PrzepisDietaZalewam wrzątkiem i piję wieczorem. Kilogramy lecą jak szalone

Zalewam wrzątkiem i piję wieczorem. Kilogramy lecą jak szalone

Wszystkie potrawy świąteczne są pyszne, ale zwłaszcza, gdy sobie pofolgujemy, układ pokarmowy jest nadmiernie obciążony. Wtedy świetnie sprawdzają się sposoby naturalne. Warto wieczorem wypić napar, który ułatwia trawienie i zawiera sporo witamin.

Ta roślina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej
Ta roślina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kozieradka, znana także jako boża trawka czy greckie siano, to roślina, którą tradycyjnie stosuje się w medycynie naturalnej na całym świecie. Jej nasiona są cenione ze względu na wsparcie, jakie dają przy różnych dolegliwościach. Szczególnie pozytywny wpływ mają na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz napar

Kozieradka dostępna jest w różnych formach, takich jak nasiona, mielone ziarno czy kapsułki, a popularnym jej wykorzystaniem jest parzenie naparu. Dzięki bogactwu składników odżywczych, jej regularne spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami.

Wysoka zawartość błonnika w kozieradce sprzyja uczuciu sytości i zapobiega podjadaniu, jednocześnie poprawiając funkcjonowanie jelit. Dodatkowo, regularne spożycie naparu wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci dzięki zawartym witaminom i minerałom. Pozwala to nie tylko na poprawę kondycji fizycznej, ale także na efektywne zrzucenie zbędnych kilogramów.

Pomaga przy odchudzaniu

Kozieradka ma właściwości termogeniczne, które przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Co więcej, ogranicza ona wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, co chroni przed nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Kozieradka nie tylko wspiera odchudzanie, ale także dostarcza cennych dla organizmu substancji odżywczych. Są to między innymi białko, witaminy A, B6, C, a także minerały jak żelazo, potas, cynk czy magnez, które wspierają prace układów: trawiennego, odpornościowego, krwionośnego oraz hormonalnego.

Dla najlepszego efektu napar z kozieradki należy pić regularnie dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed snem. Przygotowanie naparu jest proste: dwie łyżeczki nasion zalewa się wrzątkiem, odstawia na pół godziny, a następnie można go pić według własnych upodobań, zarówno ciepły, jak i schłodzony.

kozieradkakozieradka w kuchnitrawienie

Wybrane dla Ciebie