Świetny dodatek do grilla, zup, kanapek i sosów. Wystarczy ukisić popularne warzywo

Czosnek to niezwykle popularne warzywo, które wykorzystuje się jako dodatek do wielu popularnych dań. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a warzywo ma niezwykle cenne właściwości. Jeśli jesteś jego fanem, to warto postawić na kiszony czosnek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i będziesz mógł sięgać po niego zawsze, gdy tylko najdzie cię na niego ochota. Poznaj najlepszy przepis.

ObrazekKiszony czosnek - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę właściwości i zastosowanie czosnku, trzeba podkreślić, że jest to warzywo niezwykle popularne pod każdym względem. Okazuje się, że można go również ukisić. Kiszony czosnek to propozycja dla osób, które chcą cieszyć się smakiem młodego czosnku w sezonie zimowym. Takie ząbki czosnku są dość ostre, pikantne, chrupiące i smaczne. Są idealnym dodatkiem do dań kuchni polskiej, wiejskiej – proste smaki są najlepsze!

Młody kiszony czosnek - właściwości. Dlaczego warto sięgnąć po tę recepturę?

Dlaczego kiszony czosnek to warta rozważania opcja dla osób, które lubią kiszonki? Jeśli weźmiesz pod uwagę właściwości kiszonego czosnku, to musisz sobie zdać sprawę, że to niezwykle smaczne i zdrowe warzywo. Młody kiszony czosnek zawiera naturalne związki siarkowe, takie jak allicyna, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga wzmocnić odporność organizmu i chronić przed infekcjami. Czosnek kiszony jest probiotykiem naturalnie bogatym w korzystne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową. Pomaga w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych i utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Obrazek
Ząbki kiszonego czosnku - Pyszności; Foto Canva.com

Właściwości przeciwzapalne kiszonego czosnku mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Może to być szczególnie korzystne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Dodatkowo, warto podkreślić, że wspomaga pracę serca i może wspierać zdrowie układu oddechowego.

Kiszony czosnek przepis - jak przygotować tę przekąskę na zimę?

Zanim zaczniesz realizować przepis na kiszony czosnek, pamiętaj, że do kiszenia najlepiej sprawdzą się młode ząbki czosnku. Cały proces przygotowania tej kiszonki jest banalnie prosty. Efekt końcowy pozytywnie cię zaskoczy.

Składniki:

  • baldachy kopru (mogą być również suszone)
  • 10 główek młodego polskiego czosnku
  • łyżeczka gorczycy
  • chrzan
  • 3-4 łyżki soli
  • marchewka.
Obrazek
Słoik z kiszonym czosnkiem - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zalewę - 1,5 łyżki stołowej soli na litr zimnej wody z kranu lub źródlanej.
  2. Włóż do słoika oczyszczone główki czosnku, dodaj baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalej zalewą i przykryj słoik gazą.
  3. Odstaw słoik w kuchni na tydzień lub dwa tygodnie.
  4. Po tygodniu, sprawdź stan ukiszenia - jeśli jest odpowiedni, to przełóż czosnek do mniejszych słoików. Jeśli nie, to jeszcze daj mu kilka dni.
  5. Wodę z kiszenia rozcieńcz z zimną wodą tak, by starczyło na zalanie słoików z czosnkiem.
  6. Zagotuj zalewę i zalej czosnek.
  7. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯