PrzepisDietaMoja siostra pije ten sok regularnie. Ma ponad 50 lat i figurę modelki

Moja siostra pije ten sok regularnie. Ma ponad 50 lat i figurę modelki

Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.12.2023 15:04, aktualizacja: 20.03.2024 11:01

Sok z kiszonej kapusty nie tylko reguluje pracę układu trawiennego, ale też może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ten naturalny "przyspieszacz" przemiany materii, stosowany regularnie, może zdziałać cuda. Moja siostra zakochana jest w napoju z kiszonki. Mimo pięćdziesiątki na karku jej sylwetka zachwyca, a włosów i paznokci mogą jej pozazdrościć nastolatki.

Sok z kiszonej kapusty to produkt powstający w procesie fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli i przypraw. Napój ten ma specyficzny smak i zapach, ale też wiele korzyści dla zdrowia i urody. Sok z kiszonej kapusty jest bogaty w witaminy, minerały, antyoksydanty i probiotyki, które wspierają odporność, trawienie, serce, skórę, włosy i paznokcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie

Sok z kiszonej kapusty jest niskokaloryczny i zawiera błonnik, który daje uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Ponadto napój ten przyspiesza metabolizm i pomaga spalać tłuszcz. Warto również nadmienić, że według badań osoby spożywające naturalne probiotyki, takie jak sok z kiszonej kapusty, chudną szybciej niż osoby, które ich nie spożywają.

Żywe kultury bakterii, których źródłem jest sok z kiszonej kapusty, odbudowują naturalną florę jelitową i zapobiegają rozwojowi patogenów. Napój ten stosuje się też pomocniczo w leczeniu chorób pasożytniczych, zaparć, biegunek, wrzodów żołądka i dwunastnicy, refluksu żołądkowo-przełykowego i innych dolegliwości trawiennych.

Warto również wiedzieć, że sok z kiszonki to źródło fitosteroli hamujących wchłanianie cholesterolu z pokarmu i zmniejszających jego stężenie we krwi. Ze względu na to, że regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia krążenie, może zapobiec miażdżycy i chorobom serca.

Sok powstały w wyniku kiszenia kapusty również jest pełen dobroczynnych składników
Sok powstały w wyniku kiszenia kapusty również jest pełen dobroczynnych składników © Pexels

Na co dobry sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty jest źródłem siarki, która jest niezbędna dla produkcji kolagenu i keratyny. Białka te odpowiadają z kolei za elastyczność, nawilżenie i regenerację skóry, włosów i paznokci. Ponadto napój z kiszonki pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą, łupieżem i wypadaniem włosów.

Sok z kiszonej kapusty zawiera glukozynolany, które są związkami siarkoorganycznymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany hamują podział komórek rakowych i wywołują ich śmierć. Badania wykazują, że napój z fermentowanej kapusty stsowany regularnie może uchronić przed rakiem żołądka, jelita grubego, piersi, prostaty i płuc.

Czy sok z kiszonej kapusty można pić codziennie? Ogólnie rzecz biorąc - tak, jednakże w niewielkich ilościach, ponieważ mimo wielu prozdrowotnych właściwości zawiera spore ilości soli. Najlepiej spożywać go na czczo i po kolacji - stosowany w taki sposób wspomaga procesy odchudzania i poprawia florę bakteryjną jelit.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także