Zwykły piernik może się schować. To ciasto w święta posmakuje każdemu

Piernik to ciasto o mocnym, korzennym aromacie, przypraw w nim nie brakuje. Ma swoich gorących zwolenników, ale też i przeciwników. Właśnie dla tych drugich mamy przepis na znacznie lżejszy wypiek, ale z przyjemną nutą cynamonu. Idealnie wpisuje się więc w przedświąteczny i świąteczny klimat.

Ciasto cynamonowe jest delikatniejsze niż piernikCiasto cynamonowe jest delikatniejsze niż piernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Jak pachną święta? Wśród charakterystycznych zapachów tego okresu, jest na pewno ten, który daje choinka i aromaty kulinarne. Często wspominamy wtedy o przyprawach korzennych, takich jak cynamon, goździki czy kardamon. Od razu przywodzą one na myśl piernik, czyli jedno z najbardziej świątecznych ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Co za dużo, to...

Duża ilość przypraw w pierniku nie musi odpowiadać każdemu. Jednak wcale nie trzeba rezygnować z korzennego aromatu. Wystarczy postawić tylko na jedną przyprawę, a mianowicie na cynamon. Nie można też go nazwać wyjątkowo łagodnym, ale bez innych przypraw wspomagających, jego charakter jest zdecydowanie lżejszy.

Nie tylko witaminy

Cynamon uznawany jest za jedną z najstarszych przypraw stosowanych w kulinariach, a także medycynie ludowej. W jego składzie są cenne witaminy i minerały, takie jak witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także potas, magnez i żelazo, które wspomagają wiele funkcji organizmu. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe cynamonu pomagają zapobiegać infekcjom, a jego składniki bioaktywne wspierają układ immunologiczny. Ciasto cynamonowe jest bardzo proste do przygotowania. Wcale nie trzeba czekać do świąt, bo świetnie sprawdzi się także w okresie przedświątecznym.

Ciasto cynamonowe

Składniki:

  • 150 g zmielonych orzechów, mogą być włoskie, laskowe, nerkowce lub mieszanka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1- 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • żurawina, suszone morele lub rodzynki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel żółtka od białek, te drugie przełóż do miski i dosyp cukier.
  2. Ubijaj je na średnich obrotach, masa powinna podwoić objętość.
  3. Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
  4. W drugiej kolejności dodaj przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszaj. Na koniec dorzuć ulubione dodatki i ponownie wymieszaj.
  5. Masę na ciasto cynamonowe przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz je przez ok. 45 minut.
  7. Po ostudzeniu możesz udekorować je czekoladą lub cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat