Spróbuj kawę z przepisu Ewy Wachowicz. Nie będziesz chciał pić żadnej innej

- Taki napar zapewnia energię, podnosi koncentrację i zmniejsza uczucie głodu - zapewnia Ewa Wachowicz w wideo opublikowanym na Instagramie. Znawczyni kulinarna podpowiada, jak przygotować bulletproof coffee, by cieszyć się jej wszystkimi walorami.

Sprawdź przepis na kawę Ewy WachowiczSprawdź przepis na kawę Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Jak przyznaje znana restauratorka, kawę kuloodporną (bulletproof coffee) zaczęła pić w Tybecie, podczas zdobywania góry Stok Kangri. - Pili ją nasi przewodnicy i tragarze i ja na co dzień czasem po nią sięgam. Jest świetnym źródłem energii, poprawia koncentrację i zmniejsza uczucie głodu - wyznała Ewa Wachowicz na Instagramie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

Czy kawa kuloodporna jest zdrowa?

Ewa Wachowicz udostępniła na Instagramie krótki filmik, w którym pokazuje, jak przyrządza ulubioną kawę kuloodporną. Przypomnijmy, że oryginalna receptura na kawę kuloodporną obejmuje niesolone masło pochodzące od krów, które żywią się trawą, olej MCT oraz kawę o wysokiej jakości. MCT to skrót, który pochodzi od angielskiego terminu medium-chain triglycerides, co w tłumaczeniu na język polski oznacza średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one metabolizowane w inny sposób niż pozostałe tłuszcze, co sprawia, że są łatwiejsze do trawienia. Często jako przykład oleju MCT podaje się olej kokosowy.

Kawa kuloodporna wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Dzięki zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych wykazuje zdolność do zmniejszania uczucia głodu i zapewnia uczucie sytości. To może okazać się pomocne w ograniczaniu podjadania między posiłkami. Ponadto napój ten silnie pobudza, jednak warto mieć na względzie, że jest kaloryczny, a korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania bulletproof coffee nie zostały jeszcze potwierdzone przez badania naukowe.

Kawa kuloodporna
Kawa kuloodporna © Adobe Stock

Kawa kuloodporna Ewy Wachowicz. Przepis

Ewa Wachowicz kawę parzy w kawiarce. Mielone ziarna, zanim zostaną potraktowane wrzątkiem, miesza ze szczyptą świeżo mielonej soli. Sól pozbawia kawę goryczki, a jednocześnie podbija jej smak. Do zaparzonej już kawy Wachowicz dodaje pół yżeczki cynamonu (na 1 szklankę naparu), 2 łyżeczki oleju MCT lub kokosowego i łyżeczkę masła klarowanego. Na końcu całość wystarczy dokładnie wymieszać. Ewa Wachowicz używa do tego spieniacza do mleka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej