Nie wlewam już mleka do kawy. Sięgam po inny płyn, dzięki temu jest zdrowsza i nie trzeba jej słodzić

Jestem wielką miłośniczką czarnej kawy, a rano klasycznego cappuccino. Do wszelkich kawowych nowości podchodzę ostrożnie. Jednak przyznaję, że w upalne dni kuszą mnie nowości. W końcu każdy z nas poszukuje wtedy napojów orzeźwiających, dodających energii, gaszących pragnienie i oczywiście pysznych!

Taka kawa jest idealna na upały. Taka kawa jest idealna na upały.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mleko to najczęstszy dodatek do kawy. Ostatnio ma konkurencję w postaci licznych napojów roślinnych. Kawa na zimno daje jeszcze więcej możliwości. Kilka lat temu popularność zdobyła kawa z tonikiem. Teraz czas na inny dobrze znany napój w duecie z małą czarną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Czy to dobrana para

Kawa z sokiem pomarańczowym? Trzeba przyznać, że pierwsze skojarzenie nie jest korzystne, bo wydaje się, że te napoje po prostu do siebie nie pasują. Jednak razem tworzą orange espresso, które pojawia się już w wielu kawiarniach i zdobywa serca kawoszy. Bez trudu przygotujesz je też w domu. Naprawdę warto spróbować.

Połączone siły

Przeciwności się przyciągają? Trochę tak jest w przypadku orange esspreso. Kawa jest znana ze swoich pobudzających właściwości, dzięki kofeinie. Pomaga zwiększyć koncentrację, poprawia też samopoczucie. Z kolei sok pomarańczowy jest bogaty w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Taka kombinacja tworzy napój, który nie tylko dodaje energii, ale dostarcza składników odżywczych. Sok pomarańczowy ma także potas, tak nam potrzebny podczas upałów. Kawa jest źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Pół na pół

Napój, który ma najlepsze cechy kawy i soku pomarańczowego, nie jest trudno przygotować. Jego bazą jest mocna kawa espresso. Dodajesz go po prostu do soku pomarańczowego. Najlepszy jest świeżo wyciskany, ale można też użyć dobrej jakości soku gotowego. Jakie proporcje? To już zależy od smaku, ale z reguły stosuje się tyle samo kawy, co soku. Żeby napój był bardziej chłodzący warto dodać do niego wodę gazowaną oraz kostki lodu. Dzięki musującym bąbelkom szybciej przyniesie orzeźwienie!

Espresso orange

Składniki:

  • 2 porcje espresso (ok. 60 ml),
  • 60 ml najlepiej świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, a następnie wlej sok pomarańczowy i wodę gazowaną.
  2. Następnie wlej do szklanki 2 porcje espresso. Całość możesz udekorować plastrami pomarańczy lub jej skórki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby