Stawia na nogi lepiej niż kawa i rozkręca metabolizm. Taką herbatę pili amerykańscy osadnicy

Na długo była zapomniana, a teraz wraca do łask. Przez Indian i osadników amerykańskich była traktowana jak leczniczy napar. W smaku przypomina zarówno czarną, jak i zieloną herbatę. Ma wiele wartości odżywczych i można go traktować jako alternatywę dla kawy.

Smak tej herbaty jest bardzo ciekawy. Smak tej herbaty jest bardzo ciekawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Dorota Gepert

Choć napar z tej rośliny znany był już setki lat temu, został kompletnie zapomniany. Dopiero całkiem niedawno postanowiono wrócić do jej hodowli. Yaupon to gatunek wiecznie zielonego ostrokrzewu, który pochodzi z południowo-wschodniej Ameryki Północnej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Znany od setek lat

Yaupon był wykorzystywany przez Indian i kolonistów do przygotowania leczniczego naparu już od tysięcy lat. Parzono liście i łodygi tej rośliny. Napar pito najczęściej podczas różnych rytuałów. Jednak nie wiedziano wtedy, że w nadmiarze może być on szkodliwy i wywoływać wymioty.

Teraz docenia się te właściwości

Teraz już całkowicie przebadano właściwości naparu z Yauponu. W jego składzie jest kofeina, dlatego na pewno pobudza i dodaje energii. Zawiera też teobrominę, która również dobrze wpływa na pracę mózgu. Te składniki sprzyjają też lepszej koncentracji, poprawiają samopoczucie. W jej składzie nie brakuje też silnych antyoksydantów. To jej główna zaleta. Taki napar nie dopuszcza do powstawania stanów zapalnych i może być pomocny w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy i miażdżycy. Zapobiega też szybkiemu starzeniu organizmu. Ma także dobry wpływ na pracę jelit, usprawnia metabolizm i trawienie. Herbata zapobiega też niestrawnościom.

To ważne! Najważniejsze składniki herbaty Yaupon to przeciwutleniacze i kofeina.

Kiedy pić Yaupon

Herbatą Yaupon najlepiej pić rano, bo poprawia pamięć i koncentrację. Ten napar pomaga także przy dolegliwościach układu trawiennego, jak zaparcia czy wzdęcia. Jakie są przeciwwskazania? Powinny na nią uważać osoby wrażliwe na kofeinę. Ten składnik łączy Yaupon z kawą.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik