Tego makowego deseru nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Znamy prosty, tradycyjny przepis na kutię

Jak zrobić tradycyjną, wigilijną kutię? Sprawdzony przepis na świąteczny deser z makiem i bakaliami, który serwuje się w naszym domu od wielu lat.

Jak zrobić kutię- Pyszności; źródło CanvaJak zrobić kutię- Pyszności; źródło Canva
Ewa

Czym jest kutia?

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas na pielęgnowanie zwyczajów i tradycji, które goszczą w naszych domach od wielu lat. Na wigilijnym stole lądują smakołyki, których raczej nie jemy na co dzień. Chociaż królują głównie wytrawne potrawy, jak pierogi, ryby, barszcz czy krokiety, to nie może również zabraknąć miejsca na słodki deser. Jednym z tradycyjnych przepisów na wigilię jest kutia, w szczególności popularna na terenie dawnych Kresów i okolicach Podkarpacia. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. Dziś mamy dla Ciebie prosty i smaczny przepis, dzięki któremu stworzysz w swoim domu ten słodki deser.

Jak zrobić kutię?

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy łuskanej (trzeba powiedzieć w sklepie, że "na kutię")
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
  • 100 g migdałów, drobno posiekanych
  • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
  • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Ziarna pszenicy dobrze przepłucz na sitku, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnego dnia całość zagotuj w świeżej wodzie i gotuj, aż ziarna będą miękkie (ok.3-4 godziny). Zagotuj mleko i zalej nim ziarna maku. Doprowadź całość do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na minimum 2 godziny. Po tym czasie mak odcedź i zmiel w maszynce.

Rodzynki namocz na chwilę w gorącej wodzie. Miód delikatnie podgrzej w garnuszku, aby stał się płynny. Wymieszaj go z makiem oraz pszenicą. Dodaj posiekane bakalie oraz aromat rumowy i wstaw całość do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia nasz deser jest już gotowy.

Smacznego!

Obrazek
Jak zrobić kutię- Pyszności; źródło: Canva

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową w nowej odsłonie znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"