Rekordowa cena kawy. Niedługo mało kogo będzie na nią stać

Jesteś kawoszem? Jeśli tak, to nie mamy dla ciebie zbyt dobrych informacji. Sympatycy czarnego napoju mogą już wypatrywać zbliżających się wzrostów cen ich ukochanego produktu. Wszystko przez to, co dzieje się w Wietnamie. Tak źle nie było od... 1979 roku.

Kawa robusta najdroższa od 45 latKawa robusta najdroższa od 45 lat
Źródło zdjęć: © Canva | Nicky Pe

Międzynarodowa Organizacja Kawy to istniejąca od 1963 roku struktura, która zrzesza największych eksporterów i importerów kawy. To nie żadne kółko admiratorów czarnego napoju dzielące się nowymi przepisami, ale zrzeszenie państw odpowiedzialnych za 99 proc. produkcji kawy na całym świecie. Mówiąc krótko: profesjonaliści, którzy o kawie wiedzą dosłownie wszystko. I to właśnie ta międzynarodowa organizacja pokazała niedawno najnowsze dane, z których wynika przykry fakt. Kawa jest aktualnie najdroższa od 45 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada

Ceny kawy szybują

Według wykresów Międzynarodowej Organizacji Kawy udostępnionych przez Bloomberga ceny kawy w ciągu jednego miesiąca wzrosły aż o 17 proc. To sprawia, że popularne ziarna osiągnęły cenę tak wysoką, jak w 1979 roku. Niekorzystne zmiany odnotowała również londyńska giełda. Wskaźnik niebezpiecznie zbliżył się do przełomowej wysokości wynoszącej 2 dolary za funt kawy. Utrzymująca się od wielu miesięcy tendencja wzrostu może wkrótce odbić się na kieszeniach konsumentów.

Dlaczego kawa drożeje?

Jak tłumaczy portal forsal.pl, wysokie ceny kawy dotyczą robusty — afrykańskiej kawy, za której produkcję odpowiedzialny jest dzisiaj przede wszystkim Wietnam. To właśnie w kraju z południowo-wschodniej Azji należy dopatrywać się przyczyny problemu. Odpowiedzialna ma być głównie słaba podaż, która wynika z wyjątkowo niekorzystnych zbiorów zarówno w tym, jak i poprzednim roku.

Kawa robusta ciągla drożeje
Kawa robusta ciągla drożeje © Canva | Mariakray

Niestety nic nie zapowiada również "odwilży" cenowej w najbliższej przyszłości. Uprawy robusty mają być bowiem regularnie nawiedzane przez horrendalne upały, a całe obszary dotyka druzgocąca susza. Pozostaje więc liczyć na pozytywne zmiany w tym aspekcie. Nikt nie jest jednak w stanie ich na ten moment przewidzieć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje