Nie wlewam już mleka do kawy. Sięgam po inny płyn, dzięki temu jest zdrowsza i nie trzeba jej słodzić

Jestem wielką miłośniczką czarnej kawy, a rano klasycznego cappuccino. Do wszelkich kawowych nowości podchodzę ostrożnie. Jednak przyznaję, że w upalne dni kuszą mnie nowości. W końcu każdy z nas poszukuje wtedy napojów orzeźwiających, dodających energii, gaszących pragnienie i oczywiście pysznych!

Taka kawa jest idealna na upały. Taka kawa jest idealna na upały.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mleko to najczęstszy dodatek do kawy. Ostatnio ma konkurencję w postaci licznych napojów roślinnych. Kawa na zimno daje jeszcze więcej możliwości. Kilka lat temu popularność zdobyła kawa z tonikiem. Teraz czas na inny dobrze znany napój w duecie z małą czarną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Czy to dobrana para

Kawa z sokiem pomarańczowym? Trzeba przyznać, że pierwsze skojarzenie nie jest korzystne, bo wydaje się, że te napoje po prostu do siebie nie pasują. Jednak razem tworzą orange espresso, które pojawia się już w wielu kawiarniach i zdobywa serca kawoszy. Bez trudu przygotujesz je też w domu. Naprawdę warto spróbować.

Połączone siły

Przeciwności się przyciągają? Trochę tak jest w przypadku orange esspreso. Kawa jest znana ze swoich pobudzających właściwości, dzięki kofeinie. Pomaga zwiększyć koncentrację, poprawia też samopoczucie. Z kolei sok pomarańczowy jest bogaty w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Taka kombinacja tworzy napój, który nie tylko dodaje energii, ale dostarcza składników odżywczych. Sok pomarańczowy ma także potas, tak nam potrzebny podczas upałów. Kawa jest źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Pół na pół

Napój, który ma najlepsze cechy kawy i soku pomarańczowego, nie jest trudno przygotować. Jego bazą jest mocna kawa espresso. Dodajesz go po prostu do soku pomarańczowego. Najlepszy jest świeżo wyciskany, ale można też użyć dobrej jakości soku gotowego. Jakie proporcje? To już zależy od smaku, ale z reguły stosuje się tyle samo kawy, co soku. Żeby napój był bardziej chłodzący warto dodać do niego wodę gazowaną oraz kostki lodu. Dzięki musującym bąbelkom szybciej przyniesie orzeźwienie!

Espresso orange

Składniki:

  • 2 porcje espresso (ok. 60 ml),
  • 60 ml najlepiej świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, a następnie wlej sok pomarańczowy i wodę gazowaną.
  2. Następnie wlej do szklanki 2 porcje espresso. Całość możesz udekorować plastrami pomarańczy lub jej skórki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯