanie zjeść przed terminem ich przydatności do spożycia. Na szczęście mamy na to sposób! Oto rozwiązanie, które sprawdzi się w przypadku większości ciast. Mrożenie, bo o nim mowa, to doskonały pomysł na zachowanie świeżości pysznych wypieków - bez ich marnowania.
Zostało ci ciasto i nie wiesz co z nim zrobić? Zanim je wyrzucisz, dowiedz się, czy nadaje się do przechowania w zamrażalniku. Przeczytaj również wskazówki dotyczącego tego, jak prawidłowo je przechowywać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Które ciasta nadają się do mrożenia?
Mimo, że niemal każdy z nas mrozi mięso, ryby, pierogi, kopytka, warzywa, a nawet świąteczny bigos, to mrożenie ciast nie jest tak oczywiste. Tymczasem większość wypieków świetnie się do tego nadaje - bez obaw możemy się tego podjąć.
Ciasta francuskie, kruche czy piernik można poddać procesowi mrożenia jeszcze na surowo. Jeśli zaraz po wyrobieniu umieścimy je w zamrażarce, ułatwimy sobie przygotowanie ciasta na kolejną okazję. Taki półprodukt może zaoszczędzić nam sporo czasu.
Bezpiecznie mrozić można przede wszystkim ciasta drożdżowe, biszkoptowe, kruche, w tym babeczki, ciasteczka, ciasta ucierane, ciasto francuskie, serniki, torty, makowce.
Których ciast nie powinniśmy mrozić?
Nie wszystkie ciasta nadają się do mrożenia. Niektóre rodzaje po rozmrożeniu stracą swoją konsystencję, a także ucierpi ich smak. Należą do nich przede wszystkim ciasta z galaretką czy przygotowane na bazie blatów bezowych i zawierające bitą śmietanę. Ciasta z galaretką zawierają sporą ilość wody i żelatynę, dlatego po rozmrożeniu będą lejące i pozbawione charakterystycznego smaku. Ciasta z blatów bezowych i z bitą śmietaną staną się po rozmrożeniu wodniste i bardzo niesmaczne. Wyjątkiem wśród bez są torty bezowe z lodami, a także niewielkie ciasteczka o nazwie makaroniki.
Jak mrozić ciasta?
Mrożenie ciast nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać o kilku kluczowych wskazówkach, które korzystnie wpłyną na proces mrożenia. Jakich zasad w szczególności powinno się przestrzegać, zanim umieścimy ciasto w zamrażarce?
Przede wszystkim, przed zamrożeniem ciasta należy je podzielić na mniejsze części. Dzięki temu łatwiej i szybciej będzie można rozmrozić potrzebny do zjedzenia kawałek, bez rozmrażania nadmiernej ilości. Kolejną kwestią jest to, w czym mrozimy. Najlepiej przed włożeniem ciasta do zamrażarki zapewnić mu odpowiednie opakowanie. Rekomendowane są szczelne opakowania, wykonane z plastiku lub szkła. Mogą być to zwyczajne plastikowe pojemniki z pokrywką lub woreczki przystosowane do mrożenia. Dzięki właściwym opakowaniom możemy mieć pewność, że produkty zachowają swój smak i nie przenikną do nich inne, niepożądane zapachy, np. z mięsa i ryby).
Warto wziąć pod uwagę, że nie mrozimy starych ciast. Jeśli widzimy, że mamy o wiele więcej ciasta niż będziemy w stanie skonsumować, to od razu wrzućmy je do zamrażarki i nie czekajmy kilku dni, licząc, że może jednak zjemy. Po tym czasie nie będzie ono zbyt smaczne nawet po rozmrożeniu.
Na koniec pamiętajmy, by nie spieszyć się z rozmrażaniem ciast. Powinniśmy rozmrażać wolno, zaczynając od przełożenia z zamrażalnika do lodówki. Szczególnie ciasta z kremem powinny być rozmrażane w lodówce, inne rodzaje można rozmrażać w temperaturze pokojowej i nie powinno im to zaszkodzić. Takie zabieg uchroni nasz deser przed utratą walorów smakowych. Tej zasady w szczególności warto przestrzegać, jeśli rozmrażamy delikatne i wilgotne wypieki, jak chociażby biszkopty z masami, serniki, szarlotki czy miodowniki z orzechami.
A jak długo przechowywać ciasto w zamrażalce? Bezpieczny czas na trzymanie mrożonych wypieków wynosi od 3 do 6 miesięcy. Przed podaniem rozmrożonego ciasta gościom warto odrobinę spróbować, bowiem niektóre ciasta są w stanie przetrwać w takich warunkach bardziej trzy miesiące, niż pół roku.