Moja siostra pije ten sok regularnie. Ma ponad 50 lat i figurę modelki

Sok z kiszonej kapusty nie tylko reguluje pracę układu trawiennego, ale też może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ten naturalny "przyspieszacz" przemiany materii, stosowany regularnie, może zdziałać cuda. Moja siostra zakochana jest w napoju z kiszonki. Mimo pięćdziesiątki na karku jej sylwetka zachwyca, a włosów i paznokci mogą jej pozazdrościć nastolatki.

Sok z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sok z kiszonej kapusty to produkt powstający w procesie fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli i przypraw. Napój ten ma specyficzny smak i zapach, ale też wiele korzyści dla zdrowia i urody. Sok z kiszonej kapusty jest bogaty w witaminy, minerały, antyoksydanty i probiotyki, które wspierają odporność, trawienie, serce, skórę, włosy i paznokcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie

Sok z kiszonej kapusty jest niskokaloryczny i zawiera błonnik, który daje uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Ponadto napój ten przyspiesza metabolizm i pomaga spalać tłuszcz. Warto również nadmienić, że według badań osoby spożywające naturalne probiotyki, takie jak sok z kiszonej kapusty, chudną szybciej niż osoby, które ich nie spożywają.

Żywe kultury bakterii, których źródłem jest sok z kiszonej kapusty, odbudowują naturalną florę jelitową i zapobiegają rozwojowi patogenów. Napój ten stosuje się też pomocniczo w leczeniu chorób pasożytniczych, zaparć, biegunek, wrzodów żołądka i dwunastnicy, refluksu żołądkowo-przełykowego i innych dolegliwości trawiennych.

Warto również wiedzieć, że sok z kiszonki to źródło fitosteroli hamujących wchłanianie cholesterolu z pokarmu i zmniejszających jego stężenie we krwi. Ze względu na to, że regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia krążenie, może zapobiec miażdżycy i chorobom serca.

Sok powstały w wyniku kiszenia kapusty również jest pełen dobroczynnych składników
Sok powstały w wyniku kiszenia kapusty również jest pełen dobroczynnych składników © Pexels

Na co dobry sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty jest źródłem siarki, która jest niezbędna dla produkcji kolagenu i keratyny. Białka te odpowiadają z kolei za elastyczność, nawilżenie i regenerację skóry, włosów i paznokci. Ponadto napój z kiszonki pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą, łupieżem i wypadaniem włosów.

Sok z kiszonej kapusty zawiera glukozynolany, które są związkami siarkoorganycznymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany hamują podział komórek rakowych i wywołują ich śmierć. Badania wykazują, że napój z fermentowanej kapusty stsowany regularnie może uchronić przed rakiem żołądka, jelita grubego, piersi, prostaty i płuc.

Czy sok z kiszonej kapusty można pić codziennie? Ogólnie rzecz biorąc - tak, jednakże w niewielkich ilościach, ponieważ mimo wielu prozdrowotnych właściwości zawiera spore ilości soli. Najlepiej spożywać go na czczo i po kolacji - stosowany w taki sposób wspomaga procesy odchudzania i poprawia florę bakteryjną jelit.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku