Zetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał o składnik, który nadaje takiego smaku

Szukasz sposobu na urozmaicenie tradycyjnej mizerii? Wypróbuj ten przepis z dodatkiem cytryny, który zaskoczy cię świeżością i nada sałatce zupełnie nowego charakteru!

Zetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał o sekretny składnikZetrzyj i dodaj do mizerii. Każdy będzie pytał o sekretny składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Mizeria to klasyka polskiej kuchni, znana i lubiana w wielu domach. Tradycyjnie przygotowuje się ją z ogórków i śmietany, z dodatkiem koperku lub szczypiorku. Niektórzy wzbogacają ją o plasterki rzodkiewki czy czosnek, nadając jej wyjątkowego charakteru. Tym razem jednak, chcielibyśmy zaproponować coś zupełnie innego – mizerię z cytrynową nutą, która nie tylko odświeży tradycyjny przepis, ale także zaskoczy wszystkich swoim niezwykłym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Mizeria z cytrynową nutą - idealna na lato

Nasza mizeria z cytryną to idealna propozycja na lato. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna świeżych smaków. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do lekkich obiadów, np. ziemniaków z koperkiem lub pieczonych, jajka sadzonego, piersi z kurczaka czy pieczonej ryby. Mizeria z cytrynową nutą to także doskonały pomysł na sałatkę na grilla, która przełamie smak ciężkich mięs.

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
  2. Ogórki pokrój w plasterki.
  3. Koperek posiekaj.
  4. Wymieszaj pokrojone ogórki z sosem jogurtowo-cytrynowym i koperkem.

Mizeria z cytrynową nutą to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwe i szybkie jest przygotowanie tej wyjątkowej sałatki!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie