Ładocha sięgnęła po mało popularne mięso. Na świątecznym stole sprawdzi się idealnie
Daria Ładocha tuż przed świętami gościła w studio Dzień Dobry TVN i przygotowała dania z drobiu, który został nieco zapomniany. Ekspertka stwierdziła, że kojarzy się nam tylko historycznie, a warto by powrócił na nasze talerze. To na pewno dobry pomysł na Nowy Rok.
Jaki rodzaj drobiu tak zachwalała Daria Ładocha? Chodzi oczywiście o perliczkę, która może być świetną alternatywą dla popularnego kurczaka. Perliczki mają pyszne i delikatne mięso. Coraz częściej można je dostać marketach i dyskontach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Perliczka: pyszna i zdrowa
Perliczka ma szansę zyskać większą popularność ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny, łatwo dobrać do niego dodatki. Do tego jest chudsze niż mięso kurczaka, zawiera dużo białka wysokiej jakości. Nie brakuje w nim też potasu, magnezu czy witamin z grupy B. Perliczka to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie serca i zapobiegają chorobom układu krążenia.
Perliczka: tak upieczesz ją perfekcyjnie
Jaki pomysł na perliczkę miała Daria Ładocha? Po prostu upiekła ją w całości. Niby to takie proste, a jednak trzeba uważać. To bardzo delikatne mięso i łatwo je wysuszyć. Ekspertka podkreślała, że "podlewa" perliczkę co 15 minut, dzięki temu jest idealnie miękka i dobrze upieczone. Jako dodatki posłużyły jej jabłka i buraki, które dodają dodatkowej wilgoci. Natomiast za odrobiną słodyczy kryje się żurawina. Ekspertka przypomniała też o ważnej zasadzie pieczenia mięsa. Na jego kilogram przypada godzina pieczenia. To sprawdza się też w przypadku perliczki.
Perliczka z przepisu Darii Ładochy
Składniki:
- perliczka w całości (1,5-2 kg),
- 3 kwaśne jabłka,
- 2 buraki,
- 70 g suszonej żurawiny,
- 6 goździków,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml białego wina,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz cytrynowy do smaku,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Perliczkę natrzyj solą i pieprzem cytrynowym. Wnętrze perliczki natrzyj rozgniecionym czosnkiem.
- Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Buraki obierz i drobno pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W misce wymieszaj jabłka, cebulę i buraki z żurawiną, świeżym tymiankiem i goździkami. Dodaj miodu, by masa się połączyła.
- Następnie wypełnij perliczkę masą, resztę ułóż wokół niej w brytfance. Całość podlej winem. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem.
- Wstaw perliczkę do pieczenia. Piecz przez około 2 godziny (zależy od wagi) w piekarniku, co 15 min podlewając płynem. Gdy skórka zacznie się przypiekać za bardzo, przykryj folią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub purée.