Polacy nagminnie dodają do porannej kawy. Traci wszystkie właściwości

Kawa pomaga nam się rozbudzić i z dobrą energią zacząć dzień. Dlatego rano właśnie ten napój wybieramy najczęściej. Jednak jest jeden dodatek, który zupełnie niweczy jej właściwości. Sprawdź, czy przypadkiem go nie używasz. Może da się z niego zrezygnować?

kawaKawa z dodatkami czy bez? To ma znaczenie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Eko Prasetyo
Dorota Gepert

Czarna, mocna i słodka? Jeśli to twój ideał kawy, dla zdrowia znacznie lepiej byłoby bez tego ostatniego przymiotnika. Warto wiedzieć, jakie konsekwencje ma stosowanie cukru do kawy.

Poranny rytuał

Kawę pijemy dla smaku, ale też dla pobudzenia. Działa tak, bo zawiera kofeinę, która stymuluje układ nerwowy. Dzięki temu wzmacnia się koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia, a rano senności. A zdarzyło ci się narzekać, że kawa nie dała takiego efektu? A było nawet wręcz odwrotnie i po tym napoju po prostu przydałaby się drzemka... To właśnie może być konsekwencja stosowania cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Bez białych kryształków

Cukier zmienia kaloryczność kawy, ale nie tylko. Ten dodatek podnosi też poziom glukozy we krwi. Jej nagły wzrost powoduje, że trzustka zaczyna intensywnej pracować i uwalniania duże dawki insuliny. Pod jej wpływem stężenie cukru w organizmie szybko spada. I ten właśnie proces sprawia, że pojawia się uczucie senności i znużenia po wypiciu dosładzanej małej czarnej. Skala nasilenia tych efektów może być różna, bo im więcej cukru w kawie, tym są mocniejsze.

Skąd ta senność

Zauważyłeś, że kawa cię nie pobudza, tylko działa odwrotnie? Nie myśl, że kofeina na ciebie nie działa i trzeba zaparzyć kolejną filiżankę. Spróbuj pić kawę bez cukru. Gdy nie odpowiada ci charakterystyczna goryczka, możesz złagodzić ją, używając ksylitolu czy erytrolu. Zamiennikiem cukru może być też miód, który nie powoduje nagłego spadku cukru we krwi. Jednak w jego przypadku problem jest taki, że dość mocno zmienia smak kawy. Najlepsze rozwiązanie? Jak zawsze jest proste. Czarna kawa bez dodatków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury