Zalewam wrzątkiem i piję wieczorem. Kilogramy lecą jak szalone

Wszystkie potrawy świąteczne są pyszne, ale zwłaszcza, gdy sobie pofolgujemy, układ pokarmowy jest nadmiernie obciążony. Wtedy świetnie sprawdzają się sposoby naturalne. Warto wieczorem wypić napar, który ułatwia trawienie i zawiera sporo witamin.

Ta roślina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnejTa roślina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kozieradka, znana także jako boża trawka czy greckie siano, to roślina, którą tradycyjnie stosuje się w medycynie naturalnej na całym świecie. Jej nasiona są cenione ze względu na wsparcie, jakie dają przy różnych dolegliwościach. Szczególnie pozytywny wpływ mają na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Zaparz napar

Kozieradka dostępna jest w różnych formach, takich jak nasiona, mielone ziarno czy kapsułki, a popularnym jej wykorzystaniem jest parzenie naparu. Dzięki bogactwu składników odżywczych, jej regularne spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami.

Wysoka zawartość błonnika w kozieradce sprzyja uczuciu sytości i zapobiega podjadaniu, jednocześnie poprawiając funkcjonowanie jelit. Dodatkowo, regularne spożycie naparu wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci dzięki zawartym witaminom i minerałom. Pozwala to nie tylko na poprawę kondycji fizycznej, ale także na efektywne zrzucenie zbędnych kilogramów.

Pomaga przy odchudzaniu

Kozieradka ma właściwości termogeniczne, które przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Co więcej, ogranicza ona wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, co chroni przed nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Kozieradka nie tylko wspiera odchudzanie, ale także dostarcza cennych dla organizmu substancji odżywczych. Są to między innymi białko, witaminy A, B6, C, a także minerały jak żelazo, potas, cynk czy magnez, które wspierają prace układów: trawiennego, odpornościowego, krwionośnego oraz hormonalnego.

Dla najlepszego efektu napar z kozieradki należy pić regularnie dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed snem. Przygotowanie naparu jest proste: dwie łyżeczki nasion zalewa się wrzątkiem, odstawia na pół godziny, a następnie można go pić według własnych upodobań, zarówno ciepły, jak i schłodzony.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej