Stawia na nogi lepiej niż kawa i rozkręca metabolizm. Taką herbatę pili amerykańscy osadnicy
Na długo była zapomniana, a teraz wraca do łask. Przez Indian i osadników amerykańskich była traktowana jak leczniczy napar. W smaku przypomina zarówno czarną, jak i zieloną herbatę. Ma wiele wartości odżywczych i można go traktować jako alternatywę dla kawy.
02.12.2024 14:55
Choć napar z tej rośliny znany był już setki lat temu, został kompletnie zapomniany. Dopiero całkiem niedawno postanowiono wrócić do jej hodowli. Yaupon to gatunek wiecznie zielonego ostrokrzewu, który pochodzi z południowo-wschodniej Ameryki Północnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znany od setek lat
Yaupon był wykorzystywany przez Indian i kolonistów do przygotowania leczniczego naparu już od tysięcy lat. Parzono liście i łodygi tej rośliny. Napar pito najczęściej podczas różnych rytuałów. Jednak nie wiedziano wtedy, że w nadmiarze może być on szkodliwy i wywoływać wymioty.
Teraz docenia się te właściwości
Teraz już całkowicie przebadano właściwości naparu z Yauponu. W jego składzie jest kofeina, dlatego na pewno pobudza i dodaje energii. Zawiera też teobrominę, która również dobrze wpływa na pracę mózgu. Te składniki sprzyjają też lepszej koncentracji, poprawiają samopoczucie. W jej składzie nie brakuje też silnych antyoksydantów. To jej główna zaleta. Taki napar nie dopuszcza do powstawania stanów zapalnych i może być pomocny w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy i miażdżycy. Zapobiega też szybkiemu starzeniu organizmu. Ma także dobry wpływ na pracę jelit, usprawnia metabolizm i trawienie. Herbata zapobiega też niestrawnościom.
To ważne! Najważniejsze składniki herbaty Yaupon to przeciwutleniacze i kofeina.
Kiedy pić Yaupon
Herbatą Yaupon najlepiej pić rano, bo poprawia pamięć i koncentrację. Ten napar pomaga także przy dolegliwościach układu trawiennego, jak zaparcia czy wzdęcia. Jakie są przeciwwskazania? Powinny na nią uważać osoby wrażliwe na kofeinę. Ten składnik łączy Yaupon z kawą.