Stawia na nogi lepiej niż kawa i rozkręca metabolizm. Taką herbatę pili amerykańscy osadnicy

Na długo była zapomniana, a teraz wraca do łask. Przez Indian i osadników amerykańskich była traktowana jak leczniczy napar. W smaku przypomina zarówno czarną, jak i zieloną herbatę. Ma wiele wartości odżywczych i można go traktować jako alternatywę dla kawy.

Smak tej herbaty jest bardzo ciekawy. Smak tej herbaty jest bardzo ciekawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Dorota Gepert

Choć napar z tej rośliny znany był już setki lat temu, został kompletnie zapomniany. Dopiero całkiem niedawno postanowiono wrócić do jej hodowli. Yaupon to gatunek wiecznie zielonego ostrokrzewu, który pochodzi z południowo-wschodniej Ameryki Północnej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Znany od setek lat

Yaupon był wykorzystywany przez Indian i kolonistów do przygotowania leczniczego naparu już od tysięcy lat. Parzono liście i łodygi tej rośliny. Napar pito najczęściej podczas różnych rytuałów. Jednak nie wiedziano wtedy, że w nadmiarze może być on szkodliwy i wywoływać wymioty.

Teraz docenia się te właściwości

Teraz już całkowicie przebadano właściwości naparu z Yauponu. W jego składzie jest kofeina, dlatego na pewno pobudza i dodaje energii. Zawiera też teobrominę, która również dobrze wpływa na pracę mózgu. Te składniki sprzyjają też lepszej koncentracji, poprawiają samopoczucie. W jej składzie nie brakuje też silnych antyoksydantów. To jej główna zaleta. Taki napar nie dopuszcza do powstawania stanów zapalnych i może być pomocny w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy i miażdżycy. Zapobiega też szybkiemu starzeniu organizmu. Ma także dobry wpływ na pracę jelit, usprawnia metabolizm i trawienie. Herbata zapobiega też niestrawnościom.

To ważne! Najważniejsze składniki herbaty Yaupon to przeciwutleniacze i kofeina.

Kiedy pić Yaupon

Herbatą Yaupon najlepiej pić rano, bo poprawia pamięć i koncentrację. Ten napar pomaga także przy dolegliwościach układu trawiennego, jak zaparcia czy wzdęcia. Jakie są przeciwwskazania? Powinny na nią uważać osoby wrażliwe na kofeinę. Ten składnik łączy Yaupon z kawą.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯