PrzepisDietaPolacy nagminnie dodają do porannej kawy. Traci wszystkie właściwości

Polacy nagminnie dodają do porannej kawy. Traci wszystkie właściwości

Kawa pomaga nam się rozbudzić i z dobrą energią zacząć dzień. Dlatego rano właśnie ten napój wybieramy najczęściej. Jednak jest jeden dodatek, który zupełnie niweczy jej właściwości. Sprawdź, czy przypadkiem go nie używasz. Może da się z niego zrezygnować?

Kawa z dodatkami czy bez? To ma znaczenie.
Kawa z dodatkami czy bez? To ma znaczenie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Eko Prasetyo

15.05.2024 07:23

Czarna, mocna i słodka? Jeśli to twój ideał kawy, dla zdrowia znacznie lepiej byłoby bez tego ostatniego przymiotnika. Warto wiedzieć, jakie konsekwencje ma stosowanie cukru do kawy.

Poranny rytuał

Kawę pijemy dla smaku, ale też dla pobudzenia. Działa tak, bo zawiera kofeinę, która stymuluje układ nerwowy. Dzięki temu wzmacnia się koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia, a rano senności. A zdarzyło ci się narzekać, że kawa nie dała takiego efektu? A było nawet wręcz odwrotnie i po tym napoju po prostu przydałaby się drzemka... To właśnie może być konsekwencja stosowania cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez białych kryształków

Cukier zmienia kaloryczność kawy, ale nie tylko. Ten dodatek podnosi też poziom glukozy we krwi. Jej nagły wzrost powoduje, że trzustka zaczyna intensywnej pracować i uwalniania duże dawki insuliny. Pod jej wpływem stężenie cukru w organizmie szybko spada. I ten właśnie proces sprawia, że pojawia się uczucie senności i znużenia po wypiciu dosładzanej małej czarnej. Skala nasilenia tych efektów może być różna, bo im więcej cukru w kawie, tym są mocniejsze.

Skąd ta senność

Zauważyłeś, że kawa cię nie pobudza, tylko działa odwrotnie? Nie myśl, że kofeina na ciebie nie działa i trzeba zaparzyć kolejną filiżankę. Spróbuj pić kawę bez cukru. Gdy nie odpowiada ci charakterystyczna goryczka, możesz złagodzić ją, używając ksylitolu czy erytrolu. Zamiennikiem cukru może być też miód, który nie powoduje nagłego spadku cukru we krwi. Jednak w jego przypadku problem jest taki, że dość mocno zmienia smak kawy. Najlepsze rozwiązanie? Jak zawsze jest proste. Czarna kawa bez dodatków.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kawacukierkawa a zdrowie
Wybrane dla Ciebie