Nie wlewam już mleka do kawy. Sięgam po inny płyn, dzięki temu jest zdrowsza i nie trzeba jej słodzić

Jestem wielką miłośniczką czarnej kawy, a rano klasycznego cappuccino. Do wszelkich kawowych nowości podchodzę ostrożnie. Jednak przyznaję, że w upalne dni kuszą mnie nowości. W końcu każdy z nas poszukuje wtedy napojów orzeźwiających, dodających energii, gaszących pragnienie i oczywiście pysznych!

Taka kawa jest idealna na upały. Taka kawa jest idealna na upały.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mleko to najczęstszy dodatek do kawy. Ostatnio ma konkurencję w postaci licznych napojów roślinnych. Kawa na zimno daje jeszcze więcej możliwości. Kilka lat temu popularność zdobyła kawa z tonikiem. Teraz czas na inny dobrze znany napój w duecie z małą czarną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Czy to dobrana para

Kawa z sokiem pomarańczowym? Trzeba przyznać, że pierwsze skojarzenie nie jest korzystne, bo wydaje się, że te napoje po prostu do siebie nie pasują. Jednak razem tworzą orange espresso, które pojawia się już w wielu kawiarniach i zdobywa serca kawoszy. Bez trudu przygotujesz je też w domu. Naprawdę warto spróbować.

Połączone siły

Przeciwności się przyciągają? Trochę tak jest w przypadku orange esspreso. Kawa jest znana ze swoich pobudzających właściwości, dzięki kofeinie. Pomaga zwiększyć koncentrację, poprawia też samopoczucie. Z kolei sok pomarańczowy jest bogaty w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Taka kombinacja tworzy napój, który nie tylko dodaje energii, ale dostarcza składników odżywczych. Sok pomarańczowy ma także potas, tak nam potrzebny podczas upałów. Kawa jest źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Pół na pół

Napój, który ma najlepsze cechy kawy i soku pomarańczowego, nie jest trudno przygotować. Jego bazą jest mocna kawa espresso. Dodajesz go po prostu do soku pomarańczowego. Najlepszy jest świeżo wyciskany, ale można też użyć dobrej jakości soku gotowego. Jakie proporcje? To już zależy od smaku, ale z reguły stosuje się tyle samo kawy, co soku. Żeby napój był bardziej chłodzący warto dodać do niego wodę gazowaną oraz kostki lodu. Dzięki musującym bąbelkom szybciej przyniesie orzeźwienie!

Espresso orange

Składniki:

  • 2 porcje espresso (ok. 60 ml),
  • 60 ml najlepiej świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, a następnie wlej sok pomarańczowy i wodę gazowaną.
  2. Następnie wlej do szklanki 2 porcje espresso. Całość możesz udekorować plastrami pomarańczy lub jej skórki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"