Zwykły piernik może się schować. To ciasto w święta posmakuje każdemu

Piernik to ciasto o mocnym, korzennym aromacie, przypraw w nim nie brakuje. Ma swoich gorących zwolenników, ale też i przeciwników. Właśnie dla tych drugich mamy przepis na znacznie lżejszy wypiek, ale z przyjemną nutą cynamonu. Idealnie wpisuje się więc w przedświąteczny i świąteczny klimat.

Ciasto cynamonowe jest delikatniejsze niż piernikCiasto cynamonowe jest delikatniejsze niż piernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Jak pachną święta? Wśród charakterystycznych zapachów tego okresu, jest na pewno ten, który daje choinka i aromaty kulinarne. Często wspominamy wtedy o przyprawach korzennych, takich jak cynamon, goździki czy kardamon. Od razu przywodzą one na myśl piernik, czyli jedno z najbardziej świątecznych ciast.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Co za dużo, to...

Duża ilość przypraw w pierniku nie musi odpowiadać każdemu. Jednak wcale nie trzeba rezygnować z korzennego aromatu. Wystarczy postawić tylko na jedną przyprawę, a mianowicie na cynamon. Nie można też go nazwać wyjątkowo łagodnym, ale bez innych przypraw wspomagających, jego charakter jest zdecydowanie lżejszy.

Nie tylko witaminy

Cynamon uznawany jest za jedną z najstarszych przypraw stosowanych w kulinariach, a także medycynie ludowej. W jego składzie są cenne witaminy i minerały, takie jak witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także potas, magnez i żelazo, które wspomagają wiele funkcji organizmu. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe cynamonu pomagają zapobiegać infekcjom, a jego składniki bioaktywne wspierają układ immunologiczny. Ciasto cynamonowe jest bardzo proste do przygotowania. Wcale nie trzeba czekać do świąt, bo świetnie sprawdzi się także w okresie przedświątecznym.

Ciasto cynamonowe

Składniki:

  • 150 g zmielonych orzechów, mogą być włoskie, laskowe, nerkowce lub mieszanka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1- 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • żurawina, suszone morele lub rodzynki do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel żółtka od białek, te drugie przełóż do miski i dosyp cukier.
  2. Ubijaj je na średnich obrotach, masa powinna podwoić objętość.
  3. Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
  4. W drugiej kolejności dodaj przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszaj. Na koniec dorzuć ulubione dodatki i ponownie wymieszaj.
  5. Masę na ciasto cynamonowe przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz je przez ok. 45 minut.
  7. Po ostudzeniu możesz udekorować je czekoladą lub cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟