Oto sekret szczupłych sylwetek Greczynek. Piją kawę z dodatkiem, który pobudza jelita
Kawa ostatnio stała się wdzięcznym obiektem eksperymentów. Wciąż pojawiają się na nią nowe pomysły. Jeszcze nie dawno Anna Lewandowska zachwalała tzw. kawę kuloodporną czyli z dodatkiem tłuszczu, a teraz powodzenie zdobywa napój w stylu greckim.
08.06.2024 | aktual.: 08.06.2024 09:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W Grecji wszyscy kochają kawę. Na świecie popularna jest kawa na zimno, która narodziła się w tym kraju. Chodzi o frappe. To właśnie na jej bazie powstawały kolejne wersje kaw mrożonych. Czy kolejny grecki pomysł na kawę też tak się spodoba?
Nie tylko do humusu
Kojarzycie pastę tahini? Jest mocno związana z kuchnią Bliskiego Wschodu. Dodaję się ją do humusu, na jej bazie powstaje chałwa. To właśnie ten sekretny dodatek do kawy Greczynek, który teraz staje się coraz popularniejszy także w innych krajach. Zmienia ten napój w jeszcze zdrowszy i odżywczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezawodny błonnik
Tahini to pasta, która wytwarzana jest z prażonych i zmielonych nasion sezamu. Choć łyżeczka tahini zawiera około 42 kcal, dodanie jej do kawy może wspomóc proces odchudzania. Wszystko stanie się jasne, gdy padnie nazwa często używana w kontekście utraty kilogramów. Oczywiście chodzi o błonnik, w który bogate są nasiona sezamu. Zapewnia on uczucie sytości na długo, ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i pomaga pozbyć się zalegających w jelitach resztek.
Potrzebne witaminy
Błonnik to bardzo ważny, ale niejedyny powód, by spróbować kawy z tahini. Ta pasta jest też bogata w witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo czy cynk. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i białko roślinne, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo w nasionach sezamu są przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwdepresyjne i przeciwzapalne.
Zaparz kawę jak w Grecji
Przygotowanie kawy z tahini? Nic prostszego. Według mnie z tahini najlepiej smakuje czarna kawa bez cukru, jednak można próbować także w innych wersjach. Zaparz kawę, lekko ją przestudź i dodaj do filiżanki łyżeczkę lub mniej pasty sezamowej.
Pasta sezamowa ma intensywny smak, więc dobierz jej ilość pod swoje preferencje. A jak to robią Greczynki? Jeśli masz w domu tygielek do kawy, możesz spróbować. Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę, wlej wodę i wymieszaj. Zagotuj kawę. Do filiżanki włóż odpowiednią dla siebie ilość tahini i stopniowo wlewaj kawę, ciągle mieszając. Gdy tahini się rozpuści, grecka kawa z tahini jest gotowa. Ma orzechowy posmak. Cukier wcale nie jest potrzebny.