Zamiast podać do kotletów, Ewa Wachowicz wrzuca do sernika. Wychodzi jedyny w swoim rodzaju

Kiedy Ewa Wachowicz bierze się za przygotowanie sernika, to wiedz, że będzie się działo. Mistrzyni gotowania zdradziła swój przepis na to świąteczne ciasto, a nam oczy wyszły na wierzch, gdy zobaczyliśmy składnik, który do niego dodaje. Czy to naprawdę się tam pojawiło?!

Ewa Wachowicz robi sernik z nietypowym dodatkiemEwa Wachowicz robi sernik z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ahanov Michael, Ewa Wachowicz

Grudzień to czas niezwykłej intensyfikacji kuchennych działań. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zmuszają nas (czy może: zachęcają?) do odkopania tradycyjnych przepisów, przekazywanych w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nie ukrywamy jednak, że czasem mamy ochotę porzucić stare schematy i wziąć się za coś zupełnie nowego. I wtedy, niczym gwiazdka z nieba, spada nam przepis na sernik od Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Na pewno zastanawiasz się już, co takiego nasza polska mistrzyni gotowania dodaje do sernika, że jest on taki wyjątkowy. Może jakiś inny, nietypowy rodzaj twarogu? Pudło. Czyżby rodzynki? Nic z tego, nawet na to nie licz. Wspomniany składnik jest jeszcze bardziej nietypowy. Chodzi bowiem o... ziemniaki. To właśnie to warzywo, ugotowane i zmielone, znajduje honorowe miejsce w przepisie na sernik Ewy Wachowicz. Dzięki temu zabiegowi jej ciasto wychodzi pyszne, puszyste i - co zrozumiałe — jedyne w swoim rodzaju.

Sernik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka.

Masa serowa:

  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 100 g sera śmietankowego,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy.

Dodatkowo:


  • 1 jajko,
  • owoce do podania.

Sposób przygotowania:

Sernik Ewy Wachowicz z dodatkiem ziemniaków. My jesteśmy za!
Sernik Ewy Wachowicz z dodatkiem ziemniaków. My jesteśmy za! © Canva | NatashaPhoto
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i żółtka wyrób na ciasto. Gotową masę wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia.
  3. Ser i ziemniaki przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło (oczywiście miękkie!) utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodaj do niej przygotowaną mieszankę sera i twarogu, a także ser śmietankowy. Ciasto przełóż do formy.
  4. Brzegi ciasta wysmaruj jajkiem. Pozostałą część ciasta pokrój w paski i ułóż na serniku w formie kratki. Raz jeszcze posmaruj całość jajkiem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45-50 minut. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇