PrzepisDeseryStrudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem
Strudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem
Jeżeli szukasz przepisu na ciekawy deser, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić strudel z ciasta francuskiego nadziewany jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem.
Pyszności
25.10.2016 | aktual.: 23.05.2017 11:34
Jest naprawdę pyszny, a jego wykonanie dziecinnie proste! Koniecznie wypróbuj.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 szt. jabłka obrane i pokrojone w plastry
- 55 g orzechy włoskie
- 1 łyżka mąka
- 3 łyżki cukier brązowy
- 1/4 łyżeczki cynamon
- 400 g ciasto francuskie
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż plastry jabłek, orzechy włoskie, mąkę, cukier brązowy i cynamon. Wymieszaj wszystko za pomocą rąk tak, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
2. Rozwiń ciasto francuskie i ustaw je pionowo. Na jego środku równomiernie rozłóż przygotowaną mieszankę. Następnie ponacinaj ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu.
3. Pozaginaj boki ciasta francuskiego do środka. Rób to naprzemiennie - raz lewa, raz prawa strona.
4. Za pomocą pędzelka wierzch ciasta francuskiego nasmaruj rozbitym i rozmieszanym jajkiem. Połóż ciasto na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki.
6. Smacznego!