Tej kapusty nigdy nie kiś. Smród ze słoika to będzie Twój najmniejszy problem

Kapusta kiszona nie dość, że jest nieziemskim rarytasem to również stanowi źródło wielu niezbędnych składników odżywczych. Warzywo to kisimy na potęgę - i dobrze! Jest jednym z najskuteczniejszych produktów, wpływających na poprawę zdrowia. Najlepsze walory smakowe zapewniają konkretne odmiany. I mimo że - wydaje się - kapusta stworzona jest do kiszenia, są pewne rodzaje tego warzywa, które nie powinny być poddawane procesowi fermentacji.

ObrazekNie każdy rodzaj kapusty nadaje się do kiszenia - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Canva

Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów na przetworzenie warzyw i owoców. To również doskonały domowy patent na poprawę odporności. Ukisić można naprawdę wiele produktów - poza ogórkami czy kapustą, do kiszenia nadają się owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Bób, rzodkiewka, buraki, cukinia, czosnek smakują dobrze również po procesie fermentacji. Są jednak produkty, których ukiszenie może zakończyć się fiaskiem. 

Ta kapusta nie nadaje się do kiszenia. Zmarnujesz czas i pieniądze

Fatalne w skutkach okazać się może kiszenie kapusty włoskiej. Powszechnie uważa się, że warzywo to można kisić, jednakże jej smak i struktura po sfermentowaniu mogą nie być satysfakcjonujące - wyczuwalny może być gorzki smak, a sam produkt nie będzie chrupki i jędrny. Możliwe więc, że kiszonka z włoskiej kapusty wyląduje w koszu. Liście włoskiej są dużo bardziej miękkie niż białej kapusty, włoska puszcza też mniej soku (który w słoiku zabezpiecza produkt przed dostępem powietrza).

Kolejną odmianą kapusty, która nie sprawdzi się w roli kiszonki, jest jarmuż. Tak jak w przypadku kapusty włoskiej, proces fermentacji przebiega prawidłowo, ale finalny produkt nie powala. Problemem kiszonego jarmużu jest nieprzyjemny zapach, a raczej smród, jaki wydziela kiszonka. Przez to wydaje się naprawdę trudna do przełknięcia. Istnieją jednak metody, według których jarmuż kisi się w kefirze. 

Obrazek
Kapusta włoska - Pyszności

Jaką kapustę kisić? Wybieraj te gatunki

Najlepsze kiszonki wychodzą z kapusty późnych odmian. Idealna do kiszenia kapusta powinna być dojrzała, biała i mieć zwartą główkę (można też oczywiście kisić czerwoną kapustę). Kiszonka zrobiona z kapusty zielonej z letniej odmiany, przez to, że zawiera mniej cukru, będzie miała gorzki i cierpki smak, może też przybrać nieprzyjemny, szary kolor. Za kiszonki najlepiej jest zabierać się w listopadzie. Wtedy jest największy wybór kapusty. Ta późna jest bardziej wytrzymała, przez co idealnie nadaje się do kiszonek.

Decydując się na kiszenie kapusty, wybierajmy konkretne jej odmiany. Najlepsze walory smakowe gwarantują: Ambrozja, Novotom, Jaguar, Adelko, Typhoon, Ramco, Kolia. Najogólniej jednak uważa się, że uniwersalnymi cechami kapusty odpowiedniej do kiszenia są: duża główka, krótki głąb, duża zawartość cukru i brak widocznych objawów choroby bądź zepsucia.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇