Tej kapusty nigdy nie kiś. Smród ze słoika to będzie Twój najmniejszy problem

Kapusta kiszona nie dość, że jest nieziemskim rarytasem to również stanowi źródło wielu niezbędnych składników odżywczych. Warzywo to kisimy na potęgę - i dobrze! Jest jednym z najskuteczniejszych produktów, wpływających na poprawę zdrowia. Najlepsze walory smakowe zapewniają konkretne odmiany. I mimo że - wydaje się - kapusta stworzona jest do kiszenia, są pewne rodzaje tego warzywa, które nie powinny być poddawane procesowi fermentacji.

ObrazekNie każdy rodzaj kapusty nadaje się do kiszenia - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Canva

Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów na przetworzenie warzyw i owoców. To również doskonały domowy patent na poprawę odporności. Ukisić można naprawdę wiele produktów - poza ogórkami czy kapustą, do kiszenia nadają się owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Bób, rzodkiewka, buraki, cukinia, czosnek smakują dobrze również po procesie fermentacji. Są jednak produkty, których ukiszenie może zakończyć się fiaskiem. 

Ta kapusta nie nadaje się do kiszenia. Zmarnujesz czas i pieniądze

Fatalne w skutkach okazać się może kiszenie kapusty włoskiej. Powszechnie uważa się, że warzywo to można kisić, jednakże jej smak i struktura po sfermentowaniu mogą nie być satysfakcjonujące - wyczuwalny może być gorzki smak, a sam produkt nie będzie chrupki i jędrny. Możliwe więc, że kiszonka z włoskiej kapusty wyląduje w koszu. Liście włoskiej są dużo bardziej miękkie niż białej kapusty, włoska puszcza też mniej soku (który w słoiku zabezpiecza produkt przed dostępem powietrza).

Kolejną odmianą kapusty, która nie sprawdzi się w roli kiszonki, jest jarmuż. Tak jak w przypadku kapusty włoskiej, proces fermentacji przebiega prawidłowo, ale finalny produkt nie powala. Problemem kiszonego jarmużu jest nieprzyjemny zapach, a raczej smród, jaki wydziela kiszonka. Przez to wydaje się naprawdę trudna do przełknięcia. Istnieją jednak metody, według których jarmuż kisi się w kefirze. 

Obrazek
Kapusta włoska - Pyszności

Jaką kapustę kisić? Wybieraj te gatunki

Najlepsze kiszonki wychodzą z kapusty późnych odmian. Idealna do kiszenia kapusta powinna być dojrzała, biała i mieć zwartą główkę (można też oczywiście kisić czerwoną kapustę). Kiszonka zrobiona z kapusty zielonej z letniej odmiany, przez to, że zawiera mniej cukru, będzie miała gorzki i cierpki smak, może też przybrać nieprzyjemny, szary kolor. Za kiszonki najlepiej jest zabierać się w listopadzie. Wtedy jest największy wybór kapusty. Ta późna jest bardziej wytrzymała, przez co idealnie nadaje się do kiszonek.

Decydując się na kiszenie kapusty, wybierajmy konkretne jej odmiany. Najlepsze walory smakowe gwarantują: Ambrozja, Novotom, Jaguar, Adelko, Typhoon, Ramco, Kolia. Najogólniej jednak uważa się, że uniwersalnymi cechami kapusty odpowiedniej do kiszenia są: duża główka, krótki głąb, duża zawartość cukru i brak widocznych objawów choroby bądź zepsucia.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie