Ładocha sięgnęła po mało popularne mięso. Na świątecznym stole sprawdzi się idealnie

Daria Ładocha tuż przed świętami gościła w studio Dzień Dobry TVN i przygotowała dania z drobiu, który został nieco zapomniany. Ekspertka stwierdziła, że kojarzy się nam tylko historycznie, a warto by powrócił na nasze talerze. To na pewno dobry pomysł na Nowy Rok.

PerliczkaDo perliczki bardzo pasują owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jaki rodzaj drobiu tak zachwalała Daria Ładocha? Chodzi oczywiście o perliczkę, która może być świetną alternatywą dla popularnego kurczaka. Perliczki mają pyszne i delikatne mięso. Coraz częściej można je dostać marketach i dyskontach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Perliczka: pyszna i zdrowa

Perliczka ma szansę zyskać większą popularność ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny, łatwo dobrać do niego dodatki. Do tego jest chudsze niż mięso kurczaka, zawiera dużo białka wysokiej jakości. Nie brakuje w nim też potasu, magnezu czy witamin z grupy B. Perliczka to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie serca i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Perliczka: tak upieczesz ją perfekcyjnie

Jaki pomysł na perliczkę miała Daria Ładocha? Po prostu upiekła ją w całości. Niby to takie proste, a jednak trzeba uważać. To bardzo delikatne mięso i łatwo je wysuszyć. Ekspertka podkreślała, że "podlewa" perliczkę co 15 minut, dzięki temu jest idealnie miękka i dobrze upieczone. Jako dodatki posłużyły jej jabłka i buraki, które dodają dodatkowej wilgoci. Natomiast za odrobiną słodyczy kryje się żurawina. Ekspertka przypomniała też o ważnej zasadzie pieczenia mięsa. Na jego kilogram przypada godzina pieczenia. To sprawdza się też w przypadku perliczki.

Perliczka z przepisu Darii Ładochy

Składniki:

  • perliczka w całości (1,5-2 kg),
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 2 buraki,
  • 70 g suszonej żurawiny,
  • 6 goździków,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml białego wina,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Perliczkę natrzyj solą i pieprzem cytrynowym. Wnętrze perliczki natrzyj rozgniecionym czosnkiem.
  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Buraki obierz i drobno pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. W misce wymieszaj jabłka, cebulę i buraki z żurawiną, świeżym tymiankiem i goździkami. Dodaj miodu, by masa się połączyła.
  4. Następnie wypełnij perliczkę masą, resztę ułóż wokół niej w brytfance. Całość podlej winem. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem.
  5. Wstaw perliczkę do pieczenia. Piecz przez około 2 godziny (zależy od wagi) w piekarniku, co 15 min podlewając płynem. Gdy skórka zacznie się przypiekać za bardzo, przykryj folią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub purée.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟