Świetny dodatek do grilla, zup, kanapek i sosów. Wystarczy ukisić popularne warzywo

Czosnek to niezwykle popularne warzywo, które wykorzystuje się jako dodatek do wielu popularnych dań. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a warzywo ma niezwykle cenne właściwości. Jeśli jesteś jego fanem, to warto postawić na kiszony czosnek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i będziesz mógł sięgać po niego zawsze, gdy tylko najdzie cię na niego ochota. Poznaj najlepszy przepis.

ObrazekKiszony czosnek - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę właściwości i zastosowanie czosnku, trzeba podkreślić, że jest to warzywo niezwykle popularne pod każdym względem. Okazuje się, że można go również ukisić. Kiszony czosnek to propozycja dla osób, które chcą cieszyć się smakiem młodego czosnku w sezonie zimowym. Takie ząbki czosnku są dość ostre, pikantne, chrupiące i smaczne. Są idealnym dodatkiem do dań kuchni polskiej, wiejskiej – proste smaki są najlepsze!

Młody kiszony czosnek - właściwości. Dlaczego warto sięgnąć po tę recepturę?

Dlaczego kiszony czosnek to warta rozważania opcja dla osób, które lubią kiszonki? Jeśli weźmiesz pod uwagę właściwości kiszonego czosnku, to musisz sobie zdać sprawę, że to niezwykle smaczne i zdrowe warzywo. Młody kiszony czosnek zawiera naturalne związki siarkowe, takie jak allicyna, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga wzmocnić odporność organizmu i chronić przed infekcjami. Czosnek kiszony jest probiotykiem naturalnie bogatym w korzystne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową. Pomaga w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych i utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Obrazek
Ząbki kiszonego czosnku - Pyszności; Foto Canva.com

Właściwości przeciwzapalne kiszonego czosnku mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Może to być szczególnie korzystne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Dodatkowo, warto podkreślić, że wspomaga pracę serca i może wspierać zdrowie układu oddechowego.

Kiszony czosnek przepis - jak przygotować tę przekąskę na zimę?

Zanim zaczniesz realizować przepis na kiszony czosnek, pamiętaj, że do kiszenia najlepiej sprawdzą się młode ząbki czosnku. Cały proces przygotowania tej kiszonki jest banalnie prosty. Efekt końcowy pozytywnie cię zaskoczy.

Składniki:

  • baldachy kopru (mogą być również suszone)
  • 10 główek młodego polskiego czosnku
  • łyżeczka gorczycy
  • chrzan
  • 3-4 łyżki soli
  • marchewka.
Obrazek
Słoik z kiszonym czosnkiem - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zalewę - 1,5 łyżki stołowej soli na litr zimnej wody z kranu lub źródlanej.
  2. Włóż do słoika oczyszczone główki czosnku, dodaj baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalej zalewą i przykryj słoik gazą.
  3. Odstaw słoik w kuchni na tydzień lub dwa tygodnie.
  4. Po tygodniu, sprawdź stan ukiszenia - jeśli jest odpowiedni, to przełóż czosnek do mniejszych słoików. Jeśli nie, to jeszcze daj mu kilka dni.
  5. Wodę z kiszenia rozcieńcz z zimną wodą tak, by starczyło na zalanie słoików z czosnkiem.
  6. Zagotuj zalewę i zalej czosnek.
  7. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości