Stawia na nogi lepiej niż kawa i rozkręca metabolizm. Taką herbatę pili amerykańscy osadnicy

Na długo była zapomniana, a teraz wraca do łask. Przez Indian i osadników amerykańskich była traktowana jak leczniczy napar. W smaku przypomina zarówno czarną, jak i zieloną herbatę. Ma wiele wartości odżywczych i można go traktować jako alternatywę dla kawy.

Smak tej herbaty jest bardzo ciekawy. Smak tej herbaty jest bardzo ciekawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Dorota Gepert

Choć napar z tej rośliny znany był już setki lat temu, został kompletnie zapomniany. Dopiero całkiem niedawno postanowiono wrócić do jej hodowli. Yaupon to gatunek wiecznie zielonego ostrokrzewu, który pochodzi z południowo-wschodniej Ameryki Północnej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Znany od setek lat

Yaupon był wykorzystywany przez Indian i kolonistów do przygotowania leczniczego naparu już od tysięcy lat. Parzono liście i łodygi tej rośliny. Napar pito najczęściej podczas różnych rytuałów. Jednak nie wiedziano wtedy, że w nadmiarze może być on szkodliwy i wywoływać wymioty.

Teraz docenia się te właściwości

Teraz już całkowicie przebadano właściwości naparu z Yauponu. W jego składzie jest kofeina, dlatego na pewno pobudza i dodaje energii. Zawiera też teobrominę, która również dobrze wpływa na pracę mózgu. Te składniki sprzyjają też lepszej koncentracji, poprawiają samopoczucie. W jej składzie nie brakuje też silnych antyoksydantów. To jej główna zaleta. Taki napar nie dopuszcza do powstawania stanów zapalnych i może być pomocny w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy i miażdżycy. Zapobiega też szybkiemu starzeniu organizmu. Ma także dobry wpływ na pracę jelit, usprawnia metabolizm i trawienie. Herbata zapobiega też niestrawnościom.

To ważne! Najważniejsze składniki herbaty Yaupon to przeciwutleniacze i kofeina.

Kiedy pić Yaupon

Herbatą Yaupon najlepiej pić rano, bo poprawia pamięć i koncentrację. Ten napar pomaga także przy dolegliwościach układu trawiennego, jak zaparcia czy wzdęcia. Jakie są przeciwwskazania? Powinny na nią uważać osoby wrażliwe na kofeinę. Ten składnik łączy Yaupon z kawą.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka