Wsyp odrobinę tej przyprawy do kawy. Mózg ci podziękuje

Chcesz "podkręcić" smak kawy, a także sprawić, że będzie miała jeszcze więcej walorów zdrowotnych? Postaw na ten dodatek. Prawdopodobnie już masz go w swojej kuchni. Chodzi o przyprawę, która bardzo często stosowana jest na Bliskim Wschodzie, a my wciąż się do niej przekonujemy.

Dietetyczne przekąski do kawyDo kawy idealnie pasują przyprawy korzenne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr

Czarna kawa, podawana z cukrem, mlekiem czy śmietanką, jest powszechnie znaną klasyką. Jednakże ten napój nabiera nowego wymiaru, gdy dodamy do niego różnorodne przyprawy korzenne. Kawa w połączeniu z cynamonem lub imbirem wspiera metabolizm, zaś dodatek kardamonu może znacząco poprawić pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Kawa z kardamonem to nie tylko słodki i aromatyczny napój. Daje on także liczne korzyści zdrowotne. Kardamon, jako przyprawa korzenna, od dawna jest ceniony w medycynie naturalnej. Wykazuje właściwości lecznicze, które mogą wspomagać organizm w walce z wieloma problemami zdrowotnymi.

Jak działa kardamon

Kardamon w kawie działa na układ nerwowy, poprawiając pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze dzięki wsparciu produkcji hormonów szczęścia, co z kolei niweluje stres i objawy gorszego nastroju.

Działa także przeciwzapalnie i antybakteryjnie, co jest pomocne w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Kardamon wspiera również układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i poprawiając krążenie. Pomaga także w leczeniu cukrzycy, regulując poziom cukru.

Przyprawa ta usprawnia pracę jelit, zmniejsza ryzyko wzdęć, niestrawności oraz zgagi, poprzez ułatwienie przepływu pokarmu w układzie trawiennym. Ponadto wspiera redukcję tkanki tłuszczowej, przyspieszając spalanie kalorii i blokując odkładanie się tłuszczu.

Jak przygotować kawę z kardamonem?

Aby przygotować kawę z kardamonem, wystarczy dodać zmielone ziarna tej przyprawy do napoju. Dawkę przyprawy można dostosować do własnych upodobań, ale typowo wystarcza szczypta na filiżankę. Wzbogacenie smaku można osiągnąć, dodając inne przyprawy, takie jak cynamon, wanilia czy goździki.

Należy pamiętać, że kawa z kardamonem nie zastępuje leczenia farmakologicznego i jej spożycie powinno być umiarkowane — zaleca się nie więcej niż trzy filiżanki dziennie, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych takich jak bezsenność czy podwyższone tętno.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy