Zamiast podać do kotletów, Ewa Wachowicz wrzuca do sernika. Wychodzi jedyny w swoim rodzaju

Kiedy Ewa Wachowicz bierze się za przygotowanie sernika, to wiedz, że będzie się działo. Mistrzyni gotowania zdradziła swój przepis na to świąteczne ciasto, a nam oczy wyszły na wierzch, gdy zobaczyliśmy składnik, który do niego dodaje. Czy to naprawdę się tam pojawiło?!

Ewa Wachowicz robi sernik z nietypowym dodatkiemEwa Wachowicz robi sernik z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ahanov Michael, Ewa Wachowicz

Grudzień to czas niezwykłej intensyfikacji kuchennych działań. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zmuszają nas (czy może: zachęcają?) do odkopania tradycyjnych przepisów, przekazywanych w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Nie ukrywamy jednak, że czasem mamy ochotę porzucić stare schematy i wziąć się za coś zupełnie nowego. I wtedy, niczym gwiazdka z nieba, spada nam przepis na sernik od Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Na pewno zastanawiasz się już, co takiego nasza polska mistrzyni gotowania dodaje do sernika, że jest on taki wyjątkowy. Może jakiś inny, nietypowy rodzaj twarogu? Pudło. Czyżby rodzynki? Nic z tego, nawet na to nie licz. Wspomniany składnik jest jeszcze bardziej nietypowy. Chodzi bowiem o... ziemniaki. To właśnie to warzywo, ugotowane i zmielone, znajduje honorowe miejsce w przepisie na sernik Ewy Wachowicz. Dzięki temu zabiegowi jej ciasto wychodzi pyszne, puszyste i - co zrozumiałe — jedyne w swoim rodzaju.

Sernik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka.

Masa serowa:

  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 100 g sera śmietankowego,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy.

Dodatkowo:


  • 1 jajko,
  • owoce do podania.

Sposób przygotowania:

Sernik Ewy Wachowicz z dodatkiem ziemniaków. My jesteśmy za!
Sernik Ewy Wachowicz z dodatkiem ziemniaków. My jesteśmy za! © Canva | NatashaPhoto
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i żółtka wyrób na ciasto. Gotową masę wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia.
  3. Ser i ziemniaki przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło (oczywiście miękkie!) utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodaj do niej przygotowaną mieszankę sera i twarogu, a także ser śmietankowy. Ciasto przełóż do formy.
  4. Brzegi ciasta wysmaruj jajkiem. Pozostałą część ciasta pokrój w paski i ułóż na serniku w formie kratki. Raz jeszcze posmaruj całość jajkiem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45-50 minut. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku