Zamiast podać do kotletów, Ewa Wachowicz wrzuca do sernika. Wychodzi jedyny w swoim rodzaju
Kiedy Ewa Wachowicz bierze się za przygotowanie sernika, to wiedz, że będzie się działo. Mistrzyni gotowania zdradziła swój przepis na to świąteczne ciasto, a nam oczy wyszły na wierzch, gdy zobaczyliśmy składnik, który do niego dodaje. Czy to naprawdę się tam pojawiło?!
13.12.2023 12:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grudzień to czas niezwykłej intensyfikacji kuchennych działań. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zmuszają nas (czy może: zachęcają?) do odkopania tradycyjnych przepisów, przekazywanych w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nie ukrywamy jednak, że czasem mamy ochotę porzucić stare schematy i wziąć się za coś zupełnie nowego. I wtedy, niczym gwiazdka z nieba, spada nam przepis na sernik od Ewy Wachowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na pewno zastanawiasz się już, co takiego nasza polska mistrzyni gotowania dodaje do sernika, że jest on taki wyjątkowy. Może jakiś inny, nietypowy rodzaj twarogu? Pudło. Czyżby rodzynki? Nic z tego, nawet na to nie licz. Wspomniany składnik jest jeszcze bardziej nietypowy. Chodzi bowiem o... ziemniaki. To właśnie to warzywo, ugotowane i zmielone, znajduje honorowe miejsce w przepisie na sernik Ewy Wachowicz. Dzięki temu zabiegowi jej ciasto wychodzi pyszne, puszyste i - co zrozumiałe — jedyne w swoim rodzaju.
Sernik według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 250 g mąki,
- 120 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g masła,
- 2 żółtka.
Masa serowa:
- 300 g sera białego półtłustego,
- 100 g sera śmietankowego,
- 100 g ugotowanych ziemniaków,
- ½ szklanki cukru,
- 4 jajka,
- laska wanilii lub cukier waniliowy.
Dodatkowo:
- 1 jajko,
- owoce do podania.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i żółtka wyrób na ciasto. Gotową masę wstaw na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia.
- Ser i ziemniaki przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło (oczywiście miękkie!) utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodaj do niej przygotowaną mieszankę sera i twarogu, a także ser śmietankowy. Ciasto przełóż do formy.
- Brzegi ciasta wysmaruj jajkiem. Pozostałą część ciasta pokrój w paski i ułóż na serniku w formie kratki. Raz jeszcze posmaruj całość jajkiem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45-50 minut. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego!