Dodaj do kawy zamiast słodzików i cukru. Sam nie będziesz mógł uwierzyć w efekty

Zazwyczaj wybieramy klasyczne wersje kawy, jednak napój ten doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, szczególnie korzennymi. Kombinacja kawy z cynamonem czy imbirem to nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także naturalny sposób na przyspieszenie metabolizmu. Dodanie do niej szczypty kardamonu może z kolei mieć pozytywny wpływ na funkcje mózgu.

Kawa z kardamonemKawa z kardamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa z kardamonem to nie tylko napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie, ale także źródło wielu korzyści zdrowotnych. Kardamon jest przyprawą korzenną, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą wspomóc nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?

Kardamon, zwłaszcza w połączeniu z kawą, działa pobudzająco i poprawia nastrój. Zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, które łagodzą stres i depresję. Kardamon może także poprawić pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze dzięki temu, że wspiera działanie układu nerwowego.

Kardamon ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne - pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także może pomóc w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.

Kardamon wykazuje właściwości regulujące pracę jelit, zapobiega wzdęciom, niestrawności, zaparciom czy zgadze. Ponadto rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i jelit, co ułatwia przepływ pokarmu. Co więcej, przyprawa ta sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej - przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii, a także zapobiega odkładaniu się tłuszczu, zwłaszcza w okolicy brzucha.

Kawa z kardamonem
Kawa z kardamonem © Pixabay

Jak przygotować kawę z kardamonem?

Przepis na kawę z kardamonem jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy dodać do napoju zmielone ziarna kardamonu. Ilość przyprawy należy dostosować do własnego smaku i upodobań. Zwykle wystarczy łyżeczka kardamonu na filiżankę kawy. Można także dodać do napoju inne dodatki: cynamon, goździki, imbir czy wanilię, aby wzmocnić jej smak i właściwości. Warto dodać, że do przygotowania kawy zalecane są zielone strąki kardamonu

Jednak pamiętajmy, że kawa z kardamonem nie zastąpi leczenia farmakologicznego i nie powinna być spożywana w nadmiarze. Zaleca się, aby nie pić więcej niż trzy filiżanki kawy z kardamonem dziennie, ponieważ napój ten może wywołać niepożądane skutki uboczne, m.in. bezsenność, nerwowość czy podwyższone tętno.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem