Zwykły piernik może się schować. To ciasto w święta posmakuje każdemu
Piernik to ciasto o mocnym, korzennym aromacie, przypraw w nim nie brakuje. Ma swoich gorących zwolenników, ale też i przeciwników. Właśnie dla tych drugich mamy przepis na znacznie lżejszy wypiek, ale z przyjemną nutą cynamonu. Idealnie wpisuje się więc w przedświąteczny i świąteczny klimat.
09.12.2024 08:48
Jak pachną święta? Wśród charakterystycznych zapachów tego okresu, jest na pewno ten, który daje choinka i aromaty kulinarne. Często wspominamy wtedy o przyprawach korzennych, takich jak cynamon, goździki czy kardamon. Od razu przywodzą one na myśl piernik, czyli jedno z najbardziej świątecznych ciast.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co za dużo, to...
Duża ilość przypraw w pierniku nie musi odpowiadać każdemu. Jednak wcale nie trzeba rezygnować z korzennego aromatu. Wystarczy postawić tylko na jedną przyprawę, a mianowicie na cynamon. Nie można też go nazwać wyjątkowo łagodnym, ale bez innych przypraw wspomagających, jego charakter jest zdecydowanie lżejszy.
Nie tylko witaminy
Cynamon uznawany jest za jedną z najstarszych przypraw stosowanych w kulinariach, a także medycynie ludowej. W jego składzie są cenne witaminy i minerały, takie jak witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także potas, magnez i żelazo, które wspomagają wiele funkcji organizmu. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe cynamonu pomagają zapobiegać infekcjom, a jego składniki bioaktywne wspierają układ immunologiczny. Ciasto cynamonowe jest bardzo proste do przygotowania. Wcale nie trzeba czekać do świąt, bo świetnie sprawdzi się także w okresie przedświątecznym.
Ciasto cynamonowe
Składniki:
- 150 g zmielonych orzechów, mogą być włoskie, laskowe, nerkowce lub mieszanka,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- żurawina, suszone morele lub rodzynki do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozdziel żółtka od białek, te drugie przełóż do miski i dosyp cukier.
- Ubijaj je na średnich obrotach, masa powinna podwoić objętość.
- Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
- W drugiej kolejności dodaj przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszaj. Na koniec dorzuć ulubione dodatki i ponownie wymieszaj.
- Masę na ciasto cynamonowe przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz je przez ok. 45 minut.
- Po ostudzeniu możesz udekorować je czekoladą lub cukrem pudrem.