Zamiast podać do kotletów, Ewa Wachowicz wrzuca do sernika. Wychodzi jedyny w swoim rodzaju

Kiedy Ewa Wachowicz bierze się za przygotowanie sernika, to wiedz, że będzie się działo. Mistrzyni gotowania zdradziła swój przepis na to świąteczne ciasto, a nam oczy wyszły na wierzch, gdy zobaczyliśmy składnik, który do niego dodaje. Czy to naprawdę się tam pojawiło?!

Ewa Wachowicz robi sernik z nietypowym dodatkiemEwa Wachowicz robi sernik z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ahanov Michael, Ewa Wachowicz

Grudzień to czas niezwykłej intensyfikacji kuchennych działań. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zmuszają nas (czy może: zachęcają?) do odkopania tradycyjnych przepisów, przekazywanych w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nie ukrywamy jednak, że czasem mamy ochotę porzucić stare schematy i wziąć się za coś zupełnie nowego. I wtedy, niczym gwiazdka z nieba, spada nam przepis na sernik od Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Na pewno zastanawiasz się już, co takiego nasza polska mistrzyni gotowania dodaje do sernika, że jest on taki wyjątkowy. Może jakiś inny, nietypowy rodzaj twarogu? Pudło. Czyżby rodzynki? Nic z tego, nawet na to nie licz. Wspomniany składnik jest jeszcze bardziej nietypowy. Chodzi bowiem o... ziemniaki. To właśnie to warzywo, ugotowane i zmielone, znajduje honorowe miejsce w przepisie na sernik Ewy Wachowicz. Dzięki temu zabiegowi jej ciasto wychodzi pyszne, puszyste i - co zrozumiałe — jedyne w swoim rodzaju.

Sernik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka.

Masa serowa:

  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 100 g sera śmietankowego,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy.

Dodatkowo:


  • 1 jajko,
  • owoce do podania.

Sposób przygotowania:

Sernik Ewy Wachowicz z dodatkiem ziemniaków. My jesteśmy za!
Sernik Ewy Wachowicz z dodatkiem ziemniaków. My jesteśmy za! © Canva | NatashaPhoto
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i żółtka wyrób na ciasto. Gotową masę wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia.
  3. Ser i ziemniaki przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło (oczywiście miękkie!) utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodaj do niej przygotowaną mieszankę sera i twarogu, a także ser śmietankowy. Ciasto przełóż do formy.
  4. Brzegi ciasta wysmaruj jajkiem. Pozostałą część ciasta pokrój w paski i ułóż na serniku w formie kratki. Raz jeszcze posmaruj całość jajkiem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45-50 minut. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza